1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CNSP a redus prognoza de crestere economica la +2,9% in acest an

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economiei Romaniei in acest an la +2,9%, fata de +4,3% cat prognoza in iarna.

In elaborarea actualei variante a Prognozei de primavara pentru perioada 2022-2025, CNSP a reevaluat evolutiile indicatorilor macroeconomici, in contextul conflictului declansat intre Rusia si Ucraina si a sanctiunilor internationale impuse.

Efectele crizei energetice si ale perturbarilor in lanturile de aprovizionare, manifestate inca din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate in actualul scenariu, luandu-se suplimentar in calcul si recentele majorari ale cotatiilor internationale pentru produsele energetice, cat si a celor agroalimentare, precum si necesitatea suplimentarii deficitului de resurse energetice de

provenienta ruseasca.

Incetinirea activitatii economice la nivel european si mondial, conform estimarilor institutiilor internationale, induc totodata o decelerare a dinamicii economiei nationale:

- Pentru principalele tari partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat in jos dinamica cresterii economice cu peste 1,5 puncte procentuale;

- Conflictul Rusia-Ucraina a determinat o inrautatire a indicatorilor comerciali in contextul dependentei ridicate de gazul rusesc;

- Aparitia unui nou val pandemic in China va accentua blocajele in lanturile de aprovizionare, afectand in principal industria auto.

Ca factor pozitiv trebuie mentionata atenuarea socului pandemic, ceea ce a condus la renuntarea restrictiilor incepand cu luna martie si la o crestere a mobilitatii populatiei. In acest context, este de asteptat continuarea recuperarii de activitate in sectoarele cele mai afectate in perioada crizei sanitare, cum ar fi HORECA sau sectorul de transporturi. Se mentine insa riscul aparitiei in sezonul rece al unui nou val pandemic sau al unor mutatii ale virusului.

Analizele efectuate asupra contextului macroeconomic actual releva un impact asteptat a se manifesta atat asupra puterii de cumparare la nivelul populatiei, cat si asupra procesului investitional si al activitatii agentilor economici.

Suprapunerea socurilor (contextul geopolitic, majorarile succesive ale preturilor la energie si alterarea lanturilor globale de aprovizionare) accentueaza riscurile si incertitudinile asupra economiei, afectand totodata asteptarile pe termen scurt si comportamentul mediului de afaceri.

Estimarile CNSP pentru anul curent sunt sustinute de evolutiile peste medie ale activitatilor din constructii si servicii, stimulate de masurile de implementare a PNRR, cat si de masurile guvernamentale privind majorarea investitiilor, dar si de unele servicii, precum activitatile informatice, neafectate de conflictul Rusia-Ucraina sau de criza energetica.

Pe partea cererii, cresterea economica se bazeaza pe un aport favorabil al formarii brute de capital fix si al consumului privat, desi dinamicile sunt atenuate fata de prognoza anterioara, in timp ce exportul net este estimat a-si diminua contributia negativa.

Deficitul de cont curent se prevede a se mentine la valori ridicate in anul curent, cauzat de un deficit comercial in crestere, amplificat si de majorarile de preturi, fiind asteptat a inregistra corectii pozitive pe termen mediu.

Previziunile in ceea ce priveste castigurile salariale sunt in concordanta cu indicatorii privind evolutia activitatii economice si a numarului de salariati, luand in considerare climatul economic volatil, precum si incertitudinile generate de contextul geo-politic actual.

Pentru anul 2022, castigul salarial mediu brut este estimat sa creasca cu 9,7%, pana la un nivel de 6.120 lei.

In ceea ce priveste piata muncii, cresterea populatiei ocupate (metodologia AMIGO) in anul 2022 va fi de 0,7%, iar in cadrul acesteia, numarul de salariati se va majora cu 1,6% in conditiile in care, pe fondul incetinirii dinamicii cresterii economice comparativ cu anul anterior, celelalte categorii de populatie ocupata, in principal lucratorii pe cont propriu, se vor confrunta cu o ajustare marginala.

Rata somajului BIM va continua sa scada in anul curent, ajungand la 5,4%. Este estimat ca la orizontul de prognoza rata somajului sa ajunga la 4,6%.

Nivelul estimat al cresterii preturilor este usor superior prognozelor anterioare, respectiv 9,7% fata de 9,5% pentru sfarsitul anului si 10,1% fata de 9,9% ca medie anuala.

- In estimarile realizate, efectele favorabile in evolutia preturilor din sectorul energetic determinate de implementarea si prelungirea pentru 1 an a schemelor de compensare si plafonare au fost contrabalansate de o crestere mai accentuata a preturilor pentru combustibili si produse alimentare.

- Masurile guvernamentale de sprijin pentru populatia vulnerabila luate recent, cat si masurile privind majorarea salariului minim in agricultura si industria alimentara, vor determina mentinerea dinamicii puterii de cumparare la valori pozitive (circa +0,7%), in conditiile unei inflatii medii anuale ridicate (+10,1%).

- Indicii preturilor produselor industriale, cat si a costului in constructii, isi vor continua ascensiunea si in anul curent, peste estimarile anterioare, inregistrand dinamici de doua cifre, evolutia acestora in ritm anual urmand a se atenua in a doua parte a anului ca urmare a unui efect de baza.

Prognozele au o valabilitate limitata in timp, urmand a suporta corectii in functie de amplitudinea si durata manifestarii socurilor, conform CNSP.