1asig.ro
1asig.ro

Castigul salarial mediu net a crescut cu 1,2% in septembrie, la 3.082 de lei

5 min. / 1.540 cuvinte
Castigul salarial mediu nominal brut din luna septembrie 2019 a fost de 5.041 lei, cu 60 lei (1,2%) mai mare decat in august 2019, iar castigul salarial mediu net a fost 3.082 lei, in urcare fata de luna precedenta cu 38 lei (1,2%), potrivit Institutului National de Statistica - INS.

PROMO


Conform raportului publicat de INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7.108 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1.762 lei).

Pe de alta parte, comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%.

Potrivit INS, in luna septembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in august 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat sectorul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale cu 21,8%, respectiv 17,6% in fabricarea produselor din tutun, intre 5% si 10% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de editare, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de servicii anexe extractiei, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor.

De asemenea, cresteri s-au mai putut observa si in activitatile de fabricare a produselor textile, intre 2,5% si 4,5%, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei. Prepararea si vopsirea blanurilor), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, alte activitati industriale n.c.a., transporturi terestre si transporturi prin conducte.

Pe de alta parte, scaderile castigului salarial mediu net, fata de luna precedenta, au fost determinate de acordarea in luna august 2019 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile au mai fost influentate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile in unele activitati economice, de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in industria extractiei minereurilor metalifere, cu 5,2%, urmata de scaderi intre 3% si 4% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, transporturi pe apa.

In sectorul bugetar, anunta INS, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta ca urmare a reluarii platii unor drepturi salariale ce nu se acorda pe perioada concediilor de odihna, astfel: invatamant (8,5%, inclusiv acordarea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice) si administratie publica (1,2%). Castigul salarial mediu net a inregistrat o usoara scadere fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,9%).

503 accesari