1asig.ro
1asig.ro
Cati distribuitori de asigurari ...

Cati distribuitori de asigurari raman in piata in 2020?

5 min. / 1.540 cuvinte
Numarul distribuitorilor de asigurari din piata locala se va reduce in 2020, ca urmare a aplicarii cerintelor de calificare conform directivei IDD, reiese din datele furnizate 1asig.ro de catre ISF - Institutul de Studii Financiare. Termenul de inregistrare in Platforma ISF este 15 ianuarie a.c..

PROMO


"Anul 2020 a demarat cu un numar de aproximativ 36.000 de conturi persoane fizice inregistrate in platforma ISF care este interconectata cu registrul ASF", a declarat Calin RANGU, Presedintele Institutului de Studii Financiare.

Astfel, din totalul de 46.481 de distribuitori cu certificare valabila in RIS - Registrul intermediarilor secundari - 36.376 aveau deja, la finalul anului 2019, conturi (persoane fizice) in Platforma ISF, acestia fiind, practic, cei interesati sa activeze in piata. In acest caz, rezulta ca aproximativ 10.000 de distribuitori nu vor mai vinde asigurari incepand cu anul acesta.

"Pentru prima data tot procesul de validare a certificarii initiale sau a pregatirii profesionale continue este sincronizat complet cu procesul de autorizare al ASF. Pentru prima data avem date corecte, clare care nu mai lasa loc la erori sau zone gri", a declarat, pentru 1asig.ro, Presedintele ISF.

Conform lui Calin RANGU, existau, la 31 decembrie, 26.566 de conturi in Platforma ISF cu credite de formare profesionala acumulate pe parcursul anului 2019, conform cerintelor IDD, acestora adaugandu-se persoanele care au sustinut examenul de pregatire profesionala initiala. Potrivit datelor de pana acum, Presedintele ISF estimeaza ca vor ramane activi peste 36.000 de distribuitori pe piata de asigurari din Romania.

In 2019, peste 28.000 de persoane au sustinut examenele de certificare profesionala (initiala sau continua), dintre care 25.738 s-au prezentat la sala, iar 2.454 au sustinut examenul online. Acesta este un numar record pentru institut, reprezentand si un efort considerabil pentru intreaga echipa.

"A fost un efort considerabil si doresc sa le multumesc in primul rand asociatiilor intermediarilor si distribuitorilor pentru implicarea directa, concreta, in profesionalizarea pietei de distributie de asigurari. A fost un efort apreciabil al organizatiilor de formare profesionala, al angajatorilor de a aplica noua legislatie cu scopul asigurarii unui nivel profesional corespunzator cu dezideratele pietei de asigurari, pentru cresterea increderii clientilor si a performantei acestei piete. Nu in ultimul rand le multumesc expres colegilor de la ISF care au facut un efort deosebit, zi si noapte, pentru a sustine atingerea obiectivelor avute", a afirmat Calin RANGU.

"Proiectul noului cadru profesional adus de catre IDD si al registrelor de evidenta il putem declara finalizat cu succes", a adaugat Presedintele ISF.

ISF nu deruleaza formarea profesionala a intermediatilor, acestia alegand orice formator autorizat de pe piata, ci doar examinarea, asigurand calitatea sistemului de acumulare a competentelor. Rata de promovabilitatea a examenelor a fost de aproximativ 78%, care atesta din indeplinirea obiectivului calitativ alocat ISF de catre ASF.

Amintim ca pregatirea profesionala, reglementata prin Norma 20/2018, a adus o noutate in piata - pe langa certificarea la 3 ani, a aparut si obligatia de formare profesionala continua anuala de minim 15 ore, echivalentul a 20 de credite de formare profesionala continua. Cele doua conditii de conformare precizate de Norma ASF nr. 20/2018 se completeaza si, fara indeplinirea uneia dintre ele, distribuitorul pierde dreptul de ofertare de asigurari si este obligat sa reia procesul de pregatire initiala.

Conform specialistilor, aceasta noua legislatie ar trebui sa aduca mai multe avantaje pentru clienti, care vor fi mai bine informati cu privire la produsele achizitionate si furnizori. De asemenea, acestia vor sta fata in fata cu intermediari mai bine pregatiti profesional. In acest caz, exista noi cerinte de pregatire profesionala, distribuitorii de asigurari fiind nevoiti sa ramana conectati la realitatile pietei si sa acumuleze, anual, 20 de credite de formare profesionala. Mai exact, anual, distribuitorul trebuie sa efectueze 15 ore de pregatire profesionala continua. Asadar, ne asteptam sa vedem consumatori mai bine informati, iar increderea in distribuitorii de asigurari sa creasca.

Mai multe declaratii pe aceasta tema puteti citi si in Editia speciala a Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii din decembrie 2019. Click aici pentru download!

5.145 accesari