1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Ce oportunitati de angajare au salariatii ASTRA Asigurari?

Intrarea in faliment a companiei ASTRA Asigurari ii va face pe cei aproape 1.400 de salariati sa isi caute noi locuri de munca in perioada urmatoare. Afla in ce domenii au cele mai mari sanse de angajare!

Acestia vor avea mai multe oportunitati de angajare atat in piata de asigurari, cat si pe cea bancara, dar si in vanzari consultative, IFN-uri sau customer service. Totodata, o parte dintre cei disponibilizati isi vor deschide propriile firme, a explicat Anca VELCESCU, Consultant Senior, MANPOWER Professional, pentru 1asig.ro.

Ea a precizat ca intrarea in insolventa a unei companii nu inseamna disponibilizarea imediata a intregului personal, deoarece in majoritatea cazurilor activitatea companiei continua, sub administrare judiciara. Desigur, in majoritatea situatiilor se intreprind reduceri de personal (downsizing) sau o reechilibrare spre dimensiuni sustenabile si financiar si operational (right-sizing), dar aceste actiuni sunt in general in valuri, nu simultane pentru tot personalul vizat. Astfel, este putin probabil ca piata fortei de munca sa se regaseasca in situatia de a absorbi dintr-o data tot personalul unei companii in dificultati financiare.

"In ceea ce priveste situatia specifica a personalului ASTRA Asigurari, capacitatea de absorbtie a pietei depinde foarte mult de structura de personal a companiei si de nivelul de specializare si experienta al celor care o vor parasi. In general, momentele de reorganizare sau restructurare a unei companii sunt favorabile concurentei, care are mai multe sanse de a atrage specialisti sau manageri doriti in cadrul propriei echipe, uneori cu costuri mai mici decat s-ar putea in alte momente. Este probabil ca si in acest caz specialistii cu competente solide sa isi gaseasca relative rapid un nou loc de munca in celelalte companii de asigurari, mai ales cand vine vorba de competentele actuariale, care desi sunt cautate doar in asigurari si in institutii financiare (banci, IFN-uri), nu sunt raspandite pe scara atat de larga incat sa existe un surplus de candidati viabili", a spus Anca VELCESCU.

Consultatul a aratat ca domeniul cel mai apropiat spre care s-ar putea indrepta cei disponibilizati in asigurari este cel bancar, insa oportunitatile oferite de acest sector, desi relativ favorabile, nu sunt foarte numeroase.

"Pe de alta parte, depinde foarte mult si de perioada de absorbtie. Asa cum arata studiul nostru privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, climatul de angajare in Finante, Asigurari, Servicii Imobiliare si Servicii de Afaceri este unul favorabil, existand de cateva trimestre incoace intentii de angajare pozitive, insa nu se poate vorbi de cresteri explozive, astfel incat absorbirea persoanelor in interiorul acestui sector va fi probabil graduala", a spus ea.

"Atunci cand vorbim de forta de vanzari, exista o probabilitate destul de mare de absorbtie in alte sectoare de activitate, mai ales cele in care se practica vanzarile consultative. Cu deosebire personalul experimentat, cu un nivel de senioritate mediu sau ridicat, are deobicei flexibilitatea si setul de abilitati de comunicare ce permite tranzitia destul de facila spre vanzarea unui alt tip de servicii. Dar si personalul de vanzari de prim nivel poate gasi oportunitati de vanzari in alte domenii, daca si-a format si exersat nu doar capacitatea de a prezenta produsul, ci si cea de a investiga si identifica nevoia clientului si de a pozitiona produsele ca solutii la aceasta nevoie, explicand deopotriva avantajele si dezavantajele", a precizat Anca VELCESCU.

Ea a adaugat ca cei nu neaparat experimentati, dar care in decursul vanzarilor de asigurari au dezvoltat o prezenta profesionista si agreabila, comunica fluent si sunt capabili sa-si adapteze discursul si limbajul la tipologii diferite de persoane, pot gasi locuri de munca in IFN-uri, customer service, in centrele mari de achizitii (procurement) sau in centrele de servicii partajate (shared service centers) pentru servicii nu extrem de specializate (eg. urmarirea facturilor), asta daca stiu o limba straina. Abilitatile exersate ii favorizeaza in competitia cu alti candidati, fie debutanti, fie nefamiliarizati cu contactul cu un numar mare de clienti diversi.

"Pentru o parte din cei disponibilizati exista si posibilitatea antreprenoriatului, mai ales ca broker de servicii financiare (asigurari, credite, etc.) lucrand pe cont propriu cu mai multi furnizori. Candidatii cu care am dialogat ne spun ca deocamdata optiunea este viabila, pe masura ce creste puterea de cumparare a populatiei, iar ofertele companiilor de asigurari se multiplica si diferentiaza, deci consilierea e o valoare adaugata pentru un client ocupat sau nespecializat", a incheiat Anca VELCESCU.

ASF a decis pe 26 august 2015, retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a societatii ASTRA Asigurari, dupa o perioada de un an si jumatate de administrare speciala, timp in care actionarii nu au putut sustine majorarea capitalului social si nici nu au reusit sa atraga un investitor strategic. Insa, falimentul trebuie declarat si de o instanta de judecata, printr-o hotarare definitiva si irevocabila.

ASTRA Asigurari a inregistrat, in data de 7 septembrie a.c., la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere pentru anularea deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras autorizatia de functionare a societatii si a declansat procedura de faliment.

O zi mai tarziu, ASF a mers mai departe cu procedura legala si a solicitat Tribunalului Bucuresti intrarea in faliment a asiguratorului dupa o perioada de un an si jumatate de administrare speciala, timp in care actionarii nu au putut sustine majorarea capitalului social si nici nu au reusit sa atraga un investitor strategic.

Profesionistii din Romania au la dispozitie Newsletter-ul XPRIMM Job, cel mai eficient instrument de recrutare la nivelul pietei asigurarilor. Acesta se adreseaza atat celor care doresc sa aplice la cele mai noi posturi disponibile in domeniu, cat si specialistilor in resurse umane din cadrul companiilor care cauta oamenii potriviti, cuprinzand anunturi de angajare ale companiilor de asigurare si de brokeraj din Romania.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Ce se va intampla cu angajatii ASTRA Asigurari?
ASF a publicat un Ghid pentru clientii ASTRA Asigurari. Afla raspunsurile la cele mai frecvente intrebari!
Timeline: Un sfert de secol pentru ASTRA Asigurari