1asig.ro
1asig.ro

Care sunt vedetele pietei de asigurari in 2019?

5 min. / 1.540 cuvinte
Reprezentantii industriei de asigurari anticipeaza ca piata isi va mentine trendul crescator in 2019, iar printre vedete se vor regasi asigurarile de sanatate, de viata sau chiar agricole, dar si politele auto, care vor continua sa detina cea mai mare pondere din piata. Afla opiniile acestora!

PROMO


In 2018, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris, in 2018, prime brute in valoare de 10,14 miliarde de lei (aproape 2,2 miliarde de euro), in crestere cu 4,5% fata de valoarea inregistrata in anul 2017. Din aceasta suma, brokerii au intermediat 6,38 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro).

De asemenea, in cadrul FIAR 2019, Cristian ROSU, Vicepresedinte pe Sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor din cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a precizat ca piata asigurarilor a crescut cu aproximativ 7% in primele trei luni din 2019. Cifra a fost confirmata si de raportul publicat miercuri de ASF, care arata ca piata a insumat peste 2,7 miliarde de lei.

"Tinand cont si de faptul ca toate modificarile legislative, atat de legislatie primara, cat si de legislatie secundara, vor intra in aplicabilitate pe parcursul anului 2019, nu vedem o evolutie spectaculoasa a pietei asigurarilor, in 2019, fata de 2018. Asadar, estimam un trend ascendent, poate putin mai accentuat comparativ cu 2018, dar nu cu un ecart foarte mare fata de ce s-a intamplat. De asemenea, estimam ca tot asigurarile auto vor fi celecare vor tine capul de afis. Vedem o reechilibrare a pietei, astfel incat ponderea asigurarilor auto sa nu mai reprezinte acelasi procent pe care l-a reprezentat in 2018, (70% din totalul asigurarilor non-viata), iar vedetele acestui an vor fi, ca si anul trecut, asigurarile de viata si asigurarile de sanatate", a afirmat Cristian ROSU pentru Revista PRIMM Asigurari si Pensii din luna mai a.c..

Mihai TECAU precizeaza ca asigurarea de sanatate este un must-have si are un potential foarte bun.

De asemenea, Adrian MARIN, Presedintele UNSAR, anticipeaza o evolutie rapida a asigurarilor de sanatate. "Un alt segment care ar putea cunoaste o revitalizare in acest an este cel al asigurarilor agricole - in principal, datorita recentei lansari a Submasurii 17.1 "Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor" de catre autoritati, ceea ce permite acordarea de subventii fermierilor la plata primelor de asigurare, in anumite conditii. Bineinteles ca asigurarile auto vor continua sa creasca in 2019, reprezentand baza pietei de asigurari, in timp ce, pentru segmentul de asigurari property, ne asteptam la o evolutie similara cu cea a pietei, in general. Desigur, depindem pe toate aceste linii de evolutiile legislatiei specifice. Totodata, consideram un potential asigurativ insemnat venind si din asigurarea investitiilor ce pot veni din fondurile europene, in special celelegate de infrastructura".

"Per total piata, in 2019, vad potentiale cresteri pe liniile de asigurare care au crescut si in 2018, precum asigurarile de sanatate, care au devenit un instrument important pentruloializarea fortei de munca, mai ales intr-o piata care nu prea mai dispune de resurse inacest domeniu. Asigurarile de garantii cred ca vor creste consistent datorita demararilor multor proiecte de investitii, in special in infrastructura. De asemenea, raspunderile civile profesionale sunt pe un trend de crestere. Din ce in ce mai multe contracte comerciale prevad existenta unei astfel de polite. Asigurarile agricole ar putea lua avant avand invedere noile prevederi privind subventionabilitatea primelor de asigurare pentruculturi", considera Antonio SOUVANNASOUCK, Presedintele PRBAR.

In ceea ce priveste asigurarile de viata, Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life, se asteapta ca tendinta de crestere sa continue si in 2019, protectia fiind o zona de interes pentru tot mai multi romani. "Cercetarile noastre au aratat ca oamenii doresc de la o asigurare simplitate, flexibilitate si transparenta, isi doresc produse care sa-i protejeze pe ei si familiile lor, pe masura ce pasesc prin viata, pe un drum plin de provocari si schimbari".

Intrebat care considera ca vor fi asigurarile vedeta ale acestui an, Marius LASLO, Director Executiv, DESTINE Broker, considera ca tot RCA-ul va ramane vedeta, ca volum. Iar ca evolutie, asigurarile de sanatate par sa aiba tendinta de crestere accentuata in urmatoarea perioada.

Si Maria RANGELOVA, CEO, CertAsig, estimeaza ca, pentru anul 2019, motorul principal al pietei va ramane in continuare segmentul asigurarilor auto - RCA si CASCO. "In cazul asigurarilor de sanatate, la fel ca in ultimii ani, cel mai probabil se va pastra tendinta de crestere. In ceea ce priveste asigurarile dedicate segmentului corporate, competitivitateajucatorilor din piata determina adesea o reducere a tarifelor, insa echilibrarea este adusade cresterea numarului de clienti asigurati", a adaugat ea.

La randul sau, Marcel PIRCIOG, Director General, ASITO Kapital, apreciaza ca afacerile din piata de asigurari vor pastra trendul cresterii economice in 2019, fiind in stransa corelatie cu acesta, urmand a se situa intre 5-7%, acoperind astfel nivelul inflatiei prognozat la 3,5%.

Totodata,  Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR, arata ca profesionalizarea continua a intermediarilor de asigurari este un plus castigat si de piata, si de consumatori.

"Legislatia privind implementarea IDD se adreseaza tuturor persoanelor implicate in activitatea de distributie. Se pune accent pe pregatirea continua a acestor persoane, spre exemplu, parcurgerea in mod obligatoriu a 15 ore de pregatire profesionala anuala, pe modernizarea canalelor de dobandire a cunostintelor, precum si modalitatea de verificare a acestora", a explicat Dorel DUTA.

Mai multe opinii ale specialistilor din industrie, dar si cifre despre evolutia pietei de asigurari, gasiti in numarul special al Revistei PRIMM Asigurari & Pensii (click pentru download) din luna mai 2019.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Avans de 7,4% pe piata asigurarilor, in primul trimestru din 2019. TOP companii!
Afacerile brokerilor au crescut cu 8,4% in T1 2019, generand aproape 62% din piata asigurarilor

1.579 accesari