1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CITR: Peste 3.500 de companii au ...

CITR: Peste 3.500 de companii au intrat in insolventa in S1 2022, industria prelucratoare si constructiile fiind domeniile cele mai afectate

In prima jumatate a anului au intrat in insolventa 3.580 companii, aproximativ la acelasi nivel fata de semestrul intai al anului trecut cand 3.033 de companii au intrat in insolventa. Dintre acestea, 32 companii de impact din Romania au intrat in insolventa in semestrul I 2022, avand o valoare cumulata a activelor imobilizate de 965 milioane de lei, fata de 11 companii in aceeasi perioada a anului trecut, ce aveau o valoare a activelor imobilizate de 671 milioane de lei, arata o analiza CITR.

"Numarul companiilor care intra in procedura de insolventa nu s-a schimbat fundamental in ultimii ani, iar numarul companiilor de impact care au intrat in insolventa reprezinta un procent nesemnificativ fata de cele care noi, ca experti, consideram ca ar avea nevoie de ajutor. Conform studiului CITR de la finalul anului trecut, in Romania au fost identificate 6.654 companii de impact, cu active de peste 1 mil EUR, aflate in stare de insolventa iminenta. Dintre acestea, doar 32 au intrat in procedura de insolventa in anul 2022, iar asta ne arata in continuare ca nu ne indreptam catre o insanatosire a mediului economic. Din fericire, acum avem legislatie noua care vine in sprijinul intregului mediu de business si care aduce instrumente de restructurare si preventie timpurie si incurajam antreprenorii sa apeleze la aceste solutii. CITR se implica activ in procesul de dezvoltare a unei culturi a preventiei in mediul de business", a spus Paul-Dieter CIRLANARU, CEO CITR.

De peste 10 ani, CITR studiaza companiile de impact in economie, cele cu active de peste 1 mil. EUR. In primul semestru al 2022, numarul companiilor de impact aflate in insolventa aproape s-a triplat fata de aceeasi perioada a anului anterior, in conditiile in care semestrul I al 2021 a fost atipic, fara presiuni semnificative asupra afacerilor, datorita masurilor de sprijin implementate in contextul pandemiei. Multe dintre datoriile scadente la acea perioada au fost amanate, determinand o acumulare suplimentara de datorii.

Studiile CITR efectuate pe portofoliul propriu de-a lungul anilor arata ca 57% dintre companii au amanat cel putin 3 ani intrarea in insolventa, acest lucru avand consecinte negative, cum ar fi scaderea cu peste 50% a cifrei de afaceri si cresterea cu peste 30% a datoriilor. In lipsa unei culturi a preventiei in business, multi dintre antreprenorii care si-au declarat insolventa au fost impinsi de probleme care au dus la imposibilitatea de continuare a afacerii in conditii normale.

Conform CITR, putem observa doua evolutii semnificative a insolventelor in 2022: cresterea numarului de companii care isi declara insolventa din domeniul constructiilor si din domeniul industriei prelucratoare. In luna mai, un numar de 551 companii din constructii au intrat in insolventa (in crestere cu 34,72%), iar din industria prelucratoare - 339 companii (in crestere cu 6,94%). Sectorul constructiilor este afectat semnificativ de cresterea pretului materialelor de constructii si a carburantului, de cresterea dobanzilor si de lipsa fortei de munca. Industria prelucratoare este afectata pe fondul cresterii galopante a preturilor energiei si carburantilor, de ingreunarea lanturilor de aprovizionare, de diminuarea comenzilor si de cresterea costurilor de finantare.

La nivelul Uniunii Europene studiile arata ca, in general, companiile amana cu 3-4 ani recunoasterea problemelor si a starii de insolventa, iar majoritatea cazurilor, insolventa nu mai poate fi evitata.

Principalele concluzii ale analizei CITR:

  • In prima jumatate a anului 2022 au intrat in insolventa un numar de 3.580 companii, aproximativ la acelasi nivel cu semestrul I din 2021 cand au fost inregistrate 3.033 insolvente
  • In primele trei luni ale anului au intrat in insolventa 1713 companii, iar in cel de-al doilea trimestru au intrat in insolventa 1867 companii
  • Insa din cele 6.654 companii de impact, cu active de peste 1 mil EUR, identificate in studiul CITR de la finalul anului trecut ca aflandu-se in stare de insolventa iminenta, doar 32 au intrat in procedura de insolventa in prima jumatate a anului 2022
  • Astazi, Romania are o noua legislatie moderna (Legea nr. 216/2022 modificand si completand Legea nr. 85/2014), care ofera companiilor in dificultate posibilitati de restructurare complexe, iar accesarea timpurie a acestor solutii ajuta la evitarea insolventei si la insanatosirea afacerii.

CITR este liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania inca din 2008. Cu o experienta de peste 20 de ani pe piata insolventei si aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administreaza anual un patrimoniu de 1 miliard de euro si distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, in misiunea sa de a salva valoarea din companiile romanesti.

Printre companiile de impact din Romania restructurate sau care se afla in proces de restructurare de CITR se numara ROMAERO, CFR Irlu, Cemacon, Flanco, Diverta, Selina (constructii), Galli Galo sau Oncos (avicole) si Tektron Brasov (energie).