1asig.ro
1asig.ro
Cati asigurati au cumparat clauza ...

Cati asigurati au cumparat clauza de decontare directa RCA?

5 min. / 1.540 cuvinte
Asiguratii RCA, care au optat si pentru clauza de Decontare directa odata cu incheierea politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto - RCA, au achitat in primele noua luni din 2019, in medie, 107 lei, conform raportului privind evolutia pietei asigurarilor la sfarsitul lunii septembrie publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania (norma RCA).

In primele noua luni din 2019, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 160.777 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 15.366.043 lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 107 lei.La data de 30 septembrie 2019 erau in vigoare un numar de 206.799 clauze de decontare directa.

Totodata, conform ASF, in primele noua luni din 2019, asiguratorii RCA au platit un numar de 3.731 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa, in valoare totala de 25.287.758 lei, rezultand o dauna medie platita per dosar de 6.778 lei.

La sfarsitul lunii septembrie 2019, in soldul rezervei de dauna avizata erau inregistrate 1.423 dosare de dauna, in valoare estimata de 9.900.621 lei.

Introdus in legislatia locala pentru a veni in sprijinul consumatorilor de asigurari RCA, Decontarea Directa este un nou serviciu care presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

Achizitia serviciului este optionala pentru asigurat, iar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.

Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vatamarile corporale.
2.995 accesari