1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cat de multe stiu romanii despre ...

Cat de multe stiu romanii despre asigurarile auto si de locuinte?

Asigurarile reprezinta o solutie pentru protectia financiara impotriva multiplelor riscuri care ameninta casele, masinile, dar si sanatatea romanilor, si nu numai. Cat de multe cunosc, insa, consumatorii despre aceste produse financiare?

In perioada noiembrie - decembrie 2022, s-a desfasurat a treia editie a campaniei nationale de educatie financiara "Stii totul despre asigurari si castigi", organizata sub forma unui concurs online. In cadrul acesteia, participantii au fost invitati sa-si imbunatateasca, apoi sa-si testeze cunostintele despre asigurari.

Dintr-o analiza a raspunsurilor date de participanti la sondajele online din cadrul celor doua etape, cunostintele despre asigurarile auto ale romanilor par sa fie mai bune decat cele despre asigurarile de locuinte.

Ce stiu romanii despre asigurarile auto?

Romanii par sa cunoasca informatiile de baza despre asigurarile auto de care se lovesc cel mai des, insa nu stiu atat de multe detalii despre aspectele mai putin intalnite ale celor doua tipuri de asigurari, releva rezultatele sondajului etapei 1.

Astfel, 2.590 de romani au participat la prima etapa a concursului "Stii totul despre asigurari si castigi" si au raspuns la chestionarul despre asigurarile auto. Cele mai multe raspunsuri corecte au vizat intrebarile legate de RCA, mai precis definitia bonus-malus (89% dintre participantii la sondaj au ales raspunsul corect pentru aceasta intrebare), dar si faptul ca, in cazul in care nu au RCA valabil, vor fi obligati sa plateasca toate despagubirile din buzunarul lor, daca vor fi gasiti vinovati de producerea unui accident (86% au identificat raspunsul corect), respectiv ce reprezinta decontarea directa (81% au stiut ca este o clauza care poate fi achizitionata impreuna cu polita RCA).

De asemenea, 79% dintre participantii la sondaj stiu ca, daca isi gasesc masina lovita in parcare, o pot repara in baza politei CASCO.

Cu toate acestea, 1 roman din 4 nu stie ca singura asigurare auto obligatorie prin lege este polita RCA. De asemenea, intrebarea care le-a pus cele mai multe probleme participantilor la sondaj a vizat riscurile acoperite de polita RCA - doar 41% dintre ei au ales raspunsul corect care includea toate riscurile enumerate, majoritatea optand pentru "orice tip de pagube materiale" si nestiind ca RCA acopera si vatamari corporale sau decesul celui accidentat, respectiv pagubele rezultate din lipsa de folosinta a vehiculului avariat.

O alta intrebare care a pus probleme participantilor a fost cea privind excluderile pe CASCO - 68% dintre participantii la sondaj au indicat raspunsul corect aici, stiind ca printre excluderi se pot numara atat consumul de alcool la volan, cat si comiterea de infractiuni la volan sau furtul masinii din neglijenta proprietarului.

Ce stiu romanii despre asigurarile de locuinte?

Fie ca motivul este ca se intalnesc mai des cu asigurarile auto, este clar ca romanii par sa fie mai informati cu privire la aspectele de baza ale acestora. Situatia se schimba un pic atunci cand este vorba de asigurari de locuinte, unde raspunsurile corecte la intrebari au fost alese de procente mai mici de participanti comparativ cu etapa 1.

Astfel, desi 91% dintre cei 2.720 de respondenti care au luat parte la etapa a II-a a concursului au indicat, in mod corect, ca au nevoie de o asigurare obligatorie inainte de a incheia o polita facultativa, urmatorul cel mai mare procent de raspunsuri corecte a fost mai jos comparativ cu cele mai bune raspunsuri acordate in etapa auto: 71% dintre participanti stiu ca polita PAD poate costa 10 euro sau 20 de euro, in functie de tipul locuintei.

Faptul ca daunele produse de un cutremur locuintei pot fi acoperite atat de asigurarea obligatorie, cat si de asigurarea facultativa a fost aspectul care a pus cele mai mari probleme respondentilor - doar 52% au raspuns corect.

De asemenea, doar 54% dintre respondenti stiu ca riscul de incendiu este acoperit exclusiv de o asigurare facultativa de locuinta. Mai mult, 25% considera, in mod eronat, ca incendiul este acoperit si de asigurarea obligatorie, si de asigurarea facultativa de locuinta. De asemenea, 60% dintre romani stiu ca riscul de inundatie ca urmare a spargerii unei conducte este acoperit de asigurarea facultativa de locuinta. 18% considera, in mod eronat, ca acesta este acoperit de asigurarea obligatorie de locuinta (PAD), iar 20% - si de asigurarea obligatorie, si de asigurarea facultativa de locuinta.

Despre campanie

Campania "Stii totul despre asigurari si castigi" - editia a III-a a fost organizata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

Partenerii campaniei au fost EUROINS Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GENERALI Romania, PAID Romania, GRAWE Romania, BRD Asigurari de Viata, DESTINE Broker, AEGON Romania, INTER Broker, Consultant AA, MILLENIUM Insurance Broker, ASITO Kapital, CAMPION Broker, HOBBIT Broker, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker si ASISOFT.

Proiectul a fost sustinut de FRAME Advertising si Five Plus.