1asig.ro
1asig.ro

Cat au vandut brokerii de asigurare si ce comisioane au incasat in primele 9 luni? Vezi aici rezultatele si clasamentul brokerilor

5 min. / 1.540 cuvinte
375 milioane lei - acesta este volumul de prime brute intermediate de catre brokerii moldoveni de asigurare in primele 9 luni din acest an, cu aproape 13% mai mult fata de perioada similara din 2017, potrivit datelor centralizate de catre autoritatea de supraveghere de profil din Moldova (CNPF). Aceasta reprezinta peste 37% din totalul subscrierilor asiguratorilor.

PROMO

Dupa volumul de prime intermediate, liderul pietei este PRODEVIZ (8,8% cota de piata), urmat de ERVAX GRUP, DIPLOMAT Broker, AECM Asigurari si AXA Broker.

Cele mai multe intermedieri realizate de brokeri revin asigurarilor generale (96%), cu un total de aproape 360 milioane lei, in timp ce cota asigurarilor de viata a reprezentat 4,1%.

De asemenea, asigurarile auto obligatorii (RCA + Carte Verde) domina portofoliul brokerilor de asigurare, reprezentand 48% din total intermedieri sau 180 de milioane lei. Daca adaugam aici si asigurarile auto facultative (CASCO), observam ca brokerii de asigurare intermediaza 77% din vanzari pe asigurari auto.

Din punct de vedere al veniturilor inregistrate de brokeri, acestea s-au ridicat la aproape 140 milioane lei. Astfel, 81% din veniturile brokerilor vin din comisioane, 1,3% din asistenta sau solutionarea dosarelor de dauna si 17% din alte activitati de intermediere.

O cota importanta din veniturile brokerilor au venit din comisioanele incasate pentru intermedierea politelor obligatorii auto (RCA + Carte Verde), respectiv peste 45 milioane lei sau aproape 40% din total venituri obtinute de brokeri din comisioane.

De asemenea, un volum insemnat al comisioanelor au fost incasate de brokeri si pe segmentul facultativ de CASCO - 29% din total venituri obtinute din comisioane. Insumand, veniturile brokerilor din comisioanele incasate pe segmentul de asigurari auto s-au ridicat la aproape 70% din total.

Pe piata de profil din Moldova sunt activi circa 60 brokeri de asigurare, primii 10 brokeri cumuland aproape 50% din intermedieri.

Amintim ca de curand Parlamentul de la Chisinau a adoptat o noua lege care prevede, printre altele, ca intermediarii in asigurari nu vor mai putea incasa comisioane/remuneratii sau alte plati de la clienti pentru asigurarile obligatorii auto (RCA si Carte Verde). De asemenea, pentru celelalte clase de asigurari facultative brokerii vor incasa comisionul de la client. Desi unii jucatori din piata apreciaza legea ca fiind una benefica, aceasta este contestata de catre o parte din companiile de asigurare, dar si de catre majoritatea intermediarilor in asigurari, acestia din urma formuland si o petitie in adresa Presedintelui Republicii Moldova de a nu promulga legea respectiva Vezi aici detalii.
3.053 accesari