1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Brokerii de asigurari se opun ...

Brokerii de asigurari se opun plafonarii comisionului de distributie

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR) se opune noului proiect de HG privind stabilirea tarifelor de prima maxime pentru politele RCA, principalele motive fiind ingradirea concurentei si discriminarea distribuitorilor independenti in raport cu canalele de vanzari directe ale asiguratorilor.

Membrii UNSICAR inteleg demersurile autoritatilor in directia prevenirii eventualelor efecte negative asupra consumatorilor ca urmare a insolventei EUROINS Romania, dar masura plafonarii comisioanelor brokerilor la 8% nu este o solutie corecta pentru piata in care ne desfasuram activitatea. Dupa cum se mentioneaza in proiect, singurul element care se plafoneaza in proiect este comisionul intermediarilor, restul elementelor fiind inghetate la pretul de piata.

In acest context, UNSICAR propune autoritatilor ca nivelul comisioanelor de distributie aferente contractelor RCA sa fie limitat la nivelul mentionat in contractele de distributie valabile intre asiguratori si distribuitori la data de 28.02.2023, pentru o perioada de 6 luni de la data intrarii in vigoare a viitorului act normativ.

Astfel, sarcina financiara si riscul masurilor luate va fi suportat in mod egal de asiguratori si intermediari.

Fara aceasta modificare consideram ca plafonarea prevazuta in proiect nu poate decat sa adanceasca situatia dificila in care se afla piata de asigurari RCA. Acest aspect este cu atat mai mult valabil in cazul acestui proiect care propune plafonarea comisioanelor de distributie, prevedere care, in opinia Uniunii, ignora aspecte esentiale legate de prevederi legislative deja existente si omite sa evalueze impactul asupra pietei de intermediere de asigurari si asupra consumatorilor.

UNSICAR apreciaza ca propunerea plafonarii comisionului incalca articolul 16 din Constitutia Romaniei privind egalitatea in drepturi, deoarece va transfera sarcina financiara aferenta masurii de plafonare doar catre intermediarii de asigurari, constituind totodata o veritabila expropriere a veniturilor distribuitorilor de asigurari, fara o dreapta si prealabila despagubire.

Singura piata pe care exista concurenta intensa in industria de asigurari - piata de intermediare - risca sa ramana fara acest atribut, iar singurii care pierd sunt consumatorii, prin consecintele care se manifesta de obicei intr-o piata cu oferta scazuta. Practic, desi acuza lipsa de concurenta la nivelul asiguratorilor, autoritatile iau masuri pentru reducerea concurentei si la nivelul distribuitorilor.

Consideram ca o astfel de abordare nu este in beneficiul celor peste 8 milioane de clienti care folosesc serviciile brokerilor de asigurari si celor peste 40.000 de distribuitori licentiati in aceasta industrie.

De asemenea, propunerea va avea ca efect crearea unor conditii inegale de concurenta, favorizand vanzarile prin canalele directe ale asiguratorilor, care nu intra sub incidenta viitoarei plafonarii, in detrimentul canalelor de vanzare independente.

Amintim ca Ministerul Justitiei a dat deja un aviz negativ pe proiectul de plafonare publicat anterior, institutia mentionand ca nivelul comisioanelor de distributie reprezinta un aspect legat de politica comerciala a operatorului economic.

In plus, Ministerul Justitiei a aratat ca propunerea plafonarii tarifelor RCA si, implicit, a comisionului brokerilor trebuie adoptata doar prin act normativ de nivelul legii, nu prin hotarare de guvern.

In acest context, daca masura plafonarii tarifelor RCA va fi adoptata prin hotarare de guvern, exista riscul ca prevederile acesteia sa fie declarate nelegale la un eventual control al instantei competente, cu consecinta stabilirii unor obligatii de plata in sarcina bugetului de stat si a afectarii domeniilor de activitate vizate.

Totodata, exista riscul declansarii procedurii de infringement impotriva Romaniei, in conditiile in care distributia independenta de asigurari este o componenta esentiala a pietei de asigurari, asa cum prevede si Considerentul 4 al Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 ianuarie 2016.

Apreciem ca o parte semnificativa a distribuitorilor nu va putea absorbi socul pe care l-ar crea adoptarea proiectului de HG in aceasta forma, riscand, conform estimarilor UNSICAR, reducerea numarului de angajati sau parteneri implicati direct in activitatea de intermediere de asigurari, prin falimentul acestora sau pur si simplu renuntarea la desfasurarea acestei activitati.

Reducerea masiva a distributiei independente va afecta semnificativ interesele consumatorilor de asigurari pe termen mediu si lung, mai ales in orasele si localitatile cu o populatie sub 30.000 locuitori, prin restrangerea accesului la asigurari si la consultanta care insoteste produsele complexe.

Deloc neglijabil este si faptul ca aceste zone acopera peste 50% din populatia Romaniei si sunt, de regula, si cele cu acces redus la solutiile de achizitie online, distributia door-to-door fiind singura posibilitate de a avea acces la produse de asigurare.