1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

C3S: 2021, printre cei mai caldurosi 7 ani inregistrati vreodata

Copernicus (C3S) - Serviciul privind Schimbarile Climatice, implementat de ECMWF (the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) in numele Comisiei Europene, finantat de Uniunea Europeana, a publicat noi date care arata ca, la nivel global, ultimii sapte ani au fost, cu o marja clara, cei mai fierbinti sapte ani inregistrati vreodata. In cadrul acestor ultimi 7 ani, anul 2021 se numara, totusi, printre cei mai reci ani, alaturi de 2015 si 2018.

Intre timp, Europa a cunoscut cea mai calduroasa vara inregistrata vreodata, desi apropiata de cele mai fierbinti veri anterioare (2010 si, respectiv, 2018). De asemenea, C3S, impreuna cu CAMS (the Copernicus Atmosphere Monitoring Service), raporteaza ca analiza preliminara a masuratorilor prin satelit confirma si ca, in 2021, au continuat sa creasca si concentratiile de gaze cu efect de sera din atmosfera.

Temperaturile globale la suprafata ale aerului:

  • La nivel global, 2021 a fost al cincilea cel mai cald an inregistrat, insa doar marginal mai fierbinte decat 2015 si 2018.
  • Temperatura medie anuala a fost cu peste 0,3 grade Celsius peste temperatura din perioada de referinta 1991 - 2020 si cu 1,1 - 1,2 grade Celsius peste nivelul preindustrial din perioada 1850 - 1900.
  • Ultimii sapte ani au fost cei mai caldurosi sapte ani inregistrati vreodata, cu o diferenta clara fata de restul anilor.

La nivel global, in primele 5 luni ale anului 2021, s-au inregistrat temperaturi relativ scazute in comparatie cu ultimii ani foarte fierbinti. Cu toate acestea, din iunie si pana in octombrie, temperaturile lunare au fost constant cel putin printre cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata. Temperaturile din ultimii 30 de ani (1991 - 2020) au fost cu aproape 0,9 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Comparativ cu aceasta ultima perioada de referinta, de 30 de ani, regiunile cu cele mai multe temperaturi peste medie includ o banda care se intinde de pe coasta de vest a SUA si a Canadei, pana in nord-estul Canadei si Groenlanda, precum si parti mari din centrul si nordul Africii si din Orientul Mijlociu. Cele mai multe temperaturi sub medie au fost inregistrate in vestul si estul Siberiei, in Alaska, in Pacificul central si estic - concomitent cu conditiile La Nina, la inceputul si la sfarsitul anului -, precum si in cea mai mare parte a Australiei si in regiuni din Antarctica.

Europa - temperaturile aerului la suprafata:

  • Pentru intregul an 2021, Europa a avut temperaturi cu 0,1 grade Celsius peste media din anii 1991 - 2020, ceea ce o situeaza in afara celor mai fierbinti 10 ani.
  • Cei mai fierbinti 10 ani pentru Europa au fost inregistrati cu totii incepand cu anul 2000, cei mai caldurosi 7 ani fiind 2014 - 2020.

Ultimele luni de iarna si primavara au fost, in general, apropiate sau sub media anilor 1991 - 2020, in Europa. O faza rece in aprilie, dupa o luna martie relativ calda, a provocat ingheturi de sfarsit de sezon in partile vestice ale continentului. In schimb, vara europeana din 2021 a fost cea mai fierbinte inregistrata vreodata, desi apropiata de cele mai calde veri anterioare (2010 si 2018).

Mai multe evenimente extreme cu impact ridicat au avut loc, in Europa, in vara anului 2021, cu inundatii grave afectand multe tari europene - Germania, Belgia si Tarile de Jos resimtind cel mai puternic impact. In schimb, regiunea mediteraneeana s-a confruntat cu valuri de caldura in iulie si august, temperaturile ridicate afectand, in special, Grecia, Spania si Italia.

Recordul european de temperatura maxima a fost doborat in Sicilia, acolo unde s-au inregistrat 48,8 grade Celsius, cu 0,8 grade Celsius mai mult decat recordul anterior - acest nou record inca nu a fost confirmat de Organizatia Meteorologica Mondiala. Conditiile de caldura si seceta au precedat incendii de vegetatie intense si prelungite, in special in estul si centrul Mediteranei, Turcia fiind una dintre cele mai afectate tari, alaturi de Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Albania, Macedonia de Nord, Algeria si Tunisia.

"2021 a fost inca un an cu temperaturi extreme, cu cea mai fierbinte vara din Europa, valuri de caldura in Mediterana, fara a mai mentiona temperaturile ridicate fara precedent din America de Nord. Ultimii sapte ani au fost cei mai caldurosi sapte ani inregistrati vreodata. Aceste evenimente ne reamintesc cu claritate necesitatea de a ne schimba modul de viata, de a lua masuri decisive si eficiente pentru a ne indrepta spre o societate durabila si de a reduce emisiile nete de carbon", subliniaza Carlo BUONTEMPO - Director, the Copernicus Climate Change Service.

"Analiza din 2021 arata ca, la nivel global, cei mai caldurosi ani au fost, de departe, ultimii 7 ani, ceea ce e un memento al cresterii continue a temperaturilor globale si al necesitatii urgente de a actiona", explica Mauro FACCHINI - Head of Earth Observation, the Directorate General for Defence Industry and Space, European Commission.

"Concentratiile de dioxid de carbon si metan continua sa creasca de la an, la an, fara semne de incetinire. Aceste gaze cu efect de sera reprezinta principalele motoare ale schimbarilor climatice. Doar prin eforturi hotarate, sustinute de dovezi observationale, putem face o diferenta reala in lupta noastra impotriva catastrofei climatice", puncteaza si Vincent-Henri PEUCH - Director, Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

Raportul complet C3S este disponibil AICI.