1asig.ro
1asig.ro

CNPF avertizeaza 15 brokeri cu retragerea licentei pe fondul neadecvarii legislatiei privind capitalului social

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) din Moldova avertizeaza 15 brokeri de faptul ca ar putea ramane fara licente, intrucat, potrivit unei ordonante, in urma monitorizarii participantilor profesionisti la piata asigurarilor, s-a contatat ca nu respectau legislatia privind conformarea cuantumului capitalului social.

"In urma monitorizarii procesului de conformare conditiilor de licentiere, s-a constatat ca unii brokeri de asigurare si/sau reasigurare, titulari de licenta cu dreptul de a desfasura activitatea de intermediere in asigurari si/sau reasigurari, nu s-au conformat prevederilor art.49 alin 1 si 2 lit.b din Legea 407/2006 cu privire la asigurari si art.V alin. 2 lit a din Legea 273/2018 pentru modificarea unor acte legislative", se arata in Ordonanta CNPF.

Conform documentului, daca in termen de 15 zile, companiile de brokeraj nu prezinta acte doveditoare cu privire la faptul ca s-au conformat legislatiei, ar putea ramane fara dreptul de a-si desfasura activitatea de intermediere in asigurari si/sau reasigurari, avertizeaza Autoritatea.

"Se prescrie brokerilor de asigurare si/sau reasigurare conformarea cuantumului capitalului social la cerintele legale in termen de 15 zile lucratoare din data emiterii prezentei Ordonante, cu prezentarea documentelor justificative in acest sen", se precizeaza in document.

Lista celor 15 brokeri poate fi gasita aici.

Potrivit CNPF, in 2018, pe piata locala activau 62 de brokeri de asigurare si 14 societati de asigurare active care au vandut polite de asigurare in valoare de 1,5 miliarde de lei in 2018, in crestere cu 5,2% fata de anul precedent, arata datele oficiale ale autoritatii de supraveghere (CNPF). In moneda europeana, piata a crescut cu 10%, pana la 77,7 milioane euro, pe fondul aprecierii monedei nationale. In acelasi timp, in primele noua luni din 2019, piata asigurarilor a insumat peste 1,2 miliarde de lei, in crestere cu 11,5% fata de perioada similara din 2018 cand valoarea primelor brute subscrise totaliza 1,09 miliarde de lei.

756 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO