1asig.ro
1asig.ro

CNN: Miliardarii lumii sunt mai saraci cu 388 de miliarde de dolari

5 min. / 1.540 cuvinte
Miliardarii lumii au primit o lovitura in plin, anul trecut, si, dupa 5 ani de crestere, bunastarea colectiva a miliardarilor lumii a scazut cu 4,3% (388 de miliarde de dolari), informeaza CNN citand un raport realizat de banca elvetiana UBS, in colaborare cu PWC.

PROMO


Astfel, la finalul anului, numarul miliardarilor scazuse, la nivel global, cu 57, iar lumea a ramas cu "numai" 2.101 miliardari in dolari. UBS si PWC spun ca pierderea a fost generata, printre altele, de volatilitatea pietei si de anumite tensiuni comerciale.

Averile miliardarilor din Asia au scazut cel mai mult. Averea neta a miliardarilor chinezi a scazut cu 12,3% si aproximativ jumatate din aceasta scadere a fost data de deprecierea yuanului in raport cu dolarul SUA. De asemenea, regiunea a pierdut cel mai mare numar de miliardari, cea mai mare scadere fiind raportata in China si India. Doar China si-a luat adio de la 48 de miliardari in dolari, laudandu-se, la sfarsitul anului trecut, cu "numai" 325 de miliardari in dolari. Asia are in continuare cei mai multi miliardari.

Succesul inregistrat de industria tehnologica a facut ca SUA sa dea lumii mai multi miliardari. La sfarsitul lui 2018, erau 89 de miliardari in tehnologie, comparativ cu cei 70 din 2017. In vreme ce averea neta a miliardarilor din SUA a scazut, numarul total de miliardari a crescut, in 2018, cu 4,8%, in SUA fiind, acum, inregistrati 749 de miliardari in dolari. Cu cei 325 de miliardari ai sai, China reprezinta, dupa America de Nord, a doua cea mai mare categorie de miliardari in dolari.

Potrivit sursei citate, antreprenorii din domeniul tehnologic au continuat sa impinga de la spate economia globala, fiind responsabili pentru o treime din cresterea bunasatarii miliardarilor inregistrata in ultimii cinci ani. De asemenea, mai arata studiul realizat de UBS si PWC, la sfarsitul lui 2018, miliardarii din tehnologie detineau bunuri in valoare totala de 1,3 trilioane de dolari, iar averea neta a acestora aproape se dublase in ultimii 5 ani.

Miliardarii se implica in continuare in proiecte filantropice si, din Top 500 miliardari, 400 au donat pentru diverse cauze. Miliardarii americani s-au implicat in cauze internationale si domestice, miliardarii europeni au donat pentru proiecte internationale, in vreme ce miliardarii din Asia s-au implicat in proiecte locale. La nivel global, educatia a primit cele mai importante donatii, in 2018, urmata de ingrijirea medicala, cultura si arta. Saracia si mediul au fost cauzele ignorate cel mai des, anul trecut, de miliardari.

620 accesari