1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
COFACE. Barometrul riscurilor ...

COFACE. Barometrul riscurilor sectoriale si de tara

Cum va arata anul 2025? Poate ca incertitudinea electorala de anul trecut a fost (partial) inlaturata, dar orizontul este inca departe de a fi clar, iar riscurile au parut rareori atat de mari, transmite compania COFACE intr-un comunicat de presa. In timp ce politica SUA va fi probabil in detrimentul multor economii ale lumii, China continua sa se confrunte cu o supracapacitate de productie majora, in timp ce multe tari emergente sunt amenintate de aprecierea dolarului si de iesirile de capital. Intre timp, Europa se confrunta cu o noua provocare legata de aliatul sau american, care se adauga problemelor sale existente si marjelor bugetare deja limitate.

In acest context si in conformitate cu scenariul de baza COFACE, conform caruia activitatea globala se stabilizeaza pentru moment, au fost revizuite sapte evaluari de tara (4 imbunatatiri si 3 retrogradari) si 20 de evaluari sectoriale (8 imbunatatiri si 12 retrogradari).

Anul 2025 ar trebui sa confirme divergenta dintre economia SUA si cea a zonei euro. Cresterea economica din SUA ar trebui sa fie solida, datorita rezistentei cheltuielilor gospodariilor americane, care sunt stimulate de o piata a muncii solida si de efectele de bogatie ale cresterii preturilor proprietatilor si actiunilor. Dereglementarea si reducerile fiscale promise de presedintele Trump vor stimula investitiile.

In schimb, ne asteptam ca in Europa cresterea sa fie limitata si sa fie afectata de provocarile din industrie si constructii. In ciuda scaderii inflatiei, cheltuielile de consum ar urma sa scada pe fondul lipsei de incredere a gospodariilor, a incertitudinii politice din mai multe tari, inclusiv Franta si Germania. Cresterea va ramane slaba in aceste doua tari, precum si in Italia, si va incetini semnificativ in Spania. 

Industria auto europeana a cunoscut o incetinire severa in 2024. Cererea de autoturisme a stagnat, in timp ce indicatorii de productie sugereaza ca activitatea de productie isi pierde avantul in majoritatea tarilor din regiune. Inmatricularile noi au inregistrat o crestere slaba de +0,8% in 2024 si chiar un declin de 3% in a doua jumatate a anului. Nici anul 2025 nu este de bun augur pentru industria auto europeana care va fi probabil prinsa intre concurenta sporita din partea Chinei si incertitudinea pietei americane, cu amenintarea barierelor vamale.

Alegerea lui Donald TRUMP remodeleaza jocul pentru multe tari emergente

Economiile emergente se confrunta cu o noua situatie deosebit de nefavorabila sub forma unei aprecieri rapide a dolarului si a unor iesiri masive de capital in mai multe tari. Alegerea lui Donald TRUMP a remodelat perspectivele monetare si financiare globale, exacerband vulnerabilitatile celor mai fragile economii. Aceste tari, in special cele mai indatorate fata de dolar, risca sa-si vada conditiile economice deteriorate rapid ca urmare a cresterii ratelor dobanzilor si/sau a deprecierii monedei. Deprecierea foarte puternica a realului brazilian la sfarsitul anului 2024 - realul a pierdut 10% intre sfarsitul lunii noiembrie si 25 decembrie, chiar daca banca centrala braziliana a majorat ratele dobanzilor la momentul respectiv - este un exemplu al turbulentelor care pot afecta o tara cu dezechilibre externe si/sau fiscale mari.

China nu este nici ea imuna. In absenta unor noi stimulente majore, cresterea ar urma sa incetineasca semnificativ dupa nivelul de 5% inregistrat oficial anul trecut (4,3% conform previziunilor Coface pentru acest an). Tarifele americane raman principalul risc pentru tara. Desi amploarea si calendarul acestora sunt incerte, impactul lor va fi cu siguranta (foarte) negativ.

Crestere globala stabila, dar inca limitata

In ciuda unui context din ce in ce mai incert, Coface prognozeaza o usoara imbunatatire a cresterii economice mondiale pentru 2025 la 2,7% (fata de 2,6% in estimarea initiala). Revizuirea ascendenta se datoreaza in principal rezistentei neasteptate a economiei SUA, care compenseaza slabiciunea persistenta a zonei euro.