1asig.ro
1asig.ro

CEC Bank: Profit net de 184,4 milioane de lei in S1 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
CEC Bank a inregistrat, in prima parte a anului 2020, un profit net in valoare de 184,4 milioane de lei, conform rezultatelor preliminare, neauditate, peste nivelul bugetat. Profitul din primul semestru reprezinta 49% din profitul inregistrat la nivelul intregului an 2019", a anuntat luni banca.

PROMO


In contextul crizei COVID-19, banca a acordat amanari la plata in cazul a peste 14.000 de clienti (persoane fizice si juridice), din care peste 10.000 clienti au apelat la solutiile proprii ale bancii, iar peste 4.000 de amanari la plata au fost acordate in baza OUG 37/2020.

Activele totale ale bancii au crescut in primul semestru cu circa 10% fata de finele anului 2019, la peste 36 de miliarde de lei.

"In primul semestru din 2020, am luat o serie de masuri pentru a ne adapta la provocarile legate de pandemia COVID-19, dar in acelasi timp, am continuat sa implementam strategia de modernizare a bancii si de consolidare a pozitiei pe piata. Am luat toate masurile necesare pentru siguranta clientilor si angajatilor nostri si am fost alaturi de clientii a caror situatie financiara a fost afectata. In acelasi timp, am continuat sa finantam economia Romaniei. Activele totale ale CEC Bank au inregistrat o crestere sustinuta, de circa 10% in primul semestru, fata de sfarsitul lui 2019, atingand nivelul de 36,1 de miliarde de lei. Am accelerat eforturile de digitalizare: am lansat CEC_IN, un flux care permite contractarea serviciilor bancare de la distanta, CEC Bank fiind printre primele banci din Romania cu un astfel de sistem, am implementat sisteme de plata contactless de pe telefon sau ceas, am adus multiple imbunatatiri serviciului de mobile banking si am demarat un amplu program de investitii pentru modernizarea bancomatelor", a declarat Bogdan NEACSU, Director General al CEC Bank.

In primul semestru, veniturile nete din dobanzi s-au ridicat la circa 555 milioane lei, in timp ce veniturile nete din comisioane au inregistrat o crestere de 5,4% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la valoarea de 124 milioane lei, pe fondul cresterii numarului de clienti si de operatiuni.

Raportul cost - venit a continuat sa se imbunatateasca, situandu-se la sfarsitul primului semestru in partea inferioara a intervalului 50%-55%, fiind in continuare sub media inregistrata in sistemul bancar, cu toate ca banca opereaza cea mai extinsa retea teritoriala, de peste 1.000 de unitati.

Sursele atrase de la clienti au crescut cu 8% fata de sfarsitul anului trecut, depasind nivelul de 30 de miliarde de lei, persoanele fizice avand o pondere de 75%. Pe segmentul persoanelor fizice, cresterea a fost de peste 5%, iar pe segmentul persoanelor juridice, de peste 17%.

Portofoliul de credite, la valoare bruta, acordate clientelei a crescut cu circa 3% fata de sfarsitul anului trecut. In cazul persoanelor fizice, cresterea a depasit 4% la nivelul intregului portofoliu, urcand la aproape 10% in cazul creditelor pentru locuinte.

In cazul creditelor acordate companiilor, banca a inregistrat o crestere de circa 3% a portofoliului, creditele de investitii si cele pentru finantarea activitatii curente inregistrand ritmuri de crestere relativ egale. Cel mai mare volum al finantarilor a avut ca destinatie domeniile agricultura, industrie si comert.

"In contextul in care, dupa declararea starii de urgenta am asistat la o scadere a cererii de credite, dar si la o nevoie crescuta de finantare a bugetului de stat, banca si-a intensificat activitatea pe piata titlurilor de stat, soldul activelor de aceasta natura crescand la 12,7 miliarde lei, fata de 7,7 miliarde lei soldul in decembrie 2019", se mai spune in comunicat.

In conditiile cresterii activelor CEC Bank cu circa 10%, peste ritmul de crestere mediu la nivelul sistemului bancar (4,7%), cota de piata a CEC Bank a crescut de la 6,64%, la sfarsitul lui 2019, la 6,96%.

Rata creditelor neperformante a crescut la 6,49%. Cresterea se datoreaza in principal modificarii reglementarilor privind modul de raportare, incepand cu data de 30 iunie 2020, anumite categorii de active (RMO, depozite la banci) nemaifiind incluse in baza de calcul, iar expunerile neperformante nemaifiind diminuate cu valoarea provizionului pentru dobanda depreciata (unwinding).

Banca inregistreaza o acoperire confortabila a creditelor neperformante cu provizioane si garantii, de peste 210%.

In primul semestru, CEC Bank a inregistrat cheltuieli cu ajustari pentru pierderi asteptate aferente creditelor in valoare de circa 100 de milioane de lei, tinand cont de perspectivele de deteriorare a indicatorilor macro-economici.

La sfarsitul semestrului 1 din 2020, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 25,65%, semnificativ peste nivelul cerintei globale de capital (OCR) aplicabila bancii. Rata de rentabilitate a capitalurilor a fost de 9,02%.

Programul IMM Invest a determinat revigorarea cererii de credite pe acest segment. Banca a primit 4.300 de solicitari, din care aproape 900 au fost aprobate, iar alte circa 2.200 sunt in diverse etape de aprobare.

Fondata in 1864, CEC Bank are in prezent cea mai extinsa retea nationala, cu peste 1.000 de sucursale si unitati teritoriale si active de peste 36 miliarde lei, la sfarsitul primului semestru din 2020.

234 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO