1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cate furturi din locuinta au avut loc in primele sase luni din acest an?

In anul 2016, la nivel national, au fost sesizate 25.362 de infractiuni de furt din locuinta, 13.781 fiind din mediul urban si 11.567 in mediul rural, arata datele Inspectoratului General al Politiei Romane. De asemenea, in primele 6 luni ale acestui an, au avut loc 11.931 de furturi din locuinte, 6.334 fiind in mediul urban si 5.591 in mediul rural.

In ceea ce priveste strict Municipiul Bucuresti, aici au fost sesizate, in anul 2016, 1.870 de infractiuni de furt din locuinta, respectiv 736 in perioada ianuarie - iunie 2017.

Care sunt principalele metode prin care hotii patrund in locuinte? Cum iti poti apara casa de infractori?

Conform reprezentantilor Politiei Romane, principalele metode folosite la savarsirea infractiunilor de furt din locuinte sunt:
 • prin efractie,
 • prin folosirea fara drept a unei chei potrivite sau a unei chei mincinoase,
 • prin escaladare,
 • prin ruperea butucului yalei
 • prin imprietenire.
In acest context, protectia locuintei atat prin masuri financiare, cat si printr-o serie de actiuni preventive care au ca scop reducerea acestui risc ramane extrem de importanta. Printre recomandarile IGPR privind protectia locuintei se numara:

Daca locuiti la bloc:
 • montati un interfon la intrarea in scara si utilizati-l pentru controlul accesului persoanelor in imobil;
 • asigurati dotarea cu incuietori corespunzatoare a usilor de la subsol, terase sau intrarile suplimentare;
 • asigurati-va ca dispozitivul de amortizare montat pe usa de intrare asigura o inchidere completa a acesteia;
 • la intrarile in holurile blocului si pe paliere este nevoie de o buna iluminare;
 • instalati un sistem de iluminare automat cu detectia miscarii si un sistem de supraveghere video;
 • montati un sistem de alarma in locuinta;
 • conectati sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
 • montati o incuietoare de inalta siguranta la usa de acces in locuinta. Incuietoarea trebuie montata corect, in asa fel incat sa fie imposibil accesul din exterior la suruburile de prindere, iar cilindrul sa fie complet introdus in corpul broastei, pentru a evita ruperea lui;
 • daca locuiti la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastra sunt recomandate.
In plus, daca locuiti la casa, puteti monta un sistem de:
 • supraveghere video in exterior, care sa inregistreze orice activitate desfasurata in curtea casei;
 • protectie perimetrala ce avertizeaza asupra patrunderii persoanelor straine in curtea dumneavoastra;
 • iluminare cu senzori de miscare.
La aceste masuri se adauga:
 • instituirea unui sistem de supraveghere a vecinatatii;
 • interzicerea accesului in locuinta si refuzul de a da informatii despre dumneavoastra, bunurile pe care le detineti ori despre vecini, persoanelor straine ce pretind ca reprezinta diverse institutii, dar care nu se pot legitima;
 • apelarea la o persoana de incredere care sa va ridice eventualele facturi sau instiintari lasate in usa ori in cutia postala, pe perioada cat lipsiti de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefractie care trebuie sa devina un obicei firesc, precum inchiderea usii;
 • prezenta unui caine;
 • evitarea depozitarii in curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.
Nu in ultimul rand, pentru a deruta infractorii, IGPR recomanda ca, atunci cand parasiti locuinta, pe timpul noptii, sa lasati o lumina aprinsa sau un aparat de radio in functiune. In cazul absentelor indelungate de la domiciliu, rugati vecinii sau prietenii apropiati sa procedeze astfel incat sa nu se simta lipsa dumneavoastra: geamuri deschise, ridicarea corespondentei etc. De asemenea, o alta recomandare este sa montati la vedere placute de atentionare cu privire la existenta unui sistem de securitate (o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient) si sa achizitionati intrerupatoare care, la diverse intervale de timp, aprind si sting automat lumina.

De asemenea, Politia atrage atentia asupra conturilor de pe retelele de socializare, care nu trebuie sa devina surse de informatii pentru infractori, recomandand utilizatorilor sa restrictioneze accesul persoanelor necunoscute, sa manifeste o atentie sporita la datele si fotografiile postate, sa evite prieteniile cu persoane pe care nu le cunosc in realitate, sa nu dezvaluie date personale celor pe care ii cunoasteti doar in mediul online si, atunci cand pleaca pentru o perioada mai lunga de acasa, sa nu faca acest lucru public pe internet. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Despre campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte"

"Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente, axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte.

Obiectivele acesteia vizeaza atat cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.

Campania este organizata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, cu sprijinul Partenerilor PAID Romania, OMNIASIG VIG, EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, GENERALI Romania, GOTHAER Asigurari Reasigurari, GRAWE Romania, SAFETY Broker, INTER Broker de Asigurare, ASIGEST Broker, OTTO Broker, GLOBASIG si ARTS - Asociatia Romana Pentru Tehnica de Securitate.

De asemenea, mesajele campaniei sunt distribuite cu ajutorul Partenerilor Media RFI Romania, wall-street.ro, 9am.ro, Ziua Veche si Asiguropedia.

Cea de-a V-a editie a proiectului "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" se desfasoara intre 1 si 31 octombrie 2017. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe Facebook.