1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Ce inseamna quantum computing in asigurari?

Avand in vedere ca o lume din ce in ce mai interconectata produce mult mai multe date decat poate procesa un om, computerele si inteligenta artificiala au intrat in joc pentru a sprijini analiza datelor si luarea deciziilor. Conceptul de quantum computing are potentialul de a schimba modul in care industria asigurarilor utilizeaza datele in subscriere si nu numai.

Desi suntem inca la cativa ani distanta de realizarea tuturor capacitatilor de calcul cuantic, asiguratorii trebuie sa ia in serios acest lucru pentru strategiile lor actuale si de viitor. Cloud-ul este fundamentul pentru aplicarea cu succes a calculului cuantic.

Calculul cuantic permite sa rezolvarea de probleme care sunt prea complexe pentru calculatoarele clasice. In acest context, complexitatea se refera la un volum aproape inimaginabil de mare de variabile care interactioneaza in moduri complicate. De exemplu: In logistica, o singura calatorie cu 16 opriri are 20 de trilioane de rute posibile. Un computer clasic trebuie sa analizeze fiecare posibilitate pentru a gasi cea mai eficienta ruta, ceea ce ar dura zeci de ani chiar si pentru cele mai rapide calculatoare.

Pe masura ce inovatiile in domeniul calculului cuantic devin viabile din punct de vedere comercial - si nu doar posibile in mediul academic -, lucrul cu seturi uriase de date va fi realizabil si pentru companiile obisnuite.

Se preconizeaza ca 80% din sarcinile de lucru vor fi in cloud in urmatorii cativa ani. Acest lucru inseamna mai multe oportunitati de a colecta date produse de fluxurile de lucru si comportamentele care au loc in intreaga lume digitala. Cu ajutorul capacitatilor de calcul cuantic, companiile vor putea extrage informatii din acest volum tot mai mare de date pentru a genera plus valoare in activitatea lor.

Technology Vision: "Companiile ar trebui sa caute acele oportunitati neexplorate in care un sistem de calcul mai specializat sau mai puternic poate influenta pe scara larga industria lor." Asiguratorii care iau initiativa de a-si spori resursele de calcul ar putea avea un avantaj pe masura ce ne indreptam spre o lume a realitatii augmentate, a dispozitivelor purtabile IoT (Internet of Things) si a viziunii computerizate - o lume in care capturarea datelor este mai usoara ca niciodata, iar volumul si complexitatea datelor continua sa creasca.

De asemenea, calculul cuantic ar putea ajuta asiguratorii sa evalueze riscurile la o scara mult mai mare. Evaluarea riscurilor consta, in esenta, in a determina cat de probabil este ca lucrurile sa mearga prost. In industria asigurarilor, calculul cuantic ar putea remodela complet procesul de subscriere. Calculul cuantic este deja utilizat pentru evaluarea riscurilor in industria financiara pentru prognoza vanzarilor si a comportamentului pietei financiare de catre Goldman Sachs (in parteneriat cu companiile de calcul cuantic, IonQ si QC Ware). In acelasi mod in care un calculator cuantic ar putea determina rapid cele mai eficiente rute de transport maritim din 20 de trilioane de optiuni, acesta ar putea, de asemenea, sa determine probabilitatea ca o persoana sa aiba un accident de masina intr-o anumita intersectie.

O aplicatie importanta a calculului cuantic este modelarea predictiva a riscurilor legate de impactul schimbarilor climatice. Quantum computing poate gestiona factori de o complexitate foarte mare care se intersecteaza si care contribuie la evaluarea riscului asociat evenimentelor de mediu, cum ar fi incendiile si tornadele. Cu capacitati imbunatatite de modelare a scenariilor, asiguratorii pot oferi cu mai multa acuratete acoperirea de care au nevoie clientii, stimuland in acelasi timp cresterea veniturilor, chiar si atunci cand clima noastra devine mai volatila.

In domeniul sanatatii, un consortiu intre NVIDIA, AstraZeneca si GlaxoSmithKline (GSK) in jurul Cambridge-1, cel mai puternic supercomputer din Marea Britanie, a avut ca rezultat un model generativ de inteligenta artificiala pentru structurile chimice. Acesta a ajutat la introducerea pe piata a unor noi medicamente mult mai rapid decat inainte, folosind modelarea predictiva.

Liderii din domeniul asigurarilor se alatura incet-incet cursei pentru suprematia cuantica. Compania multinationala germana de reasigurari Munich Re este unul dintre membrii fondatori ai Quantum Technology & Application Consortium din tara. In SUA, Quantum Economic Development Consortium (QED-C) este unul dintre principalele consortii care lucreaza in domeniul inovarii cuantice, iar printre membrii sai se numara in prezent companii precum AT&T, Wells Fargo, Boeing si Honeywell. Exista o multime de oportunitati pentru asiguratori de a fi primii din industrie care sa ia parte la cercetarea si dezvoltarea calculului cuantic.

Acesta va schimba modul in care utilizam datele, adaugand o valoare exponentiala datelor care sunt deja colectate prin intermediul tehnologiei bazate pe cloud. Lumea digitala nu va face decat sa se impleteasca tot mai mult cu realitatea fizica.