1asig.ro
1asig.ro

California: Un cutremur similar celui din 1989 ar produce pierderi de 27 de miliarde de dolari pentru re/asiguratori

5 min. / 1.540 cuvinte
Daca seismul care a zguduit, in 1989, zona Golfului San Francisco (California) ar avea loc astazi, impactul economic ar fi de 6 ori mai mare, fiind estimat la 38 de miliarde de dolari, in vreme ce re/asiguratorii ar inregistra pierderi de 4 ori mai mari (4 miliarde de dolari), arata un studiu realizat de RMS. Cu acelasi scenariu, dar intr-o zona usor departata de zona Golfului, un seism de 6,9 grade pe scara Richter ar produce, astazi, pierderi mult mai mari, de 27 de miliarde de dolari pentru industria de re/asigurari.

PROMO


RMS, companie specializata in modelarea riscului de catastrofa, a analizat cutremurul din Loma Prieta la 30 de ani de la producerea sa si a descoperit ca dezvoltarea economica rapida si cresterea productivitatii in California, mai ales in zona San Francisco, inseamna ca, azi, un scenariu similar celui din 1989 ar avea un impact semnificativ. La vremea respectiva, specialistii estimau ca seismul a produs pierderi economice de 6 miliarde de dolari si a avut un impact de cel putin 900 de milioane de dolari asupra industriei de re/asigurari.

Analizand cutremurul din Loma Prieta in baza nivelului actual de expunere al aceleiasi regiuni afectate in urma cu 30 de ani, RMS estimeaza ca, daca seismul s-ar produce azi, pierderile economice ar fi de 38 de miliarde de dolari, in vreme ce industria de re/asigurari ar inregistra pierderi de 4 miliarde de dolari. RMS sustine ca zona Golfului San Francisco era, in 2017, a 19-a cea mai mare economie la nivel global, cu un Produs Intern Brut de 748 de miliarde de dolari. Azi, cu mai multe cladiri in zona, daunele provocate de o repetare a seismului din 1989 ar fi substantiale.

Mai mult, RMS arata ca deficitul de protectie prin asigurare ar fi si mai mare astazi, mai ales in conditiile in care rata de penetrare prin asigurare este de aproximativ 10%, in vreme ce expunerea la risc a crescut semnificativ. Nu in ultimul rand, RMS noteaza ca, desi o repetitie exacta a cutremurului din 1989 nu este posibila, probabilitatea ca Golful San Francisco sa fie lovit, in urmatorul an, de un cutremur de 6,9 grade pe scara Richter este, azi, de 5,3%.

676 accesari