1asig.ro
1asig.ro

BREXIT: Londra - final de cariera de hub financiar?

5 min. / 1.540 cuvinte
29 martie 2019, ora 23:00 (ora Londrei) sunt coordonatele "divortului" dintre Londra si Bruxelles, dintre Regatul Unit al Marii Britanii si Uniunea Europeana. Astfel ca toate temerile actuale, manifestate de ambele parti, in legatura cu cine va fi mai mult sau mai putin favorizat de aceasta "despartire", vor fi, la acea data, istorie.

Locul Regatului Unit al Marii Britanii in pietele financiare, in special in cea europeana, este unul important, pe langa marile companii locale gazduind si centrele regionale ale mai multor grupuri financiare internationale, inclusiv din industria de re/asigurari, care utilizeaza de ani buni Londra ca poarta de intrare catre restul Europei. 

Pentru multe dintre acestea insa, Brexit-ul a inceput deja, "balbaiala" autoritatilor britanice, in lipsa incheierii unui acord, echivaland cu posibilitatea pierderii accesului la piata europeana. Astfel, in ultimul an, rand pe rand, nume importante din industria de re/asigurare si-au anuntat intentia sau deja au demarat proceduri de relocare, in vederea continuarii activitatii in Uniunea Europeana.

In acest sens, o buna parte dintre acestia si-au dezvaluit noua locatie a filialelor europene, printre cele mai populare regasindu-se Irlanda, Luxemburg sau Belgia, se arata intr-o analiza AM Best.

"In urma votului pentru Brexit, companiile de asigurare care nu detineau o filiala in afara Regatului Unit s-au confruntat cu o noua situatie, aceea de a-si asigura clientii din Uniunea Europeana ca, odata cu iesirea tarii din UE, le vor putea oferi in continuare servicii de asigurare. Totodata, asiguratorii s-au aflat in situatia in care acestia a trebuit sa isi stapaneasca dorinta de a-si dovedi fidelitatea fata de clientii UE cu necesitatea de a limita eventualele investitii inutile in ceea ce priveste relocarea operatiunilor, inainte sa fie stabilite toate detaliile comerciale dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana", afirma reprezentantii AM Best in raportul intitulat "Location, Location, Location - Insurers Unveil Choices for European Offices" - prezentat toamna aceasta la Monte Carlo cu prilejul "Les Rendez-vous de Septembre 2017".

Raportul noteaza ca o serie de jucatori importanti din piata au anuntat ca au luat decizia de a-si muta operatiunile europene din Marea Britanie, prin infiintarea unor noi locatii in alte state ale Uniunii Europene, "pentru a se asigura ca nu vor exista intreruperi in ceea ce priveste oferirea de servicii de asigurare clientilor europeni. In acest sens, Irlanda, Luxemburg si Belgia se numara printre cele mai populare locatii".

Totodata, raportul AM Best subliniaza ca nici una dintre cele trei locatii mentionate nu este un "centru de asigurari major la nivel european. In vederea relocarii, pentru companii a contat proximitatea fata de clienti, capacitatea de a atrage forta de munca calificata, in unele cazuri - existenta unei sucursale sau regimul fiscal din respectiva tara".

In acest sens, AM Best considera ca Londra isi va pastra statutul de a fi "unul dintre cele mai importante centre pentru piata de asigurari la nivel mondial".

Pe termen lung, impactul asupra pietei de asigurari din Regatul Unit va fi determinat in mare parte de rezultatul negocierilor in ceea ce priveste acordul comercial dintre Mare Britanie si Uniunea Europeana.

"Una dintre principalele consecinte ale parasirii UE de catre Marea Britanie este ca asiguratorii domiciliati in Regat nu vor mai face obiectul indeplinirii regimului de Solvabilitate II".

Cu toate acestea, AM Best se asteapta ca autoritatea de reglementare din Marea Britanie - PRA (Prudential Regulation Authority) - sa implementeze un regim similar, tinandu-se cont de faptul ca aceasta este considerata una dintre cele mai stricte autoritati, din punctul de vedere al alinierii la Solvency II.

"Se simte o mare nesiguranta in ceea ce priveste mai multe aspecte post-Brexit, precum forma viitorului cadru de reglementare in domeniul asigurarilor, accesul companiilor de profil la piata europeana sau in ceea ce priveste transferul business-ului. Decizia britanicilor de a parasi UE a generat o incertitudine considerabila in ceea ce priveste evolutia economiei tarii, iar pe termen mediu aceasta incertitudine ar putea avea un impact asupra cresterii economice atat la nivelul Regatulului Unit, cat si la nivelul Blocului Comunitar. In plus, orice recesiune economica ar putea avea un impact negativ asupra evolutiei volumului afacerilor asiguratorilor pe fondul reducerii cererii atat pentru politele de viata, cat si pentru cele non-life", noteaza reprezentantii AM Best.

Brexit: EXODUL

LLOYD's of London, cea mai veche structura de asigurari din lume si una dintre principalele atractii ale pietei londoneze de asigurari, a fost fortata, in urma pierderii dreptului de operare in spatiul UE, sa se adapteze la noua realitate, anuntand relocarea subsidiarei sale europene catre Bruxelles. LLOYD's of London se asteapta ca noul sediu sa fie functional la inceputul anului 2019. Efectivul de angajati care vor activa in noul sediu operativ va fi unul redus, cu unii angajati care se vor deplasa din Londra si angajati care vor fi recrutati local, conform declaratiilor date de John NELSON, Presedintele LLOYD's of London, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Totodata, John NELSON a declarat ca decizia de a alege sa deschida subsidiara in Bruxelles s-a datorat regimului de reglementare belgian si prezentei in Bruxelles a unor profesionisti in industrie, grupul analizand atent alte cinci locatii (Irlanda, Gemania, Malta, Franta si Luxemburg).

Tot capitala Belgiei a fost si alegerea facuta de MS AMLIN si QBE Insurance Group, in vreme ce Parisul devine "capitala operatiunilor europene" pentru CHUBB si GLOBAL Aerospace.

"Business-ul AMLIN Insurance Societas Europaea ("AISE") va fi relocat in Belgia, tara in care MS AMLIN are deja infiintata o sucursala la Bruxelles si un birou la Anvers. Am ales Belgia datorita faptului ca dispune de un centru de afaceri prietenos, de un cadru de reglementare de calitate si datorita pozitiei geografice", a declarat Kim HVIRGEL, CEO si Global Managing Director, Property & Casualty, AISE.

"Localizarea sediului nostru central pentru Uniunea Europeana in Franta este o alegere clara pentru noi. Avem investitii semnificative la Paris, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al resurselor umane si, totodata, un portofoliu important de business. Experienta pe care o avem de mai multi ani pe piata franceza, cat si relatia buna de colaborare cu autoritatile de reglementare au cantarit mult in luarea acestei decizii ", a declarat Evan G. GREENBERG, Presedinte si CEO al CHUBB.

In ceea ce priveste Dublin-ul, apropierea geografica fata de Londra, stilul de viata, foarte apropiat de cel britanic, limba, fusul orar si legislatia similara au creat premisele alegerii capitalei Irlandei pentru cei mai multi dintre re/asiguratori. Astfel, rand pe rand, companii precum NEON Underwriting, ROYAL London Mutual Insurance Society, STANDARD Life, XL Group, ADMIRAL Group, AVIVA, CHAUCER, EVEREST Re Group, Legal & General Group, EQUITABLE Life, BEAZLEY sau BERKSHIRE HATHAWAY Specialty Insurance si-au anuntat relocarea pe axa Londra-Dublin.

"De la aflarea rezultatului referendumului pentru Brexit a fost evident ca una dintre prioritatile noastre este mentinerea continuitatii activitatii si a relatiilor cu clientii si partenerii nostri brokeri. Relocarea activitatii XL Insurance Company SE pe teritoriul Irlandei are rolul de a indeplini acest obiectiv", a punctat Mike McGAVICK, CEO, XL Group.

Desi nu are statutul de metropola, fiind cunoscuta mai mult pentru rigiditatea, robustetea, stabilitatea si strictetea legislativa, o alta capitala europeana pregatita sa asigure "pasaportul" european post-Brexit re/asiguratorilor este Luxemburg. Aflat la granita dintre Germania, Franta si Belgia, Ducatul de Luxemburg va deveni noua casa pentru HISCOX, RSA, TOKIO Marine, American Insurance Group (AIG), CNA Hardy, FM Global si LIBERTY Specialty Markets.

"Luxemburg se afla in centrul Europei si gazduieste unele dintre cele mai importate institutii de pe continent. Statul Luxemburg sustine industria serviciilor financiare, iar in ceea ce priveste autoritatea de reglementare - este una experimentata si are o abordare robusta si pragmatica. Post-Brexit, Luxemburg va deveni, probabil, un loc important pe harta pietei de asigurari din Europa", a declarat Barry COOK, CEO al TOKIO Marine HCC International Holding.

29.03.2019, ora 23:00

Devenita certitudine, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, respectiv modul in care aceasta se va desfasura lasa foarte mult spatiu la interpretari si scenarii posibile, in lipsa unui acord definitiv intre Londra si Uniunea Europeana.

Ce se va intampla cu granitele? Care va fi soarta celor peste trei milioane de cetateni europeni care traiesc in Regatul Unit? Cum se vor desfasura relatiile comerciale? Ce se va intampla cu piata unica? Cum va fi solutionata libera circulatie a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor?

Desi a trecut mai bine de un an de la referendumul despre Brexit, incertitudinea inca domneste. Exista o sumedenie de intrebari, si foarte putine raspunsuri. Exista promisiuni repetate ale Londrei atat fata de cetateni, cat si fata oamenii de afaceri, "ca totul va fi bine", dar, cu toate acestea, nu s-a facut niciun progres real in negocieri, iar din acest punct de vedere, institutiile financiare nu sunt deloc incantate.

Ceea ce este cert insa, este ca exista o procedura de separare a Regatului Unit de Uniunea Europeana care prevede ca incepand cu 29 martie 2019, ora 23:00 (ora Londrei), Marea Britanie nu va mai face parte din UE.

Anul 2018, premergator Brexit-ului este de importanta covarsitoare pentru ambele parti implicate in acest divort. Desi este una dintre marile puteri economice ale lumii, o astfel de repozitionare nu are cum sa nu lase urme, indiferent de rezultatul negocierilor.

Astfel, Guvernul britanic va trebui sa depuna eforturi considerabile pentru a facilita un proces de tranzitie, pentru ca este greu de crezut, cel putin la momentul actual, ca Regatul Unit si Uniunea Europeana sa finalizeze un acord de liber schimb concomitent cu exit-ul Marii Britanii din Uniunea Europeana.

1.840 accesari