1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CNPF: Proiectul ce prevede ...

CNPF: Proiectul ce prevede modificarea pretului politei RCA a intrat in vigoare

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) informeaza ca prima de referinta aferenta asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) interna, stabilita in baza formulei de calcul ajustate, a intrat in vigoare, incepand cu 2 septembrie curent, odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Astfel, prima de baza a politei de asigurare RCA constituie 1350 de lei.

Revizuirea formulei de calcul prin aplicarea cotei factorului de incarcare aferent sistemului bonus-malus a dus la ajustarea primei de referinta RCA, dat fiind faptul ca istoric se atesta un deficit al incasarii primelor de asigurare de catre asiguratori, afectand nu doar stabilitatea financiara a sectorului, dar si calitatea despagubirilor.

De mentionat ca proiectul de hotarare care prevede modificarea primei de referinta a politei de asigurare RCA a fost supus, in mod transparent, incepand cu 1 iulie curent, procedurii de consultari publice cu toate partile interesate (transportatori, asiguratori si reprezentanti ai asociatiilor de business din tara).

In pofida situatiei economice dificile din tara si a ratei inalte a inflatiei, autoritatea de supraveghere reitereaza ca ajustarea primei RCA este absolut necesara pentru protejarea drepturilor beneficiarilor de servicii de asigurare si mentinerea stabilitatii sectorului de asigurari.