1asig.ro
1asig.ro

CNPF propune o metodologie unica prin care asiguratorii vor calcula tarifele pentru asigurarile obligatorii auto

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de supraveghere din Moldova a elaborat metodologia unica de calcul a primei de asigurare de baza si coeficientilor de rectificare pentru asigurarile obligatorii auto (RCA si Carte Verde). Acestea ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie anul viitor, in contextul liberalizarii tarifelor pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incepand cu luna iulie 2019.

PROMO


Metodologia unica prevede ca actuarul societatilor de asigurare va calcula anual prima de asigurare si coeficientii de rectificare in baza datelor statistice pentru cel putin 5 ani, legalizand calculul prin semnatura olografa (in prezent acestea sunt stabilite de catre CNPF). De asemenea, suplimentar calculului va fi prezentata o nota explicativa privind corectitudinea acestuia, ipotezele si metodele actuariale utilizate, cheltuielile administrative si de achizitie, precum si alte aspecte relevante. Aceste calcule vor fi remise spre aprobare catre CNPF pana la 30 aprilie 2019, si vor fi aplicate din 1 iulie anul viitor.

De asemenea, in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii setului complet de documente privind calculul primei, CNPF va confirma ori va refuza confirmarea primei asiguratorului cu restituirea setul de documente prezentat pentru efectuarea de catre acesta a unor investigatii suplimentare, informand in scris asiguratorul despre decizia sa.

Totodata, avand in vedere practica Romaniei in liberalizarea tarifelor RCA, prin proiectul CNPF se propune calcularea, de catre CNPF, a unei prime de referinta unice, in baza datelor statistice agregate per piata, care ulterior va fi utilizata de catre asiguratorii a caror calcule nu vor fi suficient justificate si/sau care nu vor dispune de informatie statistica suficienta si/sau vor inregistra o rata de solvabilitate sub nivelul de 120%.

Potrivit datelor oficiale CNPF, asigurarile obligatorii auto (RCA si Carte Verde) reprezinta aproape jumatate din totalul asigurarilor generale vandute in R. Moldova, cu subscrieri care se ridica la 333,5 milioane. lei in prima jumatate din 2018 (50,02% din piata de asigurari generale). Totodata, din punct de vedere al daunelor platite, politele RCA si Carte Verde au generat 44,54% din despagubirile platite pe linia asigurarilor generale in primele sase luni din 2018.

Vezi aici proiectul de hotarare propus de CNPF!

Amintim ca tot in contextul liberalizarii tarifelor la asigurarile obligatorii auto incepand cu iulie 2019, CNPF a mai propus de curand modificarea modului de calcul a pretului pentru aceste polite obligatorii, asigurari obligatorii printr-un poriect de norma, detalii aici.

2.637 accesari