1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Castigul salarial mediu net a crescut cu 101 lei in luna noiembrie

In luna noiembrie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 lei, cu 171 lei (+3,0%) mai mare decat in luna octombrie 2021. In acelasi timp, castigul salarial mediu nominal net a fost 3.645 lei, in crestere fata de luna precedenta, cu 101 lei (+2,8%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 9.055 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 1.875 lei.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,9%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu nominal net, cat si de rata inflatiei.

In luna noiembrie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 29,3% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);

- intre 10,5% si 19,5% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, extractia minereurilor metalifere;

- intre 5,0% si 9,5% in fabricarea produselor din tutun, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor textile, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);

- intre 3,0% si 5,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de posta si de curier, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrri audio si activitati de editare muzical (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea de mobila, cercetaredezvoltare, alte activitati de servicii, transporturi pe apa, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna octombrie 2021 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii economice, de somajul tehnic sau de remunerarea partiala a salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 7,9% in industria metalurgica;

- intre 1,5% si 2,5% in transporturi aeriene, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, telecomunicatii, hoteluri si restaurante.

In sectorul bugetar (exclusiv activitatile economice din administratia publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta, in invatamant (+0,8%), respectiv in administratia publica (+0,6%). In sanatate si asistenta sociala castigului salarial mediu net a avut acelasi nivel cu cel din luna precedenta.

Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori) la numarul mediu al salariatilor.