Dupa tragediile din Turcia si Siria, in care au pierit circa 50 de mii de oameni, dar si dupa seismele din Oltenia, care au lasat in urma pagube semnificative, consolidarea cladirilor cu risc seismic a devenit cea mai urgenta preocupare a autoritatilor publice nationale si locale.
Acesta este contextul in care Euronews Romania a organizat vineri, 3 martie 2023, in Aula Universitatii Politehnice din Bucuresti, o dezbatere pe tema seismelor unde o serie de oficiali romani si straini au atras atentia asupra pericolelor la care suntem expusi.
Astfel, printre invitatii la eveniment s-au numarat: Raed ARAFAT, seful DSU, Ozgur Kivanc ALTAN, Ambasadorul Republicii Turcia, Khaled SHARAF, Insarcinatul cu Afaceri al Republicii Siria, Mihai DIACONESCU, cercetator INCDFP, Razvan MUNTEANU, directorul Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic si conferentiarul Viorel POPA, de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
Totodata jurnalistele Maria MOIS, de la Euronews Romania si Anelise BORGES, de la Euronews, impreuna cu Bogdan VLADUTOIU, inspector-sef ISU Dolj, locotenentul Bogdan TOMA, ofiter de presa al DSU, locotent-colonelul Adrian DINU, de la Grupul de Salvatori ISU Bucuresti-Ilfov si prorectorul Horia NECULA, de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, au povestit despre experienta lor.
Principalele declaratii:
"Am decis sa realizam aceasta conferinta din doua motive - primul se refera la ridicarea nivelului de informare si constientizare a populatiei si decidentilor asupra prevenirii unui dezastru in caz de cutremur si, bineinteles, identificarea noilor zone seismice. Al doilea motiv este de a da acces publicului larg si profesionistilor in devenire la povestea din spatele interventiei in cazul unui cutremur, atat din partea jurnalistilor, cat si a salvatorilor", a explicat Andra Miron DIACONESCU, redactorul-sef al Euronews Romania.
"Prima operatiune de salvarea, in cazul unui cutremur devastator, se face fara utilaje grele. Acestea sunt introduse pe teren abia dupa cateva zile, astfel incat sa nu existe riscul de a darama ceva, iar oamenii sa fie prinsi sub placile de beton. A scoate o persoana de sub daramaturi poate dura cateva ore bune, caci toate manevrele sunt facute cu grija, astfel incat sa nu existe riscul de a pierde un om sau un salvator. Ne pregatim constant pentru astfel de dezastre, insa facem apel si catre populatie, care trebuie sa constientizeze riscul, sa fie in permanenta informata, pentru a stii cum trebuie sa procedeze intr-o astfel de situatie", a precizat Raed ARAFAT, seful DSU.
"Informarea si constientizarea este una dintre cele mai mari provocari, caci, de cele mai multe ori, nu stim ce avem de facut in caz de cutremur, iar asociatiile de proprietari nu stiu catre ce institutii sa se adreseze si nici ce documente trebuiesc completate. Depinde de fiecare dintre noi cat de mult ne putem implica si cat putem multiplica efortul nostru in consolidare, pentru ca, odata cu aparitia noii legi, nu doar Primaria Municipiului Bucuresti este abilitata sa faca consolidare, ci si primariile de sector", a mentionat Razvan MUNTEANU, directorul Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic.
"Perseverenta, alaturi de pregatirea temeinica si de foarte multa munca sunt cheile succesului", a spus in final Bogdan VLADUTOIU, inspector-sef al ISU Dolj.