1asig.ro
1asig.ro
Brokerii au transmis ASF un pachet ...

Brokerii au transmis ASF un pachet de masuri pentru a sprijini industria de asigurari in contextul COVID-19

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare (PRBAR) supune atentiei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) un pachet de masuri de sprijin pentru a fi evitata blocarea sau chiar falimentul unor sectoare sau companii ale industriei de asigurari autohtone, in contextul actualei pandemii COVID-19.

Conform PRBAR, Autoritatea si mediul de afaceri trebuie sa aiba o abordare in trei dimensiuni: pastrarea echilibrelor socio-economice al celor fiscal-bugetare, actiuni concrete pe cele mai afectate si importante sectoare si etapizarea acestora intr-o matrice de risc, astfel incat ele sa fie prioritizate in functie de modul in care evolueaza situatia din economie.

Demersul PRBAR vine in contextul actualei evolutii ale pandemiei declarate COVID-19 (coronavirus) si este sustinut de masurile similare solicitate de catre alte sectoare de activitate ce au inceput sa se confrunte cu dificultati si care au propus masuri urgente care sa ajute mediul de afaceri sa depaseasca acest moment critic si sa protejeze consumatorii de efectele indirecte ale epidemiei de coronavirus. Sectorul asigurarilor este extrem de expus riscului de contagiune, fiind in stransa interactiune cu alte industrii si are nevoie rapida de interventia autoritatilor, astfel:

- Amanarea termenului de plata a taxei de functionare a brokerilor de asigurare (0.1%), pentru o perioada de trei luni. Poate fi luata in considerare o etapizare a amanarii acestor plati pe masura ce distribuitorii in asigurari pot deveni afectati, cu o re-evaluare trimestriala asupra oportunitatii de mentinere a acestei masuri.

- Amanarea planului de control de fond sau tematic pentru brokerii de asigurare pentru o perioada de trei luni, incepand cu debutul celui de-al doilea semestru. Argumentam aceasta solicitare, deoarece indiferent de planurile de continuitate a activitatii implementate de brokerii de Asigurari, acestia functioneaza cu un numar limitat de oameni depunand eforturi pentru protectia angajatilor si consumatorilor si suplimentar acorda o mare atentie pentru a mentine toare serviciile operationale.

- Eliminarea tuturor taxelor solicitate de catre Institutul de Studii Financiare pentru o perioada de 3 luni, cu re-evaluare la sfarsitul acestui termen, pentru toate categoriile de examinare:, initiala, continua sau a creditelor ce permit mentinerea calitatii de distribuitor in asigurari.

- Posibilitatea acceptarii de catre companiile de asigurare a platilor comisioanelor brokerilor in urma transmiterii politelor de asigurare in format electronic, de catre acestia. Astfel vom reduce la un nivel minim expunerea persoanelor care depun fizic aceste documente, la sediul Asiguratorilor.

- Posibilitatea brokerului de a retine comisionul aferent fiecarui tip de asigurare, din primele datorate catre Asigurator pentru o perioada de 3 luni. Mentionam ca in prezent aceste decontari se realizeaza in prezent la o medie de aproximativ 40 zile, ceea ce impacteaza negativ ,in actualul context, activitatea zilnica a intermediarilor in asigurari.

"Luand in considerare cele de mai sus expuse, avem speranta ca demersul nostru isi va atinge scopul, acela de a lua masuri urgente si utile mediului de afaceri si care sa ajute economia Romaniei sa ramana functionala si in mod implicit, piata de asigurari", a transmis PRBAR.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
In lupta cu Coronavirus, asiguratorii si brokerii iau masuri fara precedent pentru protectia angajatilor si consumatorilor