1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Castigul salarial mediu net in ...

Castigul salarial mediu net in crestere cu 3,3%, in noiembrie 2022

Castigul salarial mediu net a crescut cu 3,3% (+133 de lei), in noiembrie 2022 fata de octombrie, pana la valoarea de 4.141 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Conform datelor, castigul salarial mediu brut a fost 6.679 lei, cu 218 lei (+3,4%) mai mare decat in luna octombrie 2022.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (10329 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2258 lei).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 13,6%

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) - 56,6%.

In schimb, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna octombrie 2022 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in transporturile aeriene - 10,5%.

In sectorul bugetar , in luna noiembrie 2022 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+2,3%, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice), respectiv in administratia publica (+1,5%). In sanatate si asistenta sociala, castigului salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta (-0,2%).

Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori) la numarul mediu al salariatilor.