1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Ce riscuri acopera asigurarea de malpraxis medical?

Asigurarile de malpraxis sunt obligatorii pentru personalul medical din Romania. Chiar daca in ultimul timp auzim tot mai multe situatii de malpraxis, romanii nu reclama intotdeauna neglijenta medicala, astfel ca nici despagubirile pentru pacienti nu sunt la un nivel mare in piata locala.

Conform legislatiei, cadrul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare care includ si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale in cadrul proceduriilor de preventie, diagnostic sau tratament.

Pentru a face mai cunoscute asigurarile de malpraxis, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat pe site-ul sau "Ghidul consumatorului - Asigurarea privind raspunderea civila a personalului medical".

Ghidul se constituie ca material indrumator pentru medici, medici dentisti, farmacisti, asistenti medicali si moase ce acorda servicii medicale si care, conform legii, au obligatia incheierii unei asigurari de raspundere civila obligatorie pentru situatiile de malpraxis medical.

Malpraxisul medical este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medicofarmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

Asigurarea de malpraxis medical aduce o dubla protectie financiara, atat a dumneavoastra, cat si a pacientilor. Aparitia unei erori poate conduce la suportarea tuturor costurilor legate de despagubiri cu intregul patrimoniu al cadrului medical aflat in culpa. Orice act medical, indiferent de experienta si varsta personalului medical, este purtator al unui risc.

Asigurarea de malpraxis a cadrului medical este de fapt un transfer al riscului financiar cauzat de aparitia unui eveniment de tipul malpraxisului medical. Conform acestei asigurari, asiguratorul, in baza incasarii unei sume (denumita prima de asigurare), se obliga sa va acopere acele prejudicii, reclamate de un pacient sau de mostenitorii acestuia, ce au rezultat in urma acelui act medical care a implicat o situatie de malpraxis, inclusiv pentru cheltuielile de judecata.

Riscul acoperit de catre acest tip de asigurare vizeaza elementele specifice profesiei medicale in cazul aparitiei unei erori, ca urmare a actiunii, inactiunii, din neglijenta sau ignoranta cadrului medical. Evaluarea riscurilor la care sunteti expus este realizata de catre societatea de asigurare in baza informatiilor furnizate de dumneavoastra, printr-un chestionar completat la incheierea asigurarii.

Conditiile contractuale dintr-o asigurare de malpraxis medical pot diferi de la o societate de asigurare la alta, atat in ceea ce priveste riscurile asigurate, riscurile excluse sau alte elemente specifice, cat si in ceea ce priveste primele de asigurare si conditiile de plata a acestora. Costul platit pentru asigurarea de malpraxis (prima de asigurare) depinde de o serie de factori, de exemplu: specialitatea medicala, vechimea in munca, perioada de acoperire, daca au existat antecedente de malpraxis, procedurile medicale ce sunt prestate, riscurile specifice solicitate etc.

Valoarea primei de asigurare nu poate fi sub limita minima impusa prin normele legale in vigoare. Pot fi incluse si clauze suplimentare.

"In cazul producerii riscului asigurat, asiguratorul trebuie sa plateasca persoanelor pagubite despagubirea prevazuta de contractul de asigurare. Despagubirea se acorda in baza cererii de despagubire inaintata asiguratorului de dumneavoastra, de persoana vatamata sau de mostenitorii acesteia. Contractul de asigurare stabileste procedura care trebuie urmata in cazul producerii evenimentului asigurat. Avizarea si constatarea producerii riscului asigurat si/sau a daunelor se face de asigurator sau de persoanele stabilite in contractul de asigurare, in baza cererii de despagubire si a altor documentelor specificate in contract", se arata in ghid.

Descarca de AICI Ghidul consumatorului despre asigurarea privind raspunderea civila a personalului medical.