1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CNPF: Precizari cu privire la ...

CNPF: Precizari cu privire la proiectul de modificare a Hotararii ce vizeaza ajustarea primelor RCA, aflat in etapa de consultari publice

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a inaintat spre consultari publice, la 1 iulie 2022, un proiect de Hotarare care prevede modificarea primei de asigurare de baza si a coeficientilor de rectificare aferenti asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) interna. Potrivit proiectului, prima de baza a politei de asigurare RCA ar urma sa creasca cu 355 de lei si ar putea constitui 1350 de lei.

Necesitatea elaborarii acestor amendamente este dictata de pierderile ce le inregistreaza companiile de asigurari pe parcursul ultimilor trei ani pe aceasta clasa de asigurari, ritmul anual al inflatiei si modificarea Metodologiei unice de calcul al primei de asigurare de baza. Astfel, a fost stabilit ca la elaborarea Metodologiei unice de calcul al primei de asigurare de baza, formula aprobata de autoritatea de supraveghere in 2018 nu a tinut cont de impactul pe termen mediu al coeficientului bonus-malus, expertii europeni sugerand rectificarea formulei.

De mentionat ca, proiectul de modificare a Metodologiei a fost supus, in mod transparent, procedurii de avizare si consultari publice in perioada 29 martie - 21 iunie 2022 (85 de zile) si a intrat in vigoare la 1 iulie 2022.

Tinand cont de factorii enumerati, s-a impus aprobarea unui proiect privind revizuirea pretului politei RCA. Desi aceasta majorare va fi resimtita de asigurati, ajustarea tarifelor RCA este obligatorie prin prisma cadrului legal si indispensabila pentru asigurarea bunei functionari a pietei de asigurari si pentru garantarea protejarii intereselor si drepturilor asiguratilor.

Astfel, pentru ca persoanele pagubite sa primeasca integral despagubirile pentru daunele rezultate in urma accidentelor rutiere, este important ca primele de asigurare incasate sa fie suficiente pentru acoperirea acestor daune si a altor costuri conexe.

Potrivit datelor pentru anul 2021, dauna medie achitata a constituit 14 897 lei, iar prima medie incasata - 854 lei, cea din urma fiind mai mica ca prima de baza, care in prezent constituie 995 lei.

In vederea promovarii unui dialog constructiv intre CNPF si toate partile interesate, precum si in scopul asigurarii transparentei si corectitudinii in procesul decizional, va indemnam sa inaintati propunerile Dvs. pe marginea acestui proiect la adresa de e-mail: office@cnpf.md

Proiectul de modificare a Hotararii nr. 25/2 din 24.06.2019 cu privire la modul de prezentare, avizare si aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de raspundere civila auto poate fi consultat la urmatoarea adresa: https://www.cnpf.md/ro/asigurari-6482.html