1asig.ro
1asig.ro

BVB: Romania este promovata la statutul de Piata Emergenta

5 min. / 1.540 cuvinte
Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera. Decizia a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor, a anuntat BVB - Bursa de Valori Bucuresti. Citeste reactia asociatiilor din domeniu!

PROMO


"FTSE Russell are deosebita placere sa anunte ca Romania va primi statutul de Piata Emergenta Secundara. Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Tarilor a aprobat urmatoarea modificare a criteriului de rating: "Lichiditate" - Lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative" - imbunatatita de la "Restrictionat" la "Admis".
Prin urmare, Romania indeplineste cele 9 criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de Piata Emergena Secundara potrivit schemei FTSE pentru clasificarea tarilor. FTSE Russell felicita autoritatile pietei de capital din Romania pentru atingerea acestui statut," se arata in raport. Mai multe detalii pot fi vizualizate aici.

Este pentru prima data cand un furnizor global de indici upgradeaza piata de capital romaneasca la Piata Emergenta. Decizia a fost luata dupa ce Romania s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie anul viitor.

Este un moment istoric pentru Romania, a carei bursa a fost inchisa in timpul regimului comunist si redeschisa aproape jumatate de secol mai tarziu. Cand a inceput din nou sa functioneze, in noiembrie 1995, pe bursa erau listate 6 companii. Acum, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piata principala si, impreuna, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

"Piata de capital locala a avut de trecut peste multe obstacole si a fost nevoie de timp ca sa ajungem unde suntem astazi. Doar ganditi-va ca, in urma cu sase ani, nu existau raportari simultane in limba engleza din partea companiilor listate, iar investitorilor straini le era foarte dificil sa inteleaga in mod clar ce anume se intampla in piata. Astazi avem mecanisme de piata noi si imbunatatite, acces facil la piata pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii institutionali, raportare corporativa transparenta si calitativa a emitentilor, disponibilitatea fluxului de informatii privind piata de capital si legislatia si in limba engleza, un cadru de tranzactionare competitiv, o guvernanta corporativa imbunatatita pentru companiile listate. Acest mediu nou a atras in ultimii ani noi listari de actiuni si obligatiuni," a declarat Lucian ANGHEL, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Pentru a putea atinge acest nou statut de piata, o serie de procese au fost accelerate si imbunatatite in ultimul an si jumatate. "Ne-am concentrat pe ceea ce aveam de facut, am vazut ce ne lipsea si am tintit sa indeplinim toate criteriile," a spus Adrian TANASE, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

"Inca de anul trecut, criterii care figurau ca neindeplinite acum nu mai au aceasta eticheta. Liberalizarea tranzactiilor OTC a devenit posibila anul trecut. Lichiditatea a fost, de asemenea, imbunatatita: valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni este mai mare decat anul trecut. Am facut tot ce s-a putut face in acest timp extrem de scurt pentru a indeplini toate criteriile necesare acestui upgrade", a declarat CEO-ul BVB, adaugand ca "noi proiecte de dezvoltare a pietei sunt in pregatire".

Un moment cu semnificatie istorica

Promovarea la statutul de Piata Emergenta va permite pietei de capital si economiei romanesti sa absoarba noi fonduri si transmite un semnal puternic catre companiile private si de stat ca pot creste semnificativ prin intermediul bursei.

"Acest nou statut reprezinta o recunoastere a progreselor pietei de capital locale si reprezinta un moment de importanta fundamentala pentru dezvoltarea viitoare. Ratingul de investment grade la nivel de tara se va reflecta si pe bursa odata cu aceasta reclasificare pentru ca bursa nu este altceva decat o oglindire fidela a economiei. Cand bursei ii merge bine si economiei ii merge bine. Imi doresc ca noul statut sa deschida ochii cat mai multor manageri din companiile private si de stat si sa priveasca bursa ca pe mediu eficient prin care isi pot finanta dezvoltarea afacerilor. Suntem martorii unui moment istoric: este recunoasterea internationala ca Romania merita sa fie promovata si sunt mandru si fericit sa conduc echipa care a facut acest moment posibil," a mai spus CEO-ul BVB.

"Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Romania merita sa fie promovata pentru ca a demonstrat, in repetate randuri, ca este o piata functionala si accesibila. Un nou statut inseamna noi posibilitati de investitii. Fonduri mult mai mari decat cele de pana acum si care gestioneaza sute de miliarde de euro vor putea sa investeasca in Romania in urmatorii ani pentru ca pana acum acesti administratori de fonduri erau restrictionati, prin prospect, sa investeasca in pietele de frontiera. Tocmai de aceea, investitorii romani ar putea sa beneficieze pe termen lung de aceasta promovare fructificand randamentele oferite de oportunitatile investitionale pe bursa," a sustinut Presedintele BVB. "Am dori sa le multumim tuturor entitatilor implicate in piata de capital si autoritatilor care au fost aproape de bursa in acest proces de reforma a pietei locale care a inceput acum aproape 7 ani," a mai spus Lucian ANGHEL.

Noi dezvoltari ale pietei

Bursa de Valori Bucuresti are planuri sa dezvolte in continuare infrastructura de piata si isi va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrala locala care va deveni functionala in urmatoarele 16 luni si care va contribui decisiv la cresterea lichiditatii.

"Vom sarbatori 25 de ani de bursa moderna in noiembrie anul viitor. Ne dorim sa le aratam partenerilor nostri ca facem progrese in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii pietei. In acest sens, proiectul Contrapartii Centrale va crea cadrul care va permite o imbunatatire semnificativa a lichiditatii. Proiectul CCP va relansa piata derivatelor in Romania si, in etapele viitoare, va da posibilitatea investitorilor sofisticati sa acceseze noi tipuri de instrumente. Am pornit la drum cu proiectul CCP cu un singur scop in minte: sa crestem lichiditatea pe termen mediu si lung si sa le oferim investitorilor instrumentele necesare care sa faca aceasta piata si mai atractiva," a declarat Adrian TANASE.

Piata locala de capital a atins in septembrie un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include si dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte in septembrie si a ajuns la o crestere de 39% doar in acest an, ceea ce a facut ca Romania sa fie una dintre cele mai performante piete de capital din Europa.

"Telul nostru pentru urmatorii 10 ani este sa dublam nivelul de reprezentativitate al pietei in economie - nivelul capitalizarii companiilor romanesti listate ca procent din PIB - de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB", a precizat CEO-ul BVB. 

ARB: Piata de capital din Romania intra intr-o noua etapa de dezvoltare

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) saluta decizia FTSE Russell privind promovarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara (Secondary Emerging). Accederea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta secundara ar putea genera un apetit sporit din partea fondurilor administrate specializate pe pietele emergente, cresterea capitalului disponibil si a preturilor actiunilor companiilor listate. Aceste dezvoltari ar putea impulsiona noi listari de companii.

"Piata de capital din Romania intra intr-o noua etapa de dezvoltare. Intrarea in liga pietelor emergente este poate cea mai mare realizare a Romaniei in plan economico-financiar din ultimii ani. De altfel, dezvoltarea pietei de capital reprezinta un deziderat inclusiv pentru indeplinirea criteriilor de convergenta pentru adoptarea monedei unice euro. Aceasta clasificare reprezinta un element transformator al pietei de capital din Romania, dar si un imbold pentru cresterea importantei acesteia in sustinerea antreprenorilor si a economiei Romaniei", a declarat Sergiu OPRESCU, Presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

"Parteneriatul dezvoltat prin intermediul initiativelor legislative si al dialogului permanent al membrilor Comisiei Piete de Capital si Trezorerie din ARB cu Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central s-a concretizat in imbunatatirea cadrului legislativ si a aspectelor operationale aplicabile tuturor participantilor si investitorilor care acceseaza piata de capital din Romania, fiind un factor semnificativ in obtinerea de catre Romania a statutului de piata emergenta. Multumim pe aceasta cale tuturor partilor implicate in acest demers important pentru Romania. ARB are o viziune integrata asupra pietei financiare din Romania si va continua eforturile pentru a aduce piata de capital din Romania la acelasi nivel cu pietele dezvoltate din Europa", a mentionat Ioana APA, Presedintele Comisiei Piete de Capital si Trezorerie din cadrul ARB.

FTSE Russell, companie parte a London Stock Exchange Group, este un lider in furnizarea de indici global, furnizand solutii inovatoare pentru investitori din intreaga lume. FTSE Russell calculeaza mii de indici care masoara si evalueaza pietele si clasele de active din mai mult de 80 de tari, acoperind 98% din piata investibila/de capital la nivel global.

Anuntul publicat de FTSE Russell vine ca urmare a procesului de evaluare formala al FTSE Russell, care presupune implicarea autoritatilor de reglementare si a burselor de valori locale prin intermediul discutiilor directe si a unor chestionare formalizate alaturi de un calendar anual prestabilit de comunicare si implementare.

Asociatia Romana a Bancilor, prin intermediul membrilor sai, combina expertiza locala cu cea europeana si globala si este angajata strategic in dezvoltarea de practici aplicabile la nivelul intregii industrii financiare, in linie cu standardele internationale si cu reglementarile Uniunii Europene.

AmCham: Semnal pozitiv pentru investitori si o dovada a progresului pietei de capital locale

Si Camera de Comert Americana in Romania - AmCham Romania a salutat promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta de catre FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, cu ocazia publicarii Raportului Anual de Clasificare a Pietelor de Capital Nationale in data de 26 septembrie 2019. Promovarea pietei de capital locale din categoria pietelor de frontiera in cea a pietelor emergente a reprezentat timp de mai multi ani un obiectiv strategic pentru Romania si a beneficiat de sustinerea nepartizana tuturor reprezentantilor mediului de afaceri si decidentilor depotriva.

"Pentru membrii AmCham Romania, organizatie care promoveaza investitiile ca pilon strategic de crestere economica sustenabila, este o veste excelenta, iar pentru Romania este o oportunitate de dezvoltare asteptata cu foarte mare interes de investitori. O piata de capital functionala este esentiala pentru conectarea economiei nationale la economia globala si avand in vedere concurenta acerba si complexa pentru finantare la nivel global, este un ingredient care pana acum lipsea din oferta investitionala a Romaniei", a declarat Presedintele AmCham Romania, Ionut SIMION.

Calificarea Romaniei pentru statutul de piata emergenta este un semnal pozitiv pentru investitori si o dovada a progresului pietei de capital locale la care AmCham Romania a contribuit activ in cadrul eforturilor comune de crestere a calitatii infrastructurii si cadrului de reglementare aferent.

"Este un moment istoric pentru piata de capital din Romania precum si un succes pentru imaginea si credibilitatea Romaniei. As dori sa multumesc public tuturor membrilor  AmCham Romania care au sustinut cu perseverenta acest obiectiv comun. Folosesc aceasta ocazie pentru a felicita Bursa de Valori Bucuresti pentru efortul sustinut de-a lungul acestui proces, si sa multumesc responsabililor din zona publica, autoritatilor de reglementare implicate, pentru ca au inteles importanta acestui obiectiv, rolul pietelor de capital pentru finantarea afacerilor si au fost deschisi la recomandarile pe care le-am oferit in cadrul consultarilor. Este o dovada ca asumarea si urmarirea unor obiective comune, un dialog constructiv intre sectorul privat si decidenti este calea de urmat si aduce beneficii pe termen lung pentru economie si societate. Acest rezultat ne obliga sa continuam procesul de dezvoltare a pietei de capital pentru a atinge urmatorul nivel de performanta necesar pentru incadrarea in categoria pietelor emergente primare, urmatoarea etapa spre obiectivul final de calificare pentru statutul de piata dezvoltata. O astfel de aspiratie va necesita insa un consens politic la  nivel national care sa sustina eforturile comune ale celor doua parti ce au facut posibil succesul de care cu totii ne bucuram azi" a declarat Cristian AGALOPOL, presedintele grupului de lucru pentru piata de capital & servicii financiare din cadrul AmCham Romania.

FTSE Russell  revizuieste anual clasificarea tarilor in cele patru categorii - piete de capital dezvoltate, piete de capital emergente avansate, piete de capital emergente secundare, si piete de capital de frontiera, prin analizarea a 21 de criterii care urmaresc cadrul de reglementare, custodia si decontarea, cadrul de tranzactionare, operatiunile cu derivative. Mai multe detalii despre procesul de clasificare a pietelor nationale pot fi accesate pe pagina oficiala a FTSE aici.

CDR: imbunatatirea accesului la finantare pentru companiile listate

La randul sau, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) saluta publicarea de catre FTSE a anuntului oficial cu privire la promovarea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta. Acceptarea Romaniei in aceasta categorie confirma capacitatea tuturor participantilor la piata de a-si concentra eforturile si actiunile spre identificarea si urmarirea in mod consecvent a unui scop comun.

Atingerea acestui obiectiv mult asteptat este rezultatul efortului conjugat al institutiilor publice cu atributii in domeniul pietei financiare, precum si al reprezentantilor mediului privat, in directa colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti si cu implicarea activa si constanta a organizatiilor membre ale Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, inca de la lansarea proiectului "8 bariere".

Obtinerea statutului de piata emergenta este un obiectiv asumat de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si mentionat in acordul de cooperare semnat cu Guvernul Romaniei, in urma cu patru ani, pornind de la recunoasterea nevoii de dezvoltare a pietei de capital locale si de transformare a acesteia intr-un real instrument de finantare a economiei, functional si eficient pentru mediul de afaceri, cu potential de a contribui la cresterea sustenabila a economiei romanesti.

Promovarea in categoria pietelor emergente atat de catre FTSE Russell, cat mai ales de MSCI va determina cresterea fluxurilor investitionale catre piata romaneasca de capital si imbunatatirea accesului la finantare pentru companiile listate.

CDR este increzatoare ca Guvernul Romaniei si celelalte institutii publice  implicate vor valorifica succesele obtinute pana in prezent si vor prioritiza demersurile necesare indeplinirii criteriilor impuse de MSCI, cu deosebire cresterea semnificativa a nivelului de lichiditate a pietei, prin listarea unor companii de stat de dimensiune relevanta, precum Hidroelectrica, si prin continuarea crearii cadrului legislativ pentru eliminarea celor "8 bariere in dezvoltarea pietei de capital", de exemplu, cu legea fondurilor de investitii alternative (FIA).

CDR isi manifesta speranta ca, in spiritul efortului colectiv intreprins pana in prezent impreuna cu autoritatile romane pentru dezvoltarea pietei de capital, angajamentul comun pentru obtinerea  statutului de piata emergenta si din partea MSCI va fi mentinut.


1.646 accesari