1asig.ro
1asig.ro

Care sunt principelele cauze ale accidentelor auto?

5 min. / 1.540 cuvinte
Cand discutam despre cauzele accidentelor de circulatie, avem in vedere principala norma incalcata care a dus la producerea evenimentelor respective si mai putin aspectele secundare care au favorizat producerea acestora, declara Costin TATUC, Consultant in siguranta rutiera, TATUC Serv Consulting.

PROMO


"Din aceasta perspectiva statistica, la nivel national, la finele anului 2018, pe primul loc in ierarhia cauzelor generatoare de accidente grave, se afla indisciplina rutiera a pietonilor (19%), viteza neadaptata sau peste limita legala (18%), neacordarea prioritatii de trecere pietonilor sau vehiculelor (18% in total), indisciplina biciclistilor (9%) si nepastrarea distantei de siguranta in mers (4,6%)", a explicat Costin TATUC intr-un interviu acordat 1asig.ro.

"De remarcat este faptul ca, pe fondul cresterii accelerate a parcului auto si a aglomerarii traficului, scade numarul accidentelor comise pe fondul vitezei si creste usor numarul accidentelor pe fondul neacordarii de proritate. Totodata, in contextul dezvoltarii explozive a fenomenului velo si al lipsei unei infrastructuri adecvate destinate biciclistilor, creste simtitor numarul accidentelor generate de indisciplina acestora", a adaugat el.

Sfaturi pentru soferii care pleaca in vacanta cu masina

Potrivit lui Costin TATUC, calatoriile de vacanta trebuie pregatite corespunzator, pentru ca placerea unui concediu reusit sa nu fie umbrita de eventuale incidente.

Practic, autovehiculul trebuie supus unei verificari tehnice atente, urmarind: completarea sau, la nevoie, schimbarea fluidelor (ulei motor, ulei transmisie, lichid de racire, lichid de frana si lichid spalator de parbriz), starea si functionarea stergatoarelor de parbriz si a instalatiei de ventilatie/climatizare. O atentie deosebita se va acorda functionarii optime a sistemului de franare, mecanismului de directie si instalatiei de iluminat-semnalizare, precum si starii de uzura, respectiv presiunii anvelopelor.

Pregatirea calatoriei implica o informare temeinica asupra particularitatilor traseului ce urmeaza a fi parcurs, etapizand calatoria, astfel incat sa evitam pericolul instalarii oboselii, incluzand scurte pauze la fiecare 90 - 120 de minute de conducere. Este recomandata, de asemenea, evitarea supraincarcarii autovehiculului si/sau obturarea vizibilitatii cu bagaje.

"Inainte de a pleca la drum, verificati ca toti ocupantii vehiculului sa foloseasca centurile de siguranta sau dispozitivele de retentie pentru copii. Odata pusi in miscare, respectati cu strictete normele rutiere si principiile conduitei preventive. Fiti toleranti si dati dovada de politete rutiera. Nu uitati ca sunteti in vacanta, iar scopul dvs. este de a va relaxa si nu de a participa la o cursa contra cronometru. De aceea, `grabiti-va incet!'", a mai spus consultantul in siguranta rutiera.

El este sustinator al campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, cese va desfasura pana pe 10 septembrie 2019 si se va concentra pe impactul oboselii la volan si masurile pe care soferii le pot lua pentru a reduce efectele acestui risc.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.


1.256 accesari