1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CITR: Peste 6.700 de companii au ...

CITR: Peste 6.700 de companii au intrat in insolventa in 2022, din care doar 67 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro

Peste 6.700 de companii au intrat in insolventa in anul 2022, o crestere de 10% fata de anul 2021 (6.144). Dintre acestea, 67 sunt companii de impact, care cumuleaza peste 5.500 de angajati, inregistreaza active in valoare de peste 1,5 miliarde lei si datorii la bugetul statului de peste 170 milioane lei, arata analiza CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania. Numarul companiilor de impact intrate in insolventa ramane 67, aproximativ 1% din totalul celor aflate in insolventa iminenta, procent similar inregistrat si in anul 2021.

"In pofida incercarilor manifestate de reglementarile europene de a incuraja mecanismele de restructurare rapide si eficiente, constatam o mentinere a inertiei in ceea ce priveste companiile in dificultate. Desi in Romania avem doua mecanisme noi de restructurare introduse la timp in legislatia noastra, observam ca doar 1% dintre companiile de impact care ar putea beneficia de pe urma unei restructurari au intrat sub protectia legii insolventei, majoritatea fiind proceduri la cererea creditorilor, nu din vointa proprie" a spus Paul Dieter CIRLANARU, CEO CITR.

Studiul companiilor de impact publicat de CITR la finalul anului 2022 arata ca 43% dintre companii amana decizia de a lua masuri de revenire mai mult de 3 ani, consecinta fiind cresterea disproportionata a volumului datoriilor pentru a mentine activitatea. Amanarea insa diminueaza sansele de redresare. Anul trecut s-a inregistrat o crestere a numarului de proceduri de restructurare in zona de preinsolventa sau in afara insolventei prin aplicarea facilitatilor fiscale puse la dispozitia companiilor. Aceasta tendinta a pietei ne arata ca antreprenorii au cautat masuri punctuale de reducere a datoriilor.

"Cifrele actuale sunt un rezultat al masurilor fiscale aplicate in ultima perioada ca raspuns la dificultatile economice si se manifesta printr-o crestere a nivelului datoriilor globale in toate segmentele - public, privat si casnic. Doar o inversare a acestui trend ar conduce la luarea unor masuri de tratare activa a dificultatilor prin care trec companiile de impact. Iar efectul se va vedea in sanatatea companiilor si a economiei noastre". a concluzionat Paul-Dieter CIRLANARU.

Dupa doi ani de scaderi ale insolventelor la nivel global, cele mai recente cifre confirma ca acestea se intensifica in economiile lumii, avand in vedere oprirea treptata a masurilor temporare de sprijin din partea statelor, care, in cele mai multe cazuri, doar au amanat momentul insolventei. Cu cat solutiile de salvare, de restructurare sunt accesate mai tarziu, cu atat sansele de revenire scad.