1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cat costa asigurarea de raspundere civila a evaluatorilor?

In Romania, pentru a practica legal profesia de evaluator, este nevoie de autorizatie din partea Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR). Printre conditiile de acordare si mentinere a autorizatiei se numara incheierea unui contract de asigurare de raspundere civila profesionala pentru activitatea de evaluare. Obligatia este valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, si este prevazuta de principalul act normativ care reglementeaza profesia, respectiv Ordonanta Guvernului nr. 24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor. Suma asigurata minima pe aceste polite obligatorii a fost stabilita la 10.000 EUR pentru persoane fizice si 50.000 EUR pentru companii, potrivit Hotararii nr. 10 din 2012 a Consiliului Director al ANEVAR.

Achizitionarea politei reprezinta o conditie de autorizare, iar nivelul minim al acoperirii este de 10.000 EUR pentru persoane fizice si de 50.000 EUR pentru firme.

240 EUR este prima anuala de asigurare pe care o persoana juridica trebuie sa o plateasca pentru a-si asigura raspunderea civila profesionala cumulat pentru profesiile de evaluator, expert contabil, auditor autorizat, practician in insolventa si consultant fiscal, la o acoperire de 500.000 EUR.

Cum se evalueaza riscul

Inainte de incheierea sau reinnoirea politei obligatorii de raspundere civila profesionala, persoanele sau firmele membre ANEVAR trebuie sa completeze un chestionar in care li se solicita informatii pe baza carora asiguratorul urmeaza sa evalueze si sa coteze riscul pe care urmeaza sa si-l asume. Astfel, solicitantul de asigurare trebuie sa precizeze venitul brut realizat din activitatea de evaluare in anul anterior si sa ofere o estimare cu privire la venitul pe care ar urma sa il realizeze in anul in curs. De asemenea, trebuie sa spuna daca impotriva sa s-au formulat reclamatii, plangeri sau pretentii de despagubire privind neglijenta, eroarea sau omisiunea, fondate sau nu, iar daca raspunsul este da, trebuie sa relateze in detaliu cazurile respective.

10.000 EUR este suma asigurata minima pentru care un evaluator persoana fizica trebuie sa-si asigure raspunderea civila profesionala.

Situatiile preexistente se exclud

Mai mult, evaluatorul persoana fizica sau juridica este intrebat daca este la curent cu circumstante care ar putea genera reclamatii impotriva sa, in trecut sau in prezent, precum si daca s-a confruntat cu situatii in care i-a fost refuzata cererea de asigurare pentru raspundere profesionala sau i-au fost impuse cresteri de cotatii, respectiv prime, sau clauze speciale. Evaluatorilor persoane fizice li se cere, in plus, sa precizeze daca le solicita subcontractantilor lor sa aiba, la randul lor, asigurari de raspundere profesionala. "Daca la data prezentei exista litigii in curs sau situatii cunoscute dumneavoastra care ar putea genera cereri de despagubire (...), veti atasa o declaratie asupra naturii si continutului situatiei/situatiilor respective si acceptati ca acestea vor fi excluse din acoperire, din start", se stipuleaza in chestionar.

500 EUR este fransiza deductibila pe eveniment pe politele de raspundere civila profesionala ale firmelor de evaluare.

Cat costa asigurarea

Potrivit ofertei prezentate pe site-ul ANEVAR, atat pentru evaluatorii persoane fizice, cat si pentru firmele de evaluare, se ofera acoperiri care merg de la minimul legal de 10.000, respectiv 50.000 EUR, pana la 1 mil. EUR. Politele respective includ si fransize deductibile, de 150 EUR pe eveniment pentru persoane fizice si de 500 EUR pe eveniment pentru persoane juridice. Asigurarea ofera despagubiri pentru eventualele prejudicii pe care un evaluator le cauzeaza clientilor sai prin eroare, omisiune sau neglijenta, inclusiv cheltuieli de judecata in caz de proces la tribunal.

Pentru persoane fizice, acoperirea minima legala, de 10.000 EUR, inseamna o prima de asigurare de 15 EUR. La o suma asigurata de 50.000 EUR, prima de asigurare este de 36 EUR pentru evaluatori individuali si de 55 EUR pentru firmele de evaluare. Pretul creste la 107 EUR pentru persoane fizice si 208 EUR pentru persoane juridice atunci cand suma asigurata este de 500.000 EUR.

Daca se alege limita de acoperire maxima, de 1 mil. EUR, asiguratorul va cota in mod individual in fiecare caz in parte, pe baza informatiilor furnizate de solicitantul de asigurare in chestionar. Contra unei prime suplimentare de asigurare, persoanele sau firmele pot extinde acoperirea de raspundere civila profesionala si pentru profesiile de expert contabil, auditor autorizat, practician in insolventa si consultant fiscal. In acest caz, pentru persoane fizice, la o acoperire minima, de 10.000 EUR, prima de asigurare creste la 20 EUR, iar pentru persoane juridice (acoperire minima de 50.000 EUR) - la 67 EUR.

198,19 mil. lei este valoarea pietei romanesti de asigurari de raspundere civila generala la 30.06.2013.

Cum arata piata de raspunderi civile

Asigurarile de raspundere civila profesionala fac parte din clasa XIII - Asigurari de raspundere civila generala. Potrivit ultimelor date oficiale ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), primele brute subscrise pe aceasta clasa au scazut cu 25,8% in primele sase luni din 2013, comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 198,19 mil. lei. In acelasi timp, volumul indemnizatiilor brute platite a crescut cu 20,6%, la 17,26 mil. lei.

Din datele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) rezulta ca, in primul semestru al acestui an, liderul pietei de raspundere civila generala a fost ASTRA Asigurari, cu prime subscrise de 42,86 mil. lei, urmata de OMNIASIG (18,23 mil. lei) si ALLIANZ-TIRIAC (14,09 mil. lei).