1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cedarile in reasigurare au scazut ...

Cedarile in reasigurare au scazut pe segmentul non-life, dar au crescut pe life, in 2021

La finalul anului 2021, aproximativ 35,3% din primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au fost cedate in reasigurare, nivelul fiind in scadere comparativ cu anul anterior, cand erau la un nivel de 40,18%, conform datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Pentru o parte importanta de produse de asigurari generale (ex. asigurarile de catastrofa, asigurarile de raspundere civila), ca parte a strategiei proprii de management a riscurilor, asiguratorii apeleaza frecvent la diferite forme de contracte de cedare in reasigurare, limitand astfel dauna maxima suportata in cazul aparitiei unor evenimente asigurate cu impact financiar semnificativ.

La finalul lunii decembrie 2021, aproximativ 42% din totalul indemnizatiilor brute platite au fost cedate reasiguratorilor, in scadere usoara fata de 2020.

Din rezervele tehnice brute existente la finele lunii decembrie 2021 circa 37,7% erau aferente cedarilor in reasigurare, comparativ cu 44,34% in anul precedent.

Pentru categoria asigurarilor de viata

Pe acest segment, gradul de cedare in asigurare a crescut in 2020, fiind de 8,17%, fata de 7,74% - cat era in anul 2020.

In mod traditional, exista diferente importante in ceea ce priveste politica de reasigurare intre activitatile de asigurari de viata si cele de asigurari generale. In cazul asigurarilor de viata, in general societatile de asigurare preiau o parte mult mai mare din riscul subscris.

Ca urmare a faptului ca primele de asigurare sunt in general anticipate, iar despagubirile, in caz de producerea evenimentului asigurat, sunt fixate prin contract pentru fiecare eveniment, deci mai predictibile, societatile de asigurari de viata nu apeleaza la fel de frecvent la cedarea in reasigurare ca cele de asigurari generale, potrivit ASF.

In anul 2021, piata asigurarilor a insumat peste 14,24 miliarde de lei, in crestere cu circa 24% fata de valoarea inregistrata in anul anterior. In urma falimentului CITY Insurance, lider de piata a devenit EUROINS Romania. Vezi clasamentul asiguratorilor si cat a subscris fiecare, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.

La 31 decembrie 2021 activau pe piata asigurarilor 26 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitate de asigurari generale, 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata si 6 au practicat activitate compozita.

 

 

 

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Romanii au alocat un buget mai mare pentru asigurari in 2021
Ce asiguratori si-au crescut cel mai mult afacerile in 2021?
TOP Asiguratori in functie de daunele platite in 2021