1asig.ro
1asig.ro

Cati soferi au fost prinsi fara RCA anul trecut?

5 min. / 1.540 cuvinte
Numarul soferilor amendati de catre Politia Rutiera pentru lipsa asigurarii RCA a crescut in 2015 comparativ cu anul anterior, arata datele Inspectoratului General al Politiei Romane.

PROMO


Astfel, politistii rutieri au aplicat anul trecut, la nivel national, 7.710 sanctiuni contraventionale pentru lipsa asigurarii de raspundere auto, cu 670 mai multe fata de anul 2014, au reliefat datele IGPR transmise portalului 1asig.ro.

"De asemenea, in 7.452 de situatii (cu 598 mai multe fata de anul 2014), odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale, s-a retinut si certificatul de inmatriculare al vehiculului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii", au transmis reprezentantii IGPR.

In Romania, toate masinile inmatriculate au obligatia de a fi asigurate RCA. In cazul in care circula cu o masina neasigurata, soferii pot fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei, precum si retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.

Intr-un raport publicat de Consiliul Concurentei, in luna noiembrie 2015, se arata ca gradul de cuprindere in asigurarea RCA, calculat ca procent al vehiculelor asigurate in totalul vehiculelor inmatriculate, era de doar 72,5% la finele primului semestru din 2015. Gradul relativ scazut de cuprindere a fost pus, insa, si pe baza faptului ca un numar mare de vehicule sunt neutilizate si nu circula in realitate pe drumurile publice, desi apar inmatriculate in evidentele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Despagubirile pentru daune materiale si pentru vatamari de persoane si decese in cazul in care un sofer fara asigurare a provocat un accident sunt acoperite de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), organism finantat din contributiile asiguratorilor care vand RCA. In astfel de situatii insa, FPVS are dreptul de a se indrepta in regres impotriva soferului vinovat de producerea accidentului.5.587 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO