1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CNPF si FMI au analizat evolutiile recente inregistrate pe piata financiara nebancara

Comisia Nationala a Pietei Financiare din Republica Moldova si reprezentanti ai Fondului Monetar International au analizat intr-o intalnire recenta evolutiile inregistrate pe piata financiara nebancara. Cel mai punctual examinat a fost evolutia in sectorul de creditare nebancara - segment efectiv supravegheat de catre CNPF din aprilie 2019.

"Partile au cazut de acord ca prevederile Legii nr. 1 din 2018 nu intrunesc exigentele necesare si suficiente pentru a atenua riscurile persistente, mai cu seama, fenomenul supra-indatorarii beneficiarilor de imprumuturi. In aceasta ordine de idei, expertii FMI au salutat initiativa CNPF pentru amendarea legislatiei aferente spetei - proiect prezentat Guvernului pentru aprobare si inaintare Legislativului", se precizeaza in documentul transmis de CNPF.

De asemenea, printre subiectele abordate au mai fost evolutiile consemnate in procesul de reformare a pietei de asigurari autohtone, precum si in perspectiva promovarii setului de legi elaborat in parteneriat cu Banca Mondiala.

Presedintele CNPF, Valeriu CHITAN, a informat reprezentatii FMI asupra preocuparilor Autoritatii de consolidare a cadrului normativ afent domeniului de asigurari si sectorului de creditare nebancara, eficientizarea functiei de supraveghere a pietei, precum si despre alinierea la standardele aplicabile companiilor licentiate.

Pe de alta parte, in documentul transmis se mai precizeaza ca seful misiunii FMI, Ruben ATOYAN, a apreciat pozitiv propunerile de modificare a legislatiei aferente creditarii nebancare si proiectele noilor legi ce vizeaza sectorul de asigurari si a mentionat necesitatea continuarii actiunilor de fortificare a celor doua segmente de piata.

Intalnirea dintre cele doua institutii a avut loc vineri, 24 ianuarie 2020, la sediul Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF).