1asig.ro
1asig.ro

COVID-19 trimite pacientii catre doctorii din mediul online, iar telemedicina primeste un impuls semnificativ

5 min. / 1.540 cuvinte
COVID-19, care are impact asupra economiei globale si izoleaza oamenii in propriile locuinte, aduce si o revolutie silentioasa in telemedicina, arata Insurance Journal. Pe masura ce COVID-19 se raspandeste in intreaga Europa, teama de infectie si saturatia sistemelor sanitare trimit din ce in ce mai multi oameni spre consultatii medicale online.

PROMO


In acest context, start-up-uri precum Doctolib, Qare, Livi, Push Doctor sau Compugroup Medical SE, care le ofera oamenilor posibilitatea de a fi consultati de medici virtuali, castiga tot mai mult teren.

"Este o situatie nefericita, dar actuala epidemie impinge pacientii sa faca acest salt si, totodata, poate accelera o schimbare a obiceiurilor. Prognozele privind cresterea se schimba de la zi, la zi", a declarat Olivier THIERRY - Chief Executive Officer, Qare.

Telemedicina, ideea de a conecta doctorii si pacientii prin intermediul consultatiilor video, a avut un start greoi in Europa, mai ales din cauza reticentei pacientilor si a unui mediu de reglementare neprietenos. Acum, in conditiile in care spitalele se straduiesc sa faca fata acestei epidemii, pacientii apeleaza tot mai mult la astfel de servicii. In urma cu 2 ani, Comisia Europeana estima ca, pana in 2021, piata globala de telemedicina va ajunge la o valoare de 37 de miliarde de euro, cu o rata anuala de crestere de 14%. In conditiile in care telemedicina este tot mai populara, estimarile Comisiei Europene ar putea fi depasite.

Olivier THIERRY - Chief Executive Officer, Qare -, considera ca, pana in 2021, telemedicina va reprezenta 10% din cele 400 de milioane de consultatii medicale inregistrate, anual, in Franta, in conditiile in care, in prezent, cifrele inregistrate de telemedicina sunt neglijabile. Qare sustine ca, in ultimele doua saptamani, a inregistrat cu 25% mai multe cereri de consultatii. In 2018, primul an de functionare, Qare a avut 8.000 de consultatii, crescand, un an mai tarziu, pana la 80.000.

In Suedia, Kry a inregistrat o crestere saptamanala de 41% pentru consultatiile cu privire la raceala, tuse, gripa, febra, dar si alte afectiuni generale. Start-up-ul, care mai opereaza si in Norvegia, Marea Britanie, Franta si Germania, spune ca aceasta crestere a venit ca urmare a faptului ca "sistemele sanitare de pe pietele noastre se lupta sa faca fata coronavirusului." Doctolib, de asemenea, sustine ca, in ultima vreme, a inregistrat o crestere de 40%.

Epidemia actuala va arata ce jucatori sunt "echipati si capabili sa faca fata crizei", sustine Wais SHAIFTA - CEO, Push Doctor. De la inceputul anului, compania a inregistrat o crestere de 20% si se asteapta ca, in perioada urmatoare, cifrele sa creasca in continuare. Start-up-ul olandez Ksyos a investit intr-un astfel de business, pe care l-a dus nu doar in Olanda, ci si in Italia si Austria.

Tari precum Estonia si Elvetia folosesc de ceva vreme un astfel de sistem - la inceput, a fost vorba de consultatii medicale prin telefon. Acum, Elvetia testeaza un sistem de telemedicina care, printre altele, presupune si dispozitive conectate, pe care pacientii le pot folosi acasa. In Olanda - acolo unde guvernul spune ca "oamenii care vor ingrijire si sprijin acasa ar trebui sa poata comunica, 24 de ore din 24, prin intermediul unui ecran, cu cel ce furnizeaza astfel de servicii" -, start-up-ul BeterDichtbij ofera consultatii medicale prin intermediul Whatsapp.

In Germania, mai subliniaza sursa citata, autoritatile au inceput sa relaxeze reglementarile cu privire la tratamentul de la distanta, insa cultura nationala in ceea ce priveste intimitatea si protectia datelor este in continuare o bariera in acest sens. Mai multe guverne sunt precaute cu privire la raspandirea acestei practici, pentru ca inca nu stiu ce vor sa ramburseze si ce sa fie acoperit de asigurarile de sanatate. Franta, de exemplu, este preocupata de ceea ce considera a fi aparitia unui sistem paralel de "asistenta medicala". "Nu este vorba despre cresterea noastra, dar guvernul a pus limite care nu permit oamenilor sa acceseze telemedicina in anumite zone indepartate", explica Olivier THIERRY - Chief Executive Officer, Qare.

Evident, telemedicina nu are doar sustinatori. In 2019, noteaza Insurance Journal, un raport al Asociatiei Medicilor Pediatri din SUA arata ca "telemedicina poate aduce beneficii pacientilor, facand ingrijirea mai convenabila si mai accesibila, dar date noi sugereaza ca ar putea contribui si la prescrierea excesiva de antibiotice de catre medici care nu sunt capabili sa examineze fizic pacientii."

"Telemedicina trebuie folosita cu mai multa judecata, iar autoritatile trebuie sa se asigure ca nu se extinde intr-o afacere", spune si Jean-Paul HAMON, reprezentant al Federatiei Medicilor din Franta. Ramane de vazut daca si in ce masura COVID-19 va schimba acest lucru, desi, potrivit lui Jean-Paul HAMON, coronavirusul nu ar trebui sa fie "scuza" pentru a face telemedicina comerciala.

1.483 accesari