1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cand pot asiguratii din Republica Moldova, implicati intr-un accident, sa incheie un Constat amiabil?

Soferii implicati in accidente rutiere usoare (soldate doar cu pagube materiale) vor putea ajunge la o intelegere amiabila, fara implicarea politiei, prin completarea formularului de constat amiabil, doar daca despagubirea maxima, urmare a accidentului, nu depaseste 10.000 de lei.

Aceasta este prevederea continuta in proiectul de hotarare emisa de curand de catre Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) spre avizarea autoritatilor/institutiilor interesate plasata si pe site-ul institutiei pentru consultare publica.

Amintim ca in iulie 2018 Guvernul de la Chisinau a aprobat o hotarare prin care soferii implicati in accidente rutiere usoare (soldate doar cu pagube materiale) vor putea ajunge la o intelegere amiabila, fara implicarea politiei, prin completarea formularului de constat amiabil. In aceste cazuri, soferii nu vor fi amendati, singura sanctiune fiind majorarea pretului primei de asigurare pentru anul urmator. Aceasta hotarare va intra in vigoare in iulie a.c. pentru asigurarilor interne RCA si peste inca 1 an pentru politele Carte Verde.

Potrivit proiectului, procedura de constatare amiabila se aplica daca in accident sunt implicate doar doua vehicule, iar in urma acestuia au fost inregistrate doar pagube materiale nesemnificative, fara vatamari corporale. Este obligatoriu ca ambii soferi sa isi dea consimtamantul, sa aiba la ei polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) sau certificatul Carte Verde, dar si sa fixeze circumstantele producerii accidentului.

Astfel, soferii vor putea completa formularul de constatare amiabila, eliberat gratuit de catre asigurator. Cererea de despagubire se va depune de catre persoana pagubita la asiguratorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele parti.

Anual, in Republica Moldova sunt inregistrate peste 11 mii de accidente rutiere usoare, iar cheltuielile suportate de politie pentru documentarea acestora se ridica la aproximativ 3,5 milioane de lei pe an. Anul trecut, accidentele soldate doar cu pagube materiale au constituit 74% din numarul total de accidente rutiere, se arata in informatiile prezentate de catre Ministerul de Interne.

Vezi aici un material dedicat acestui subiect.