1asig.ro
1asig.ro
Castigul salarial din asigurari in ...

Castigul salarial din asigurari in mai 2021, in scadere

5 min. / 1.540 cuvinte
In luna mai 2021, nivelul castigului salarial mediu net din Romania a scazut fata de luna precedenta, iar tendinta de declin s-a inregistrat si in ceea ce priveste activitatea de (re)asigurari si pensii private, arata datele publicate de INS - Institutul National de Statistica.

PROMO


De altfel, conform datelor INS, in luna mai 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna aprilie 2021, ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite, de fidelitate ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte),

precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, in unele activitati economice.

Mai mult, in activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) s-a inregistrat a doua cea mai semnificativa scadere a castigului salarial mediu net, alaturi de telecomunicatii, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii: intre 14% si 16%.

Astfel, in activitatea de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), castigul mediu salarial net din mai 2021 a scazut cu 1.136 lei fata de luna precedenta, la 5.944 lei, de la 7.080 lei. In acelasi timp, castigul brut a coborat cu 1955 lei, la 9.968 lei, de la 11.923 lei.

In activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net a scazut in mai 2021, la 3.849 lei de la 4.479 lei, iar castigul brut a crescut usor la 6.452 de la 6.389 lei in luna anterioara.

Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net a scazut, in mai 2021, fata de luna precedenta, ajungand la 5.682 lei, iar castigul brut a scazut, ajungand la nivelul de 9.536 lei.


Note:

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de 2 munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea biletelor de valoare).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.

1.587 accesari