1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CITR face un pas important in ...

CITR face un pas important in salvarea Electrocentrale Constanta SA de la faliment si creeaza premisele investitiilor in dezvoltarea ei

Planul de reorganizare propus de CITR pentru societatea Electrocentrale Constanta SA aflata in insolventa a fost confirmat de catre judecatorul sindic in data de 27 septembrie, acesta fiind aprobat in prealabil de creditorii companiei in procent de peste 98%. Acest angajament declarat de a implementa masurile este un pas esential pentru atingerea obiectivului procesului de restructurare a Electrocentrale Constanta, anume asigurarea viabilitatii economice pe termen lung si mentinerea furnizarii serviciilor de apa calda si caldura pentru populatia Municipiului Constanta.

"CITR a propus o solutie inovativa de redresare, care nu a mai fost implementata pana in prezent. Strategia propusa de echipa CITR prin acest plan deschide calea pentru Primaria Constanta de a accesa fonduri europene necesare pentru a realiza investitii in sistemul de distributie a energiei termice la nivel local, vechimea si ineficienta acestora fiind cauza principala a pierderilor agentului termic si a insolvabilitatii societatii Electrocentrale Constanta. Mai mult, strategia creeaza premisele dezvoltarii societatii si catre productia de energie electrica, intr-un moment in care Romania are mare nevoie de energie. Proiectul se deruleaza cu sprijinul permanent al Ministerului Energiei." a declarat Florin CONSTANTIN (foto), Partener CITR, in calitate de Manager de caz CET Constanta.

Pentru asigurarea continuitatii activitatii de productie de energie termica, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas in Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET Constanta) si implementarea procedurii de transfer a activului industrial functional CET Palas in proprietatea statului roman, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior in administrarea UAT Constanta prin Primaria Municipiului Constanta.

Urmatorul pas in procedura este implementarea mecanismului de transfer al activului industrial functional CET Palas in proprietatea publica a statului conform prevederilor OUG nr. 60/2019, in stransa colaborare cu autoritatile romane. In acelasi timp, CITR va lucra la valorificarea activelor neutilizate in activitatea curenta de productie a energiei termice, precum si la recuperarea creantelor inregistrate fata de terti. Realizarea planului se va desfasura pe o perioada de trei ani, iar implementarea mecanismului de transfer a CET Palas catre stat este estimata la o perioada de cel putin opt luni.

Domnul Vergil CHITAC, Primarul Municipiului Constanta a mentionat: "Salutam acest nou pas in eliberarea CET de povara trecutului indepartat. Municipiul Constanta are nevoie de CET iar Primaria face pasii necesari pentru a ni-l aduce. Continuam astfel constructia unei infrastructuri energetice moderne."

Electrocentrale Constanta SA a intrat in insolventa in data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lantul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanta sunt: S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA Constanta, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucuresti si ANAF.

Despre Electrocentrale Constanta

Societatea Electrocentrale Constanta SA este unicul producator de energie termica sub forma de apa fierbinte (peste 95%) necesara incalzirii si prepararii apei calde menajere, ce furnizeaza agent termic pentru sistemul de alimentare centralizata cu energie termica al consumatorilor din Municipiul Constanta. Societatea detine termocentrala CET Palas, pusa in functiune in anul 1970. Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.

Societatea Electrocentrale Constanta SA a fost infiintata in 2014, ca urmare a divizarii Electrocentrale Bucuresti S.A., avand ca obiect de activitate producerea de energie electrica in cogenerare, producerea si transportul energiei termice sub forma de apa fierbinte.

Electrocentrale Constanta SA este incadrata in categoria infrastructurilor critice nationale (ICN), aflandu-se sub protectia si reglementarea speciala asigurata de O.U.G nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea si protectia infrastructurilor critice.

Despre CITR

CITR este liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania inca din 2008. Cu o experienta de peste 20 de ani pe piata insolventei si aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administreaza anual un patrimoniu de 1 miliard de euro si distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, in misiunea sa de a salva valoarea din companiile romanesti de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup romanesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapa din viata unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv in economie.