1asig.ro
1asig.ro
Care sunt cauzele care pot conduce ...

Care sunt cauzele care pot conduce la marirea preturilor asigurarilor?

5 min. / 1.540 cuvinte

La aceasta intrebare, adresata de Secretarul Camerei Deputatilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a raspuns ca insolventa celui mai mare jucator din piata locala de asigurari "va pune cel putin temporar presiune asupra preturilor, in sensul cresterii lor".

Astfel, raspunsul complet, semnat de Cristian ROSU, Vicepresedintele ASF pe Sectorul Asigurari - Reasigurari, la scrisoarea transmisa de Cristian Buican, a fost:

"Tinand cont de gradul ridicat de concentrare a pietei asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) din Romania, dat de prezenta unui numar redus de societati ce practica RCA si a cotelor de piata semnificative pe care le detineau primele 2 societati de asigurare (CITY lnsurance SA si EUROINS Romania), iesirea de pe piata a unui asigurator va determina cresteri ale preturilor.

In cazul CITY lnsurance SA, societatea care detinea cea mai mare cota pe piata asigurarilor din Romania, din perspectiva primelor brute subscrise (veniturile obtinute din activitatea de asigurare), ASF a identificat o serie de deficiente majore si abateri grave de la prevederile legale, instituind in acest an o serie de masuri in vederea corectarii deficientelor.

Cu toate acestea, ASF a constatat la inceputul lunii septembrie 2021, la expirarea termenului in care societatea ar fi trebuit sa remedieze deficientele grave ce vizau inclusiv de lipsa fondurilor proprii necesare pentru desfasurarea activitatii si onorarea obligatiilor fata de asigurati, ca masurile dispuse de ASF in sarcina societatii nu au fost indeplinite. Astfel, nu a fost asigurata restabilirea situatiei financiare a societatii, iar solvabilitatea societatii CITY lnsurance SA continua sa se deterioreze, societatea aflandu-se In incapacitate vadita de plata.

Pentru a veni in sprijinul consumatorilor si pentru a garanta protectia asiguratilor, conform obiectivelor Autoritatii, Consiliul ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii CITY lnsurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea de catre ASF a cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva societatii.

Constatarea starii de insolventa a societafii cu cea mai mare cota de pe piafa asigurarilor din Romania va pune cel putin temporar presiune asupra preturilor, in sensul cresterii lor, ca urmare a unei capacitati mai reduse de absorbtie a cererii de catre asiguratorii ramasi in piata.

De asemenea, o serie de evolutii, cum ar fi cele referitoare la cresterea daunalitatii, dar si a costurilor specifice cu reparatiile, pot constitui cauze ale majorarii preturilor asigurarilor RCA."

Totodata, la intrebarea "Care sunt masurile pe care intentionati sa le adoptati In vederea eliminarii acestor cauze?", ASF a raspuns:

"Desi Autoritatea de Supraveghere Financiara nu are atributii specifice in stabilirea sau impunerea societatilor de asigurare a unui anunit nivel al tarifelor de prima, Autoritatea va monitoriza respectarea de catre asiguratori a prevederilor legale in vigoare si va interveni ferm in cazul constatarii unor incalcari ale legislatiei, in vederea garantarii protectiei consumatori lor.

Avand in vedere cele mai recente evolutii pe piata asigurarilor din Romania si iesirea din piata a celei mai mari societati de asigurare din punct de vedere al veniturilor obtinute din activitatea de asigurare (prime brute subscrise), Autoritatea de Supraveghere Financiara a demarat o serie de analize interne de impact.

Obiectivul principal vizat de Autoritate este de a masura potentialul impact al celor mai recente evolutii asupra modificarilor pretului asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto.

De asemenea, legislatia in vigoare specifica pietei RCA cuprinde o serie de instrumente care asigura o mai buna transparenta a modului de calcul al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare precum si o mai buna comparabilitate a acestora cu evolutia daunalitatii la nivelul pietei. Mentionam aici:

- prezentarea clara a formulei de calcul al tarifelor de prima, cuprinzand detalii cu privire la coeficientii si factorii de incarcare ce pot fi folositi;

- publicarea tarifelor de referinta calculate pe baza experientei de daunalitate la nivelul pietei, cu publicarea frecventei si daunei medii calculata pentru fiecare segment pentru care se publica aceste tarife de referinta;

- introducerea conceptului asiguratului cu risc ridicat si a factorului N prin care persoanele care se asigura sunt protejate in cazul in care ofertele de acestea ar fi substantial mai mari decat tariful de referinta publicat."

La data retragerii autorizatiei de functionare a societatii erau in vigoare 2.700.441 polite RCA emise in Romania.

Decizia ASF (din 17 septembrie) de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, pe 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921.

Astfel, incepand cu 27 septembrie, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului CITY poate formula si adresa o cerere de plata privind acordarea despagubirilor/ indemnizatiilor sau o cerere restituire de prima, dupa denuntarea politei de asigurare la asigurator.

FGA - de Garantare a Asiguratilor efectueaza plati de indemnizatii/despagubiri rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, in conditiile legii, in cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare prevazut de lege de 500.000 lei per contract de asigurare al asiguratorului in faliment. Acest plafon a fost marit prin OUG in contextul falimentului CITY Insurance.

Conform legislatiei, FGA poate initia plata creantelor de asigurare ale creditorilor de asigurare ai SAR City Insurance SA, intr-un termen de 60 de zile, calculat de la date publicarii Deciziei ASF referitoare la asigurator, in Monitorul Oficial.

Practic, FGA va incepe platile pentru pagubitii CITY Insurance in data de 29 noiembrie 2021.

Cererile se pot depune cel tarziu pana la 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

Tinand cont de situatia pandemica existenta, FGA face apel catre potentialii creditori de asigurare sa depuna solicitarile Online, sau prin intermediul unui serviciu postal.

Sursa foto: unsplash.com

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata RCA in S1 2021: Prima medie a crescut cu 3%, in timp ce dauna medie a urcat cu 6%. Clasamentul asiguratorilor!
Crestere ingrijoratoare a ratei daunei pentru asigurarile auto RCA si CASCO, in S1 2021!

2.150 accesari