1asig.ro
1asig.ro
Bilantul accidentelor grave si al ...

Bilantul accidentelor grave si al victimelor in ultimii 10 ani

5 min. / 1.540 cuvinte

In anul 2020, la nivel national, s-au produs 6.273 de accidente rutiere grave, evenimente rutiere care au cauzat decesul a 1.646 de persoane. Neadaptarea vitezei si traversarea neregulamentara de catre pietoni au ramas cele mai frecvente cauze generatoare de accidente, a transmis IGPR - Inspectoratul General al Politiei Romane.

PROMO


Conform IGPR, implementarea unor masuri eficiente in vederea scaderii numarului de accidente rutiere cu efecte grave si, in special, a numarului de decese produse in urma unor astfel de evenimente necesita un instrument de evaluare si interpretare nationala a datelor multiple si complexe ce definesc traficul rutier. Astfel, in fiecare an, Politia Romana, prin colaborarea dintre Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii si Directia Rutiera, realizeaza un demers stiintific de monitorizare si analiza a problematicii sigurantei rutiere la nivel national, concretizat in elaborarea Buletinului sigurantei rutiere.

Editia din 2020 a acestui document analitic incheie o decada de cercetare anuala privind traficul rutier, efectele infrastructurii asupra riscului de accident si comportamentul diferitelor categorii de participanti la trafic.

Studiile realizate s-au pliat cronologic pe ceea ce O.N.U. a denumit "Decada actiunilor pentru siguranta rutiera", iar organismele de conducere ale Uniunii Europene au stabilit ca obiectiv al deceniului 2011 - 2020: reducerea cu 50% a numarului de persoane decedate in accidente rutiere pe soselele Europei. 

Analiza caracteristicilor evenimentelor rutiere grave produse in 2020 si a dinamicii acestora in perioada 2010-2020 a evidentiat urmatoarele aspecte:

Romania a inregistrat, in intervalul 2010-2020, o reducere cu 31% a numarului persoanelor decedate in accidente rutiere (de la 2.377 la 1.646 persoane), comparabila cu media europeana de 37%. Numarul accidentelor rutiere grave a scazut cu 32,2%, iar numarul persoanelor ranite grav in aceste accidente a scazut cu 35,6%.

In anul 2020, pe drumurile publice din Romania, s-au produs 6.273 de accidente rutiere grave, evenimente rutiere care au cauzat decesul a 1.646 de persoane, ranirea grava a 5.484 de persoane si ranirea usoara a altor 2.155 de persoane.

Comparativ cu 2019, in anul 2020 s-au produs cu 2.369 mai putine accidente rutiere grave (-27,4%), in timp ce numarul persoanelor vatamate (decedate sau ranite grav) in astfel de evenimente a fost mai mic cu 2.859 de persoane (-28,6%).

In raport de mediul producerii lor, in anul 2020, cel mai mare numar de accidente rutiere grave a fost inregistrat in mediul rural, respectiv 2.457 de evenimente, 39,2% din totalul anual. 

Aproximativ o treime (30,4%) dintre accidentele rutiere grave produse in anul 2020 reprezinta evenimente in care au fost accidentati grav pietoni (1.909 accidente). Comparativ cu anul anterior, se remarca o scadere semnificativa, in 2020 producandu-se cu 915 mai putine astfel de evenimente (-32,4%). 

Neadaptarea vitezei la conditiile de drum si traversarea neregulamentara de catre pietoni raman si in anul 2020 cele mai frecvente doua cauze generatoare de accidente rutiere grave. Urmatoarele cauze in ordinea frecventei lor de manifestare sunt: abaterile biciclistilor, neacordarea de prioritate pietonilor si neacordarea de prioritate vehiculelor.

In 51,2% dintre accidentele grave produse in anul 2020, vinovatia, integral sau in parte, apartine unui conducator de autoturism. 

La fel ca in anul precedent, in anul 2020, pietonii au reprezentat cele mai numeroase victime - 35,7% din totalul celor decedati. Pietonii reprezinta 63,8% dintre persoanele decedate in accidentele produse pe strada, 42,6% in cele care au avut loc pe drumuri nationale si 36,5% in evenimentele de pe drumuri judetene.

Raportat la anul 2010, numarul accidentelor rutiere grave a scazut in 2020 cu 39,1% in mediul urban, cu 32,4% in afara localitatii si cu 23,9% in mediul rural. 

Desi in ultimii 10 ani cele mai multe accidente rutiere grave au avut loc in mediul urban, in acest mediu au fost inregistrate cele mai putine decese (mai putin de un sfert din total).

Comparativ cu anul 2010, a scazut numarul de decese rezultate in urma accidentelor produse in toate cele trei medii. Cele mai mari progrese au fost inregistrate in cazul accidentelor din afara localitatii (scadere cu 35,5% fata de 2010) si in mediul urban (cu 33,2%), in timp ce in mediul rural numarul acestora a scazut cu 24,4%.

Numarul ranitilor grav a scazut in 2020 cu 41,8% fata de 2010 in cazul accidentelor produse in mediul urban, cu 37,8% in cazul accidentelor din afara localitatii si cu 25,8% in situatia accidentelor din rural.

Fata de anul 2010, a existat o reducere a numarului persoanelor care si-au pierdut viata ca urmare a accidentelor rutiere din toate categoriile de participanti la trafic, cu exceptia biciclistilor. In randul acestora, desi nu au fost diferente semnificative de la an la an, in 2020 au fost cu aproximativ 7% mai multe decese fata de anul 2010, tranmite Politia Romana.

Cea mai accentuata reducere a numarului de victime a avut loc in cazul conducatorilor de autovehicule cu 2 roti (motociclete, mopede, scutere) - cu 49% mai putine victime in randul acestei categorii de participanti la trafic in 2020, comparativ cu 2010.

In toata perioada analizata, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs din vina conducatorilor de autovehicule: in medie, pentru 66% dintre acestea, vinovatul principal a fost un conducator auto. De asemenea, conducatorii de autovehicule au fost responsabili pentru moartea a aproximativ doua treimi din totalul persoanelor decedate in accidente rutiere si pentru 72% dintre victimele ranite grav.

Siguranta rutiera, o preocupare pentru industria asigurarilor

In ciuda reducerii accidentelor grave, daunele pe asigurarile auto - RCA si CASCO - au crescut considerabil. In primul trimestru din acest an, rata combinata a daunei pe aceste doua segmente este in crestere si in ambele cazuri depaseste 120%. Pe RCA, dauna depaseste 125%, mai mare putin decat pe CASCO, unde este peste 122%. In cifre absolute, indemnizatiile brute platite pe segmentul CASCO au depasit 500 de milioane de lei in primul trimestru din acest an, cu o majorare de 1,8%, in timp ce pe RCA cresterea este mai mare, de 6,4%, ajungand la peste 906 milioane de lei.

Accidentele auto se numara printre principalele riscuri care ii preocupa pe romani (alaturi de incendii si imbolnavire), arata Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020.

Cresterea sigurantei rutiere trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!", desfasurata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara, inca din anul 2016, cu sprijinul Politiei Romane si a industriei de asigurari.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.

 

1.437 accesari