1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Barometrul UNSAR-IRES, in premiera ...

Barometrul UNSAR-IRES, in premiera la FIAR: 47% dintre romani se arata interesati de asigurarile de locuinte in 2024, cu 5pp mai mult fata de 2023

Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a prezentat, in premiera, la FIAR 2024 rezultatele Brometrului UNSAR-IRES, cercetarea sociologica anuala, in care este analizata perceptia romanilor fata de riscuri, ce ii ingrijoreaza si ce isi doresc atunci cand vine vorba despre asigurari

“Pentru 2024 ne bucuram sa vedem o crestere a interesului romanilor fata de asigurari, comparativ cu 2023. 47% dintre romani spun ca sunt mai interesati de asigurarile de locuinte, cu 5pp mai mult decat in 2023. Pe locul al doilea se afla asigurarile facultative de sanatate cu 45% dintre romani, in crestere cu 12pp mai mult decat anul precedent, iar pe locul al treilea se afla asigurarile de calatorie in strainatate cu 14pp ca si interes, mai mult fata de 2023. Acesta este al doilea an in care asigurarile de locuinte conduc in acest top, probabil si ca urmare a dezastrelor din Turcia, Siria sau cele din Gorj de anul trecut si, totodata, este primul in an in care asigurarile de calatorie in strainatate apar in acest top 3”, a punctat Alexandru CIUNCAN.

Intrebati pe ce se bazeaza cel mai mult in luarea deciziei de a cumpara o asigurare, romanii pun pe primul loc consultanta oferita de intermediari, urmat de modul in care polita le acopera nevoile si pretul asigurarii. 

“Sunt vesti imbucuratoare si referitor la gradul de informare. 51% dintre romani se considera bine si foarte bine informat privind asigurarile, cu 3pp mai mult decat in 2023. Faptul ca dinamica este pozitiva reprezinta si un rezultat al eforturilor pe zona de informare si educatie financiara pe care membri nostri si asociatiile profesionale le deruleaza in fiecare an”, spune oficialul UNSAR.

Principalele surse de informare atunci cand vine vorba despre asigurari este internetul 69%, spun respondentii Barometrului UNSAR-IRES, urmat de companiile de asigurari 30%, prieteni si colegi 24%.

“Nu in cele din urma ne uitam si la experienta personala pe care o au clientii cu asiguratorii, iar aici cifrele sunt similare cu cele de anul trecut, 47% dintre romani spun ca au avut o experienta placuta cu companiile de asigurari, 11% neplacuta si 28% o experienta combinata. Daca ne uitam la numarul de petitii inregistrate anul trecut in semestrul II de la ASF, vedem o scadere de 53% a petitiilor”, spune Alexandru CIUNCAN.

“Nu in ultimul rand, ne uitam la motivatia de a incheia o asigurare facultativa. 35% dintre romani spun ca i-ar motiva sa aiba venituri mai ridicate. Pe locul doi, 23% spun ca i-ar motiva deductibilitatile fiscale si 22% o mai buna informare”, a concluzionat oficialul UNSAR.

Studiul este realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) pe 1010 repondenti, studiu reprezentativ la nivel national, 18-50 de ani.