1asig.ro
1asig.ro
Castigul salarial mediu net din ...

Castigul salarial mediu net din activitatea de asigurari si pensii private a continuat sa scada in luna februarie

5 min. / 1.540 cuvinte
Nivelul castigului salarial mediu net a scazut, in luna februarie 2021 fata de luna precedenta, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, inclusiv in activitatea de (re)asigurari si pensii private.

PROMO


Conform INS - Institutul National de Statistica, in activitatea de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), castigul mediu salarial net din februarie 2021 a scazut cu 3,1% (-181 lei) fata de luna precedenta, la 5.597 lei, de la 5.778 lei.

In acelasi timp, castigul brut a coborat cu 3,5% (-343 lei), pana la 9.398 lei, de la 9.741 lei in luna ianuarie.In activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net s-a majorat cu 17,8% in februarie 2021 fata de luna precedenta, pana la 4.484 lei, de la 3.808 lei, iar castigul brut a crescut cu 19,0%, la 7.537 lei, fata de 6.389 lei in luna ianuarie 2021.

Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net s-a diminuat usor, in februarie 2021, cu 0,5% fata de luna precedenta, pana la 5,390 lei, de la 5.418 lei, in timp ce castigul brut a scazut cu 0,4%, la nivelul de 9.054 lei, de la 9.092 lei in luna anterioara.

La nivel national, castigul salarial mediu nominal net a scazut la 3.365 lei in februarie 2021, fiind mai mic cu 30 lei (-0,9%) fata de ianuarie. Castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decat in luna precedenta.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 8.047 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 1.747 lei.

Note:
Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de 2 munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea biletelor de valoare).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.

1.079 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO