1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
BNR anunta lansarea noului program ...

BNR anunta lansarea noului program de asistenta tehnica destinat Balcanilor de Vest

Banca Centrala a Germaniei impreuna cu 19 banci centrale nationale din cadrul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) si cu Banca Centrala Europeana (BCE) au lansat miercuri, 21 septembrie 2022, un program finantat de UE. Beneficiarii acestuia fiind Banca Centrala a Albaniei, Banca Centrala a Bosniei si Hertegovinei, Agentia Bancara a Federatiei Bosniei si Hertegovinei, Agentia Bancara a Republicii Srpska, Banca Centrala a Republicii Kosovo, Banca Centrala a Muntenegrului, Banca Nationala a Republicii Macedonia de Nord si Banca Nationala a Serbiei, anunta BNR - Banca Nationala a Romaniei, intr-un comunicat de presa.

Potrivit oficialilor, scopul acestui program este de a consolida in continuare capacitatile institutionale ale institutiilor beneficiare finale, in special prin imbunatatirea instrumentelor analitice si de politica, si prin preluarea celor mai bune standarde internationale si europene in practicile nationale. UE a alocat 3 milioane de euro pentru acest program din Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA III).

La evenimentul de lansare organizat miercuri de Banca Centrala a Italiei, prim-viceguvernatorul Luigi Federico SIGNORINI a reafirmat importanta cooperarii tehnice internationale drept instrument pentru dialogul institutional, ce contribuie la construirea prosperitatii si a pacii. Semnificatia strategica a acestui proiect in cadrul mai extins al aderarii la UE este subliniata de scopul si de amploarea programului, fiind deosebit de relevanta in circumstantele actuale caracterizate prin raspandirea provocarilor geopolitice, economice si financiare.

Reprezentantul Directiei Generale a Comisiei Europene pentru Vecinatate si Negocieri privind Extinderea, domnul Florian HAUSER, a subliniat faptul ca "programul reprezinta o contributie importanta pentru imbunatatirea guvernantei economice si consolidarea cadrului institutional din Balcanii de Vest. Acesta sprijina procesul de pregatire a bancilor centrale din Balcanii de Vest pentru integrarea in cadrul Sistemului European al Bancilor Centrale". Doamna Alexandra HACHMEISTER, director general in cadrul Bancii Centrale a Germaniei, a evidentiat importanta obtinerii unor rezultate durabile si relevanta consolidarii relatiilor.

Pe parcursul urmatoarelor 36 de luni, Banca Centrala a Germaniei impreuna cu bancile centrale partenere si cu BCE vor organiza un program regional intensiv de formare, pe aspecte cheie legate de activitatea bancilor centrale si de supraveghere. Programul de formare se va concentra in special pe domeniile privind lupta impotriva spalarii banilor, supravegherea bancara, stabilitatea financiara, protectia consumatorilor de produse sau servicii financiare si incluziunea financiara, rezolutia bancara, comunicarea, pietele financiare, tehnologia informatiei, cercetarea in sfera politicii monetare, sistemele de plata, statisticile, integrarea in UE, politicile de guvernanta, contabilitatea si auditul intern. De asemenea, vor fi organizate trei ateliere de lucru pentru factorii de decizie pe tema politicilor in domeniile sistemelor de plata, gestionarii numerarului si guvernantei. In plus, pe langa evenimentele regionale de formare, programul va sprijini implementarea unor masuri bilaterale specifice.

Programul este implementat de catre Banca Centrala a Germaniei, in calitate de coordonator, in parteneriat cu bancile centrale nationale din Belgia, Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Franta, Croatia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia si Slovacia. De asemenea, Banca Centrala Europeana va contribui la implementarea proiectului.