1asig.ro
1asig.ro
CCR: Legea adoptata de Parlament ...

CCR: Legea adoptata de Parlament privind acordarea unor despagubiri ca urmare a secetei este neconstitutionala

5 min. / 1.540 cuvinte
Legea privind acordarea unor despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile, adoptata de Parlament in luna mai, este neconstitutionala, in ansamblul ei, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), dupa ce a admis o obiectie a Guvernului.

Astfel, in ziua de 14 iulie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, a luat in dezbatere Obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile, obiectie formulata de Guvernul Romaniei.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstitutionala, in ansamblul sau", se arata in comunicatul CCR.

Curtea a statuat ca actul normativ criticat contravine dispozitiilor art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat contine dispozitii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligatiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la aceasta obligatie.

De asemenea, Curtea a constatat ca in procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitata fisa financiara de la Guvern, ceea ce contravine dispozitiilor art.138 alin.(5) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Conform legii, despagubirile s-ar fi acordat producatorilor agricoli ale caror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depasesc 30% din productie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectiva pana la data producerii fenomenului. Fenomene acoperite: seceta grava care afecteaza terenurile agricole, inundatii si temperaturi excesiv de scazute sub limita biologica de rezistenta a plantelor.

Fermierii din Romania trec printr-o perioada deosebit de dificila declansata de blocajele aparute ca urmare a pandemiei de coronavirus la nivel global si amplificata de seceta severa, urmata de inundatiile din luna iunie.

Conform celor mai recente date de la Ministerul Agriculturii, peste 1,2 milioane hectare sunt afectate de seceta intr-un grad mai mare de 30%, dintr-un total de 2,9 milioane de hectare semanate in toamna.

Ministrul Agriculturii i-a sfatuit, recent, pe fermieri sa-si asigure productiile si sa apeleze la programul de subventionare a politelor de asigurari.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a relansat, la jumatatea lunii mai a.c., submasura 17.1 "Prime de asigurare a culturilor" si vine in sprijinul fermierilor, suportand 70% din prima de asigurare a culturilor, inclusiv impotriva secetei. Sesiunea de depunere a cererilor de finantare dispune de o alocare totala de aproximativ 40 milioane euro.

Submasura va fi deschisa pana la sfarsitul lunii noiembrie 2020 si este destinata asigurarii culturilor de toamna aferente anului 2019 si culturilor de primavara pentru campania 2020.

978 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO