1asig.ro
1asig.ro

Banca Mondiala anticipeaza o crestere economica pentru Romania de 7,3% in 2021

5 min. / 1.540 cuvinte

Banca Mondiala a imbunatațit prognoza pentru Romania si anticipeaza o crestere economica de 7,3% in 2021, preconizeaza cea mai recenta prognoza pentru regiunea Europa si Asia Centrala.

In iunie, BM estima ca Romania va inregistra in acest an un avans al PIB de 6%.

Totodata, Banca Mondiala se asteapta ca anul viitor cresterea economica a Romaniei sa se tempereze la 4,8%, pentru ca in 2023 sa fie de 3,9%, conform celei mai recente Actualizari Economice Regionale a Bancii Mondiale (ECA Economic Update).

O redresare puternica in 2021 stimuleaza economiile din Europa emergenta si Asia Centrala

O redresare surprinzator de puternica in prima jumatate a acestui an a stimulat activitatea economica pe pietele emergente si tarile in curs de dezvoltare din regiunea Europa si Asia Centrala, economia regionala urmand sa se extinda mai mult decat preconizat, inregistrand o crestere economica de 5,5% in 2021, conform celei mai recente editii a Actualizarii Economice Regionale a Bancii Mondiale (ECA Economic Update).

PROMO


Redresarea a fost in mare parte determinata de o revenire puternica a exporturilor in prima jumatate a acestui an, in contextul in care activitatea din zona euro a revenit, preturile marfurilor au crescut abrupt, iar cererea interna si-a revenit datorita vaccinarii si pachetelor de sprijin. Totusi, cresterea exporturilor s-ar putea diminua pe fondul raspandirii globale si regionale a variantelor de COVID-19 mai contagioase, care de altfel au diminuat si redresarea cererii interne regionale.

In 2022, se estimeaza o atenuare a cresterii regionale pana la 3,4%, deoarece cererea interna si externa se stabilizeaza, iar stimulentul pandemic este diminuat. Perspectivele raman insa extrem de incerte, avand in vedere continuarea pandemiei, in special in contextul accesului inegal la vaccin, precum si al ezitarii fata de acesta. Redresarea regionala a fost insotita de o accelerare rapida a inflatiei si ramane vulnerabila la stresul financiar, care ar putea fi declansat de o inasprire brusca a conditiilor de finantare externa sau de o crestere accentuata a incertitudinii politice si a tensiunilor geopolitice. 

"Pandemia continua sa modeleze perspectivele economice pentru Europa si Asia Centrala. Cu toate acestea, odata cu cresterea ratelor de vaccinare in regiune, factorii de decizie se pot concentra acum pe asigurarea faptului ca recuperarea post-pandemica este incluziva, rezilienta si durabila. Asigurarea unui mediu de afaceri competitiv care faciliteaza antreprenoriatul si promoveaza dinamismul sectorului privat sunt importante pentru o crestere economica pe termen lung", a declarat Anna Bjerde, Vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala.

O analiza speciala privind "Concurenta si Redresarea Firmelor dupa Covid-19", folosind date din sondaje in cadrul intreprinderilor si de tip "Business Pulse Surveys" ale Bancii Mondiale, constata ca pandemia a avut un impact profund si variat asupra firmelor. In medie, firmele din regiune au inregistrat scaderi semnificative ale vanzarilor lunare si ale numarului de angajati cu norma intreaga. Pana in luna mai a acestui an, una din patru firme anticipa ca va avea datorii restante in urmatoarele sase luni.

Intreprinderile mai mici, mai noi si conduse de femei nu si-au vazut inca vanzarile imbunatatindu-se de la scaderea initiala a acestora.

Crizele pot fi devastatoare pentru multe firme, dar au adesea o parte buna, realocand resursele de la firme mai putin productive catre cele mai productive. Exista, de asemenea, dovezi in acest sens in Europa si Asia Centrala, in special in tarile cu piete mai competitive. Intr-adevar, firmele cu productivitate ridicata a muncii inainte de criza au inregistrat scaderi semnificativ mai mici in vanzari si angajari decat firmele cu productivitate scazuta inainte de criza. Firmele mai productive au fost, de asemenea, mai predispuse sa se adapteze la criza, sporind activitatea online si munca la distanta.

"Rolul concurentei este important. Fiind asociata cu dinamismul, concurenta stimuleaza firmele sa inoveze, le forteaza pe cele mai productive sa creasca, facilitand in acelasi timp iesirea de pe piata a celor mai putin productive", a declarat Asli Demirgu?-Kunt, Economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala. "In tarile cu piete mai competitive si politici mai puternice care protejeaza concurenta, aceasta realocare catre firmele productive a fost si mai mare".

Multe guverne au implementat programe ample de sustinere a politicilor pentru a raspunde rapid crizei economice initiale. Aceste politici au oferit imediat sprijin firmelor si lucratorilor care au fost protejati de cele mai grave efecte ale crizei. In timp ce numarul celor care au beneficiat de masurile de sprijin guvernamental a variat foarte mult de la o tara la alta, in medie 50% dintre firme au raportat ca au primit sprijin guvernamental ca raspuns la criza economica a pandemiei.

In general, pe baza sondajelor, firmele mai putin productive au avut mai multe sanse sa primeasca sprijin guvernamental, firmele mai mari au avut mai multe sanse decat firmele mici sa primeasca sprijin sub forma de amanari de plati si scutiri fiscale, iar masurile de sprijin au fost acordate firmelor indiferent de nivelul inovatiei lor anterioare crizei.

Pe masura ce economiile intra in etapa de redresare economica, va fi important ca autoritatile din toate tarile sa elimine treptat masurile ample de sprijinire a politicilor cat mai curand posibil si sa se concentreze pe incurajarea unui mediu de afaceri competitiv, care este esential pentru o redresare puternica, rezistenta la viitoare crize, precum si pentru o crestere economica durabila, pe termen lung.

Majoritatea tarilor din Europa si Asia Centrala pot imbunatati atat cadrul institutional, cat si aplicarea legilor pentru un mediu concurential puternic, inclusiv reformele in ceea ce priveste politicile publice necesare pentru a consolida insolventa si solutionarea litigiilor, pentru a facilita intrarea pe piata a noilor firme si pentru a imbunatati capacitatea sectorului financiar de a oferi credite pentru sectorul de afaceri, noteaza Banca Mondiala.

 

933 accesari