1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

BRD a raportat un profit net de 617 milioane lei in primul semestru din 2022

Grupul BRD a raportat in primul semestru al anului un profit net de 617 milioane lei, iar rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) s-a situat la un nivel mai mare, de 15,6%, potrivit unui comunicat al bancii.

Fransois BLOCH, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale, a declarat: "In primul semestru al anului 2022, BRD a demonstrat un bun avant comercial la nivelul tuturor liniilor de business, in pofida contextului macroeconomic plin de provocari determinat de prelungirea razboiului din Ucraina.

In prima jumatate a anului 2022, creditarea a continuat sa fie intensa. Creditarea persoanelor fizice a marcat o performanta extraordinara la nivelul productiei de credite pentru locuinte (+77% fata de semestrul I 2021). Finantarile acordate companiilor au inregistrat o performanta solida (+16% in dinamica anuala) bazata pe o crestere diversificata. BRD a continuat sa se implice in toate programele guvernamentale de sprijinire a economiei cu credite in valoare de 1,4 miliarde lei aprobate in primul semestru al acestui an.

Angajati in sprijinirea tranzitiei catre sustenabilitate, am lansat in luna aprilie credite verzi de nevoi personale si pentru locuinte, continuand, in acelasi timp, sa oferim solutii de finantare sustenabila clientilor nostri companii".

Potrivit acestuia, Grupul BRD a obtinut in prima jumatate a anului o performanta financiara robusta. Am inregistrat cel mai bun prim semestru din punctul de vedere al venitului net bancar, in crestere cu 7,6% in raport cu aceeasi perioada a anului 2021, in principal datorita cresterii substantiale a veniturilor din dobanzi, determinata atat de volumele, cat si ratele de piata in crestere, crescand in acelasi timp semnificativ remunerarea depozitelor atrase, in beneficiul clientilor nostri retail si corporate. Costul riscului a fost tinut sub control. In consecinta, BRD a obtinut o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) ridicata, de aproape 16%.

El a mentionat ca intr-un mediu tensionat, BRD ramane angajata in oferirea de sprijin financiar si know-how atat clientilor sai, cat si economiei in ansamblu".

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creantele din leasing, au inregistrat la 30 iunie 2022 un ritm ridicat de crestere anuala, +9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Soldul creditelor nete pe segmentul retail a crescut cu 5,3% in dinamica anuala, sustinut atat de segmentul persoanelor fizice, cat si de segmentul companiilor foarte mici. Productia de credite acordate persoanelor fizice continua sa inregistreze o crestere de doua cifre: +13% in primul semestru al anului 2022, fata de aceeasi perioada a anului precedent, marcand un nou nivel-record pentru un prim semestru, impulsionata de o dinamica remarcabila a creditelor nou acordate pentru locuinte (+77% fata de 30 iunie 2021).

Creditarea companiilor a inregistrat o performanta solida (+15,8% fata de 30 iunie 2021), determinata de activitatea dinamica pe segmentul IMM-urilor (+36,8% fata de 30 iunie 2021) si de cresterea solida a creditelor acordate marilor companii (+7,5% fata de 30 iunie 2021). BRD a continuat sa sustina activ IMM-urile eligibile in cadrul programelor guvernamentale, cu credite in valoare de 1,4 miliarde lei acordate in primul semestru al acestui an, dintre care 33% pentru sectorul agricol. Activitatea de leasing si-a reconfirmat performanta solida, inregistrand o crestere a portofoliului cu 16,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Depozitele clientilor au atins o medie de 54,1 miliarde lei in primul semestru al acestui an, in crestere cu 4% fata de primul semestru al anului precedent. Cresterea depozitelor retail (4,2% in medie) a beneficiat de intrari mai mari in conturile curente ale persoanelor fizice, precum si de contributia importanta a resurselor clientilor companii foarte mici (+15,1% in medie fata de iunie 2021). Cresterea depozitelor companiilor (+3,6% in medie fata de iunie 2021) a fost impulsionata de cresterea sustinuta a depozitelor IMM-urilor (+4,8% in medie, semestrul I 2022 vs semestrul I 2021).

BRD mentioneaza ca este unul dintre cei mai activi participanti in cadrul celor doua emisiuni de titluri de stat Fidelis, pentru investitorii persoane fizice, care au avut loc in primul semestru al anului 2022, 1,4 miliarde echivalent lei fiind subscrise prin intermediul retelei bancii. Imbunatatirea experientei digitale prin intermediul noii functionalitati de inrolare 100% la distanta a permis cresterea accelerata a numarului clientilor care utilizeaza noua aplicatie mobila YOU BRD, pana la 890.000, la 30 iunie 2022, in crestere cu 164% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.

Activitatea comerciala foarte dinamica inregistrata de Grupul BRD in prima jumatate a anului a generat un set de rezultate financiare bune, cu venituri totale de 1.642 milioane lei, mai mari cu 7,6% in comparatie cu primul semestru al anului 2021.

Veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere de doua cifre, cu un avans important al veniturilor din dobanzi determinat atat de volume, cat si de rate ale dobanzilor de piata ridicate (nivelul mediu al ROBOR la 3 luni a fost de 4,55% in primul semestru al acestui an, fata de 1,60% in primul semestru al anului 2021). Intr-un mediu caracterizat de dobanzi in crestere, avansul veniturilor din dobanzi a fost temperat de costurile de finantare mai ridicate.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,7% in primul semestru al acestui an, impulsionate de activitatile intense la nivelul cardurilor si pietei de capital, compensand veniturile mai scazute din e-banking in contextul migrarii clientilor persoane fizice la noua aplicatie de mobile banking oferita gratuit, YOU BRD.

Cheltuielile operationale au totalizat 853 milioane lei in primul semestru din 2022 (fata de 814 milioane lei in primul semestru din 2021), in crestere moderata, cu 2,5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, excluzand contributiile platite catre Fondurile de Garantare si de Rezolutie (69,2 milioane lei vs 49,4 milioane lei in semestrul I 2021). Cheltuielile cu personalul (+1,9% in dinamica anuala) au ramas sub control, in conditiile in care impactul efectului de pret indus de o piata a muncii in continuare tensionata, amplificat de presiunea inflatiei, a fost partial compensat de continuarea reducerii structurale a personalului (-562 angajati cu norma intreaga in comparatie cu finalul lunii iunie 2021). In ceea ce priveste celelalte categorii de costuri, dinamica este explicata, intr-o mare masura, de cheltuielile mai mari legate de unele servicii externe si utilitati.

Performanta operationala a fost, in general, una foarte solida, cu un profit operational brut in crestere cu 10,7%, la 789 milioane lei, in comparatie cu 712 milioane lei in semestrul I 2021. Indicatorul cost/venit al Grupului BRD s-a imbunatatit cu 2,4 puncte procentuale (daca excludem contributiile cumulate la Fondurile de Garantare si de Rezolutie), la 47,7% in semestrul I 2022, de la 50,1% in aceeasi perioada a anului precedent.

Indicatorii de risc, care se afla la niveluri confortabile, si costul riscului, tinut in continuare sub control, reflecta calitatea foarte buna a portofoliului de credite. La finalul lunii iunie 2022, rata creditelor neperformante* (credite neperformante potrivit definitiei ABE) a atins 2,6%, in scadere in raport cu nivelul de 3,3% inregistrat la finalul lunii iunie 2021, iar gradul de acoperire cu provizioane a crescut la 77% (+3 puncte procentuale fata de finalul lunii iunie 2021). Costul net al riscului a inregistrat o cheltuiala cu provizioanele de 46 milioane lei (in raport cu o reluare in venituri in valoare de 39 milioane lei in semestrul I al anului trecut), determinata de un mediu economic caracterizat de incertitudine, insa partial compensata de recuperari importante din portofoliul de credite neperformante si din portofoliul scos in afara bilantului.

In consecinta, profitul net al Grupului BRD s-a ridicat la 617 milioane lei (fata de 626 milioane lei in semestrul I 2021), iar ROE s-a situat la un nivel mai mare, de 15,6% in primul semestru al acestui an (in comparatie cu 12,6% in primul semestru al anului 2021).

La 30 iunie 2022, rata de adecvare a capitalului la nivelul BRD, s-a situat la 21%, reflectand o pozitie de capital solida.

In comunicat se mentioneaza faptul ca au fost descoperite unele nereguli privind o serie de inregistrari contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale Societatii de Administrare a Fondurilor de Pensii Private. Aceasta situatie este legata strict de Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP), fara vreun efect de contaminare la nivelul altor entitati din Grupul BRD.

Detinerile participantilor la fondurile de pensii Pilon 2 si Pilon 3, precum si activele lor, care sunt pastrate, conform legii, la o banca custode, fiind separate, prin lege, de fondurile proprii ale administratorului (SAFPP), nu sunt afectate in niciun fel de aceasta situatie.

BRD - Groupe Societe Generale opereaza o retea de 481 unitati. Activele totale ale bancii au atins, la finalul lunii iunie 2022, 69 miliarde lei. Grupul are 131.000 de angajati in 66 de tari si 26 de milioane de clienti in intreaga lume.