1asig.ro
1asig.ro

Beirut: Explozia a produs despagubiri de 425 de milioane de dolari, insa autoritatile sustin ca doar un sfert dintre cererile de despagubire au fost depuse

5 min. / 1.540 cuvinte
Cererile de despagubire depuse dupa explozia devastatoare care a afectat Beirut, la inceputul acestei luni, au ajuns, in momentul de fata, la nivelul de 425 de milioane de dolari, insa surse guvernamentale sustin ca, pana in prezent, au fost depuse doar aproximativ un sfert dintre cererile de despagubire generate de explozia din capitala Libanului, care a provocat moartea a cel putin 135 de oameni si ranirea altor 5.000.

PROMO


Explozia, provocata de depozitarea in conditii neconforme a 2.750 de tone de nitrat de amoniu, a distrus o mare parte din zona portului si a docurilor din Liban, afectand numeroase depozite si cladiri din zona si provocand si scufundarea mai multor nave. De asemenea, in urma exploziei, au fost afectate mai multe proprietati si companii din capitala Libanului, explozia fiind resimtita pe o distanta de 240 de kilometri.

Industria de re/asigurari se asteapta la pierderi de cel putin 500 de milioane de dolari, in vreme ce Guy Carpenter noteaza ca pierderile provocate doar in zona portului nu vor depasi pragul de 250 de milioane de dolari. Pentru moment, pierderile economice sunt, la randul lor, greu de estimat, avand in vedere ca explozia a lasat 250.000 de oameni fara un acoperis deasupra capului, facand ravagii pe o raza de 4 km.

Recent, Elie TARABAY - President, the Association of Insurance Companies in Lebanon (ACAL) -, a aratat ca pierderile asigurate ar putea atinge 30% din totalul pierderilor economice, acestea fiind estimate intre 5-10 miliarde de dolari. Raoul NEHME - Ministrul Economiei din Liban -, nota, recent, ca, pana in prezent, au fost depuse peste 2.500 de cereri de despagubire, cu o valoare totala de 425 de milioane de dolari.

Estimarile arata, insa, ca numarul cererilor de despagubire depuse pana in momentul de fata reprezinta doar aproximativ un sfert din numarul total al celor 10.000 de cereri care ar putea fi depuse de asigurati in urma daunelor provocate de explozie. In acest context, cele 425 de miliarde de dolari s-ar transforma in 2 miliarde de dolari, ca nivel total al pierderilor asigurate de pe urma exploziei de la inceputul lunii.

La scurt timp dupa eveniment, industria de re/asigurari estima pierderi de 1 miliard de dolari, dar, daca numarul cererilor de despagubire ar atinge 10.000, acest nivel ar fi dublu, 2 miliarde de dolari. Chiar si la un nivel de 2 miliarde de dolari, pierderile asigurate ar reprezenta doar o mica parte din impactul resimtit de Liban, in conditiile in care mai multi analisti estimeaza pierderi economice de 15 miliarde de dolari.

388 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO