1asig.ro
1asig.ro

Cate accidente rutiere grave au avut loc in primele 9 luni din acest an? Care sunt orele si zilele cele mai "riscante"?

5 min. / 1.540 cuvinte
Conform datelor Politiei Rutiere, in primele trei trimestre din 2019, numarul accidentelor rutiere grave a scazut cu 144 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Printre cauzele generatoare de accidente se numara indisciplina pietonilor, viteza, dar si abaterile biciclistilor.

PROMO


Astfel, au fost inregistrate 6.067 de accidente rutiere grave, in urma carora au decedat 1.284 de persoane, iar alte 5.745 de persoane au fost ranite grav, a declarat chestor de politie Florentin BRACEA, Directorul Directiei Rutiere din cadrul Politiei Romane, cu prilejul conferintei "Asigurarile auto si siguranta in trafic in era digitala".

Pe locul 1 in topul cauzelor generatoare ale accidentelor rutiere grave produse la nivel national s-a plasat indisciplina pietonilor (18% din totalul accidentelor rutiere grave), urmata de viteza, pe locul al doilea, apoi abateri ale biciclistilor, pe locul al treilea, neacordarea de prioritate altor vehicule - locul al patrulea, respectiv neacordarea de prioritate pietonilor - locul al cincilea.

De asemenea, 39% dintre accidentele rutiere grave au avut loc in mediul rural (2365), 38,5%, in mediul urban (2337), respectiv 22,5% in afara localitatilor (1365). Din punctul de vedere al tipului de drum pe care s-au inregistrat, cele mai multe accidente rutiere grave din primele 9 luni ale anului au avut loc pe strazi (2298), respectiv pe drumurile nationale (1995).

Desi nu exista niciun moment al zilei lipsit de incidente, orele de seara sunt cele mai riscante din punctul de vedere al pericolului de accident: cele mai multe accidente grave s-au inregistrat intre orele 18:00-20:00, conform datelor publicate de Politia Romana. De asemenea, cele mai multe accidente rutiere grave au avut loc la final de saptamana, mai precis in zilele de duminica (920), vineri (919) si sambata (918). Miercuri a fost ziua in care s-au inregistrat cele mai putine accidente rutiere grave in primele 9 luni ale acestui an, respectiv 789.

Printre masurile pe care Politia Romana le dezvolta pentru cresterea sigurantei rutiere se numara mai multe proiecte sustinute de fonduri europene - inclusiv unul care vizeaza digitalizarea fortelor politiei, a explicat chestorul de politie Florentin BRACEA -, dar si sustinerea diverselor de educatie rutiera, precum este FII TREAZ LA VOLAN!

Rezultatele editiei a IV-a a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, prezentate in cadrul conferintei

Cu prilejul conferintei "Asigurarile auto si siguranta in trafic in era digitala", organizata pe 24 octombire a.c. de BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si ISF - Institutul de Studii Financiare, care a reunit specialisti din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF, reprezentanti ai pietei asigurarilor si ai institutiilor specializate ale statului, au fost prezentate si rezultatele editiei a IV-a a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!.

Acestea au fost discutate in cadrul unui panel interactiv la care au luat parte Madalin ROSU - Presedinte, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Alexandru CIUNCAN - Director General UNSAR, Comisar Sef de Politie Bogdan CHIRIAC - Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii - IGPR, Costin TATUC - Tatuc Serv Consulting, Mihaela CIRCU - Project Manager, Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si Maria BOGHIAN-GANEA - Director Adjunct Asisoft.

In cadrul acestuia a fost anuntata si lansarea, in luna noiembrie, de catre UNSAR a platformei online de siguranta rutiera "Atent in trafic", in cadrul careia sunt invitati sa participe toti stakeholderii interesati.

1.374 accesari