1asig.ro
1asig.ro

Barometrul UNSAR - IRES: Incendiile si dezastrele naturale, riscurile care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani

5 min. / 1.540 cuvinte
Incendiul, dezastrele naturale, imbolnavirea si accidentele auto reprezinta principalele riscuri de care sunt ingrijorati romanii, arata rezultatele primului Barometru UNSAR - IRES "Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania".

PROMO


"Riscul de incendiu este cel care ii ingrijoreaza in mare sau in foarte mare masura pe cei mai multi dintre participantii la sondaj - 73%, cu precadere pe femei comparativ cu barbatii, pe respondentii de peste 65 de ani comparativ cu cei mai tineri, respectiv pe cei cu studii elementare sau medii. Dezastrele naturale, precum cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren sunt ingrijoratoare in mare sau in foarte mare masura pentru 7 din 10 intervievati; proportii mai ridicate se observa in randul femeilor, al persoanelor de peste 50 de ani, cu studii elementare sau medii, care locuiesc in Moldova si in mediul rural", arata Barometrul UNSAR - IRES 2019.

Desi sunt ingrijorati de producerea riscurilor enumerate, circa 40% din cei intervievati spun ca motivul pentru care nu au incheiat o polita de asigurare pana in prezent este lipsa banilor. Doar 19% declara ca nu au incredere in companiile de asigurari, iar 14% spun ca nu ii intereseaza asigurarile. Totusi, circa 41% din cei intervievati au declarat ca intentioneaza sa incheie o polita de asigurare in urmatoarele 12 luni.

"Ne propunem sa realizam acest studiu in fiecare an, pentru a avea o imagine clara asupra perceptiei romanilor in ceea ce priveste asigurarile si pentru a ne ajusta strategia in mod corespunzator. Spre exemplu, mai mult de jumatate din participantii la acest studiu au declarat ca o mai buna informare i-ar motiva sa incheie o asigurare - iar acesta este unul dintre motivele pentru care campaniile de informare si de educatie financiara reprezinta una dintre directiile strategice ale UNSAR pe termen mediu", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

De altfel, UNSAR a derulat in perioada februarie-martie 2019 o prima campanie de constientizare privind asigurarile de viata, Campania #gatapentruVIATA. In prezent, se afla in derulare prima campanie integrata de comunicare a industriei de asigurari, #OAMENIIdinAsigurari. Aceasta isi propune sa evidentieze beneficiile pe care le aduc cei care lucreaza in domeniul asigurarilor societatii romanesti, in contextul in care, in fiecare zi calendaristica din 2018, industria de asigurari a platit despagubiri in valoare de 3 milioane de euro.

"Potrivit Barometrului UNSAR - IRES, 60% dintre romani declara ca experienta lor cu o companie de asigurari a fost placuta, iar 44% spun ca au incredere in asiguratori. Sunt rezultate care ne confirma convingerea ca este in continuare nevoie de eforturi importante de informare si de educatie financiara, astfel incat sa reusim sa demontam mituri adanc inradacinate in societate", spune Alexandru CIUNCAN, Directorul General al UNSAR.

"Cei mai multi intervievati vad asigurarile drept exclusiv o forma de protectie - 57%, 17% le percep drept o forma de protectie si de investitie, iar 16% drept o forma de protectie si economisire. 44% dintre participantii la sondaj declara ca au multa sau foarte multa incredere in societatile de asigurari, in general; proportia celor cu un nivel de incredere crescut in societatile de asigurari este mai ridicata in randul tinerilor sub 36 de ani (52%) si a celor cu studii superioare (52%)", se precizeaza in studiu.

Studiul a fost realizat la solicitarea UNSAR, de catre IRES, in perioada 6-9 mai 2019, pe un esantion reprezentativ format din 1.348 de subiecti cu varste de peste 18 ani, utilizand metoda CATI.

Barometrul a fost prezentat si in cadrul Scolii pentru Jurnalisti, desfasurata in perioada 7-9 iunie a.c.

Principalele concluzii ale studiului:

- 96% dintre persoanele intervievate au multa si foarte multa incredere in familie; data fiind ponderea foarte ridicata a celor care dau acest raspuns, nu se observa diferente semnificative in distribuirea raspunsurilor intre diferite categorii socio-demografice.
- Doar 42% dintre participantii la sondaj spun ca au multa si foarte multa incredere in prieteni, o proportie similara - 45% spunand ca au putina incredere, iar 12% nu au deloc incredere in ei. Niveluri ale increderii mai ridicate in prieteni intalnim in randul barbatilor, comparativ cu femeile, al tinerilor sub 36 de ani comparativ cu cei mai in varsta, in randul respondentilor cu studii superioare (cel mai ridicat nivel - 71%), precum si al respondentilor din mediul urban.
- In timp ce 3 din 10 respondenti au multa sau foarte multa incredere in vecini, aproximativ jumatate dintre ei au putina incredere in ei, iar 2 din 10 nu au deloc incredere in aceasta categorie de persoane. Cu cat sunt mai in varsta, cu atat respondentii au tendinta sa aiba incredere in vecini in proportie mai ridicata, iar respondentii din mediul rural tind sa se increada in vecini in proportie usor mai ridicata decat cei din mediul urban.
- Din lista testata, autoritatile publice intrunesc cel mai scazut nivel al increderii in randul populatiei - aproximativ un sfert dintre respondenti le crediteaza cu multa sau foarte multa incredere. Respondentii din Transilvania si Banat demonstreaza un nivel al increderii usor mai ridicat in autoritatile publice comparativ cu cei din alte regiuni, in timp ce alte segmentari ale acestei variabile nu releva diferente semnificative statistic.
- In colegi au multa sau foarte multa incredere 29% dintre participantii la studiu, o proportie identica cu a celor care au multa sau foarte multa incredere in companiile din mediul privat. In colegii lor demonstreaza un nivel mai ridicat al increderii barbatii (39%), respondentii cu studii superioare (49%) si cei ce locuiesc la oras (36%). In companii private se remarca un nivel al increderii mai ridicat in randul respondentilor maturi (36-65 ani), a celor cu studii superioare si care locuiesc in Transilvania si Banat.
- Riscul de incendiu este cel care ii ingrijoreaza in mare sau foarte mare masura pe cei mai multi dintre participantii la sondaj - 73%, cu precadere pe femei comparativ cu barbatii, pe respondentii de peste 65 de ani comparativ cu cei mai tineri, pe cei cu studii elementare sau medii.
- Dezastrele naturale, precum cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren sunt ingrijoratoare in mare sau foarte mare masura pentru 7 din 10 intervievati; proportii mai ridicate se observa in randul femeilor, al persoanelor de peste 50 de ani, cu studii elementare sau medii, care locuiesc in Moldova si in mediul rural.
- 7 din 10 intervievati sunt ingrijorati in mare sau foarte mare masura de riscul de imbolnavire; proportia este usor mai ridicata in randul femeilor, al respondentilor trecuti de 65 de ani si care locuiesc in Moldova.
- Riscul de accident auto este ingrijorator in mare sau foarte mare masura pentru doua treimi ale intervievatilor (67%), cu precadere pentru femei si locuitori ai regiunii Moldova.
- In legatura cu fenomenele meteo severe sunt ingrijorate in mare sau foarte mare masura 2 din 3 persoane intervievate (66%), in pondere usor mai ridicata femeile, respondentii de peste 50 de ani, cu studii medii sau elementare, care locuiesc in Moldova sau in mediul rural.
- Furtul este un risc care ii ingrijoreaza in mare sau foarte mare masura pe 6 din 10 intervievati, mai ales pe femei si pe varstnici (65 ani+).
- Alte tipuri de accidente decat cele auto sunt ingrijoratoare in mare sau foarte mare masura pentru mai mult de jumatate dintre intervievati (55%), in proportie mai ridicata pentru femei si persoane de peste 65 de ani.
- Unul din doi respondenti se considera bine sau foarte bine informat despre tema asigurarilor in general; o diferenta semnificativa statistic se remarca in randul persoanelor cu studii superioare, in randul carora proportia celor ce se considera bine informati este de 65%.
- Principalele surse de informare despre asigurari ale celor care considera ca sunt foarte bine, bine sau slab informate privind tema asigurarilor sunt televiziunea (pentru 57%), internetul (47%), societatile de asigurari sau brokerii (27%), urmate de membri ai familiei, prieteni si colegi (cate 20%).
- Cei mai multi intervievati vad asigurarile drept exclusiv o forma de protectie - 57%, in timp ce 17% o vad drept o forma de protectie si de investitie, iar 16% drept o forma de protectie si economisire.
- 44% dintre participantii la sondaj declara ca au multa sau foarte multa incredere in societatile de asigurari, in general; proportia celor cu un nivel de incredere crescut in societatile de asigurari este mai ridicata in randul tinerilor sub 36 de ani (52%) si a celor cu studii superioare (52%).

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.

1.581 accesari