1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cedarile in reasigurare continua ...

Cedarile in reasigurare continua sa scada pe segmentul non-life si sa creasca pe life

Pentru categoria asigurarilor generale, la finalul lunii septembrie 2022, aproximativ 34% din primele brute subscrise au fost cedate in reasigurare, nivelul fiind in scadere comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021, cand procentul era de 36,89%.

Potrivit ASF, "pentru o parte importanta de produse de asigurari generale (ex. asigurarile de catastrofa, asigurarile de raspundere civila), ca parte a strategiei proprii de management a riscurilor, asiguratorii apeleaza frecvent la diferite forme de contracte de cedare in reasigurare, limitand astfel dauna maxima suportata in cazul aparitiei unor evenimente asigurate cu impact financiar semnificativ".

La finalul lunii septembrie 2022 aproximativ 31% din totalul indemnizatiilor brute platite erau aferente contractelor de reasigurare.

Din rezervele tehnice brute existente la finele lunii septembrie 2022 circa 36% erau aferente cedarilor in reasigurare.

In ceea ce priveste asigurarile de viata, in primele 9 luni din 2022, 11,66% din primele brute subscrise au fost cedate in reasigurare, fiind un record pentru cel putin ultimii 5 ani, de la 8,37% in urma cu un an.

In mod traditional, exista diferente importante in ceea ce priveste politica de reasigurare intre activitatile de asigurari de viata si cele de asigurari generale. In cazul asigurarilor de viata, in general societatile de asigurare preiau o parte mult mai mare din riscul subscris.

Ca urmare a faptului ca primele de asigurare sunt in general anticipate, iar despagubirile, in caz de producerea evenimentului asigurat, sunt fixate prin contract pentru fiecare eveniment, deci mai predictibile, societatile de asigurari de viata nu apeleaza la fel de frecvent la cedarea in reasigurare ca cele de asigurari generale.

Pe acest segment, 12,90% din totalul indemnizatiilor brute platite au fost cedate reasiguratorilor (de la 11,15% in primele noua luni din 2021).

Totodata, din rezervele tehnice brute existente la finalul lunii septembrie 2022, 1,86% erau aferente cedarilor in reasigurare (fata de 0,99% in urma cu un an).

 

PROMO